Ai ei aurinkovoimasta ole mihinkään?
Tekniikka & Talous kertoo, että Kaliforniaan Mojaven autiomaahan aiotaan rakentaa maailman suurin aurinkolämpövoimala. Energiayhtiö Pacific Gas and Electricin (PGE) hanke tarjoaa valmistuttuaan tehoa 553 megawattia, mikä riittää noin 400 000 kotitaloudelle.
Aurinkopuisto vie aavikolta pinta-alaa noin 24 km²:n eli 2 400 hehtaarin verran. Yksittäisiä peilejä sen alueella tulee olemaan 1,2 miljoonaa.
On siinä voimalaitoksella fyysistä kokoa, mutta aavikolle mahtuu.
Ai ei Suomessa voitaisi käyttää aurinkovoimaa? Mietitäänpäs asiaa hetki.
Sama aurinko se meilläkin paistaa ja pinta-alaakin on 338 417,21 km² (josta sisävesiä 34 331,35 km² eli noin 10,1 %). Suomessa oli vuonna 2003 Tilastokeskuksen mukaan 2 405 000 kotitaloutta eli PGE:n suunnittelemia ratkaisuja tarvittaisiin karvan yli 6 kappaletta ja tarvitsisivat maapinta-alaa 14430 hehtaaria eli 144,3 km² (=0,0475% maapinta-alasta).
Tuo pinta-ala on 1,8:n ydinvoimalan suojavyöhykkeen vaatima pinta-ala, mikäli suojavyöhyke ajatellaan ympyräksi, jonka keskipisteessä ydinvoimala on. Siis 5 suomalaisen ydinvoimalaitoksen suojavyöhykkeelle rakennettaisiin 16,3 PGE:n suunnittelemaa laitosta ja siis 2,7 kertaisesti suomalaisten kotitalouksien tarvitseman kapasiteetin verran.
Tuossa harjoituslaskelmassa toki oletetaan, että suomalaisten kotitalouksien tarve on kalifornialaista vastaava, joka ei taida ihan tarkkaan pitää paikkaansa, mutta vaikka tarve olisi Suomessa kaksinkertainen, aurinkovoimalat mahtuisivat kevyesti ydinvoimaloiden suojavyöhykkeille.
Luonnollisesti Suomessa luonnonolosuhteet ovat myös erilaiset kuin Kaliforniassa, joten sama ratkaisu ei sellaisenaan meille käy, mutta tuon kaltaiset hankkeet osoittavat että aurinkovoiman vähättely on turhaa ja tarpeetonta. Myös täällä Suomessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti