lauantaina, elokuuta 11, 2007

Perseidit tulee!

Vaihteeksi hieman toisenlainen juttu taivaalta, kun tuo ilmastonmuutos ei näinä aikoina kovinkaan hyviä uutisia lupaile.

Kiivain perseidikausi on taas tulossa eli taivaalla tapahtuu. Perseidit ovat tähdenlentoparvi, joka on peräisin Swift-Tuttle -komeetasta, joka löydettiin vuonna 1862 sen ohittaessa Maan. Tähdenlentoparvia on vuodessa parisenkymmentä ja ne syntyvät silloin, kun Maan rata menee ristiin jonkin sellaisen komeettaradan kanssa, missä on jäljellä riittävästi ainetta tuottamaan selvästi havaittavan tihentymän tähdenlennoissa.

Perseidit ovat saaneet nimensä sen tähtikuvion mukaan, mistä ne taivaalla näyttävät tulevan eli tässä tapauksessa Perseuksen tähtikuviosta, joka on hyvin korkealla pohjoisella taivaalla.

Perseidien parveen liittyviä tähdenlentoja voidaan tänä vuonna havaita noin heinäkuun 17. päivästä elokuun 24. päivään ja maksimi osuu elokuun 13. päivän aamuun. Silloin pitäisi taivaalta tulla alas noin sata tähdenlentoa tunnissa. Tähdenlentoja voi havaita ilman erityisiä apuvälineita ihan paljain silmin.

Siispä sunnuntain ja maanantain välisenä aamuyönä ulos tähdenlentoja kurkistamaan ja toivomaan.

Ei kommentteja: