torstaina, lokakuuta 25, 2007

Amerikan ICT-ihmeitä

Päivän ICT-sivallukset USA:sta.

USA:ssa pohditaan korkealla tasolla millä tekstimuotoilulla internet-yhteyksistä tai sähköpostin lukemisesta perittävät verot voidaan kieltää tai olla kieltämättä. Nykyinen muotoilu kun analyytikkojen mukaan antaisi mahdollisuuden verottaa sellaisista sähköpostilaatikoista, jotka eivät ole oman internet-yhteyden tarjoajan myymiä. Sananikkarointi jatkuu ensi viikolla, kun uusia lakeja aiheen tiimoilta sorvaillaan. Antaapas katsoa alkaako taas spekulointi nettiyhteyksien ja tekemisten verotuksesta meilläkin, johan se iänikuinen urbaani legenda on ammuttu seulaksi useammankin kerran.

ICT-ammattilaisten liksat ovat USA:ssa lähes huippulukemissa, vaikka maan asuntomarkkinat heilahtelevat sitä tahtia, että maan talous kupruilee. Tällä hetkellä kuuminta kysyntää on Java- ja .Net-kehittäjistä, tietokanta-admineista, SAP-konsulteista ja projektipäälliköistä. Ja mitäkö maksetaan? SAP-konsultti repii keskimäärin 88,07$ tunnilta (eli 61,55 €/h) ja Java-kehittäjä 50,89 $ tunnilta (eli 35,56 €/h). Meinaisi tuo siis suomalaiseksi kuukausiliksaksi sujuvasti muunnettuna SAP-konsultille tuollaista lähes 8400 €:n kuukausipalkkaa ja Java-koodarillekin lähes 5900 €/kk. Mites ne tupot meni...

Ja sitten herkuksi pohjalla poiminta uutisesta, jonka mukaan yli puolet jenkeistä haluaisi nettisisällöt sääntelyn alle. Vastikään tehdyssä kyselyssä 29% vastaajista halusi nettisisällöille samanlaisen sääntelyn kuin televisiossa on ja 24% kaipasi samanlaista reittaussysteemiä millainen elokuvilla on. Sääntely saa vankinta kannatusta ikäluokassa yli 70-vuotiaat ja 18-24-vuotiaista vain 33% tukee ideaa. Ja kun USA:sta on kyse, niin keskusteluun on vedetty perustuslaki ja sananvapaus mukaan. Mitenköhän se sääntely sitten oikein tehtäisiinkään, sitä tarina ei kerro. Tosin tuskinpa sen pohtiminen oikeasti on edes tarpeen.

* * *

Ja bonuksena on nyt aivan välttämätöntä tehdä havainto, että Suomesta saattaa hyvinkin tulla kaksi maailman makeinta ja svengaavinta rock-yhtyettä (jos nyt rock-yhtyeitä haluaa arvioida); Laika and the Cosmonauts ja 22 Pistepirkko. Se vain on niin, että liian sliipattu ei toimi.


Ei kommentteja: