tiistaina, elokuuta 28, 2007

Vastustan

Tätä on tässä blogissa aikaisemminkin ihmetelty. Mikä ihme siinä on, että Vuotosta ja Kollajaa ei vihdoin jo voida jättää rauhaan? Tänään asiassa on aktiiviseksi rohjennut valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Vuotos ja Kollaja on rakennettu hallitusohjelmaan siten, että ellei yksimielisyyttä vesilain muuttamisesta synny, ei altaiden rakentamista tule. Ja vihreät vastustavat asiaa.

Myöskään kestävä energiatalous ei näitä uusia altaita tarvitse. Kestävään energiatalouteen pääsemiseksi täytyy tehdä määrätietoisesti ratkaisuja, joita maailmalla riittää. Vanhoihin teemoihin jatkuvasti palaaminen vain hidastaa niitä päätöksiä, joita oikeasti pitäisi tehdä. Lisäksi on huomattava, että nuo vesivoimahankkeet voidaan kytkeä myös ydinvoiman lisärakentamiseen sitä kautta, että ydinvoima tarvitsee säätövoimaa ja perinteisesti yhtiöt ovat siihen haikailleet näitä altaita.

Myönnän. Ehkä hieman ennenaikaisesti tässä blogissa tuli kehuttua Kataisen uudistusmielisyyttä ympäristöasioissa. Lisänäyttöjä kaivataan.

* * *

Lauri Ihalainen (sak.) taas haluaisi siirtää suunniteltua perintö- ja lahjaveron alennusta ja kohdentaa rahat teiden rakentamiseen. Huonostipa on Ihalainen lehtensä lukenut.

Lahja- ja perintöveron alentamisesta voidaan olla montaakin mieltä, mutta teiden rakentamiseen nykyisessä tilanteessa varojen ohjaaminen olisi vähintäänkin hölmöä. Kuten olemme saaneet lukea, on teidenrakennusbusiness ylikuumentunut ja hinnat katossa. Nyt on menossa korkeasuhdanne.

Infrastruktuuriin panostaminen kannattaa jättää sellaiseen aikaan, kun suhdanteet ovat menossa toiseen suuntaan ja tilannetta voidaan oikeasti auttaa esimerkiksi teiden rakentamisella. Lisäksi, nyt kun urakoitsijat ovat hinnoitelleet hankkeet korkealle, miksi ihmeessä valtion pitäisi siitä samasta tiestä maksaa korkeampi hinta kuin myöhemmin, jolloin sen saa halvemmalla?

Ihalainen haluaa tukea näillä ehdotuksillaan työllisyyttä. Siis mitä? Rakennuspuolella ei nytkään meinaa saada työvoimaa, joten kenen työllisyydestä hän puhuu?

Ihan kokonaan eriasia ovat sitten ne täsmäkohteet, jotka pitäisi kenties laittaa liikkeelle.

* * *

Venäjällä on sitten pidätetty 10 henkilöä epäiltynä journalisti Annan Politkovskajan murhasta. Hyvä että asia etenee.

Tosin näin ulkomaailmasta katsottuna epäiltyjen joukko pisti vähän mietteliääksi, kun kerrottiin että kyseessä olisi Moskovassa asuvien tshetsheenien johtama ryhmä, jossa on myös entisiä sisäministeriön ja turvallisuuspalvelu FSB:n viranomaisia ja että koko homma olisi tilattu ulkomailta oligarkkien toimesta. Vaikka kyse onkin venäläisestä menosta, kuullostaa vähintäänkin monimutkaiselta salaliittoteorialta.

Valtakunnansyyttäjä Juri Tshaika sanoi, että Politkovskajan murhaamisesta voivat olla kiinnostuneita vain sellaiset henkilöt, jotka asuvat Venäjän rajojen ulkopuolella. Siis eikö kukaan itse Venäjällä?

Uskokoon ken haluaa, mutta toivottavasti asiassa tulee oikea todellisuus vastaan.

Ei kommentteja: