One Living Planet ja kukkaro
WWF on lanseerannut uuden One Planet Living -ohjelman, jonka tarkoituksena on edistää kestävän kehityksen mukaista asumista ja asumisympäristöjä. Persuajatuksena on myöntää kestävän kehityksen mukaiselle yhdyskuntakehitykselle samanlaisia sertifikaatteja kuin esimerkiksi reilun kaupan merkki.
WWF on kehittänyt One Planet Living sertifikaatin yhdessä BioRegionalin kanssa, joka on kestävästä kehityksestä palkitun lontoolaisen BedZED-asumishankkeen taustalla.
One Planet Living perustuu kymmenelle keskeiselle periaatteelle, kuten energiatehokkuudelle, jätteiden tuottamisen vähentämiselle, kasvihuonekaasupäästöjen alentamiselle jne.
Asumisen ekologisuudelle on tosiaankin tarvetta ja esimerkiksi Sveitsissä WWF tavoittelee ekologisen jalanjäljen pienentämistä 15%:lla vuoteen 2015 mennessä. Jos nyt kaikki maailman ihmiset eläisivät samalla tavalla kuin sveitsiläiset, tarvittaisiin kokonaista 3 maapalloa kantamaan kuormaa.
Asumisen ekologisuutta tarvittaisiin myös Suomessakin, kuten Eeva Törmänen kirjoittaa Tekniikka & Talous -lehdessä. Rakennukset tuottavat Suomen hiilidioksidipäästöistä 30 prosenttia ja suurin osa päästöistä tulee rakennusten lämmittämisestä. Maailmalla prosentti on peräti 40.
Ongelmana tuntuu olevan se, että jos energia on liian halpaa, ei sen säästäminen ketään kiinnosta eikä myöskään rakentajia. Yksi tapa puuttua asiaan on tosiaan rakennusmääräysten tiukentaminen, toinen voisi olla One Planet Living-brändien kaltaiset sertifikaatit ja kolmas tietenkin raha eli energian hinta ja verotus.
* * *
On ilahduttavaa huomata, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tuntuu olevan oikeasti uudemman sukupolven poliitikkoja, joka suhtautuu vakavasti ilmastonmuutoksen hillintään muuallakin kuin juhlapuheissa.
MTV3:n palstalla hän esittelee ajatuksiaan ympäristöverotuksesta ja sen vaikutuksista ympäristön suojeluun. Hän kirjoittaa varsin osuvasti:
"Omilla valinnoillaan voi siis energialaskuaan pienentää, vaikka hinta nousisi. Jos tarpeeksi moni herää keskustelun ansiosta miettimään kulutustottumuksiaan, niin energian kulutuksen kasvu voidaan saada taittumaan. Ympäristönsuojelu tapahtuu tehokkaimmin kukkaron kautta. Kieltojen ja rajoitusten sijaan kulutukselle ja päästöille on asetettava hinta."
Jäämme siis odottamaan tuloksia vuoden tärkeimmästä ympäristötapahtumasta eli hallituksen budjettiriihestä.
(Kuvan lähde: Wikimedia commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti