torstaina, joulukuuta 31, 2009

Vuoden murheellinen päätös

Vuosi päättyy sitten murheellisesti ja erittäin ikävällä muistutuksella siitä mitä väkivallalla saa aikaiseksi.

Kauppakeskus Sellon ampumatapaus on myös muistutus suomalaisen aselainsäädännön löysyydestä. Tietenkin on niin, että minkäänlainen aselainsäädäntö ei näitä tapahtumia estä. Kuitenkin aseiden saatavuudella on väliä, jos niitä on helppo saada, niin mahdollisuudet näihin veritekoihin ovat suuremmat.

Löysissä aselaeissa on sama logiikka kuin löysissä huumelaeissa. Millään lailla ei huumeiden käyttöäkään lopeteta, mutta huumeiden saatavuus lisää mahdollisuuksia niiden käyttöön ja siis sitä kautta myös itse ongelmaa. Aseita voi myös verrata huumeisiin siten, että jos kumpikin on pelkästään kaapissa, ne eivät tee mitään. Heti kun niitä ryhdytään käyttämään, syntyy pahaa jälkeä.

Aselakien ja huumelainsäädännön kiristyksessä on sekin yhtäläisyys, että sen vaikutus ei koskaan ole välitön, vaan menee aikaa ja vaatii resursseja, että ne saadaan kerättyä pois kaduilta. Laki kuitenkin tarvitaan, jotta poliisilla on keinot puuttua asioiden kulkuun.

Aselainsäädännön kiristäminen on nyt eduskunnan käsittelyssä. Päättäjien olisi syytä keskittää voimavaransa siihen, että luodaan lainsäädäntöä, jolla aseet saadaan pois vääristä käsistä. Vetkuttelu lainsäädännön kiristämisessä ja lainsäädännön vesittäminen on poliitikoilta jotakuinkin moraalitonta toimintaa.

Se, että kaikki käsiaseet yksiselitteisesti kielletään yksityishenkilöiltä, olisi hyvä alku.

Suomessa nyt vaan tapahtuu ihan liikaa näitä ampumatapauksia.

keskiviikkona, joulukuuta 30, 2009

Päivän "taistelu"

Näköjään tästä asiasta on näillä palstoilla murjotettu aikaisemminkin eli noin vuosi sitten. Murjotetaan uudestaan.

Mediaan on pesiytynyt kummallinen tapa liittää käsite "taistelu" melkein mihin tahansa yhteyteen.

Päivän uutiset osaavat kertoa, että "pihvinpaistajan paikastakin saa nyt taistella". Kuulostaa vaaralliselta. Puukkohippaa harjoittaenko niitä työpaikkoja nykyään ratkotaan?

Katsotaanpa hieman taistelujen laajuutta eli tehdään epätieteelliset Googlen site-haut sekä hs.fi:n että yle.fi:n verkkopalveluihin.

Hakusanalla "taistelu" tuloksia hs.fi:stä noin 5430 kpl ja yle.fi:stä noin 19500 kpl. Hakusanalla "taistella" tuloksia hs.fi:stä noin 3190 kpl ja yle.fi:stä noin 4630 kpl. Mistä näitä taisteluita oikein tulee?

Vertailun vuoksi. Hakusanalla "kamppailla" löytyy hs.fi:stä noin 938 ja yle.fi:stä noin 761 osumaa. Hakusanalla "kilpailla" hs.fi:stä noin 2510 ja yle.fi:stä noin 4210 osumaa.

(Samaa epätieteellistä tarkastelua harjoittaen Vaiheinen esiintyy samalla logiikalla Googlessa siten, että hakusanalla "taistella" 2 osumaa, "kilpailla" 1 osuma ja "kamppailla" 3 osumaa. Tämä siis ennen tätä postausta. Muutenkin em. numerot muuttuvat ajan virrassa, joten ei kannata ihmetellä, jos linkit antavat erilaisia numeroita.)

Mikä se "taistelu" sitten on? Wikipedia kertoo, että

"Taistelu on sodankäyntiin liittyvä kamppailu kahden tai useamman osapuolen välillä. Osapuolet pyrkivät kukistamaan toisensa. Taisteluita käydään yleensä sodan aikana ja ne tapahtuvat rajatulla alueella, rajattuna aikana ja niihin sisältyy rajatusti toimintaa; vastarinta, kapina ja sissisota eivät ole taisteluja tässä mielessä. Taistelun suunnittelu on taktiikkaa, kun taas sodan suunnittelu on strategiaa."
Mitenköhän pihvinpaistajat tuohon enää oikeasti liittyvät?

Aivan kuin "kilpailu" työpaikasta ei enää riitä, vaan täytyy ottaa käyttöön järeämmät aseet. Mitähän ne nyt sitten voisivat olla, kun työnantaja kuitenkin päättää kenet palkataan eivätkä paikasta kilpailevat henkilöt yleensä edes tiedä toisistaan (jotta voisivat sitten päästä "taistelemaan")?

Joko toimituksissa on tarvetta saada aikaiseksi ylisanoilla kiinnostavuutta juttuihin tai nykyinen viestintäilmapiiri on vain sellainen, että sen täytyy luoda mielikuvia yhteiskunnasta, joka olisi ikäänkuin sotatilassa kaikissa sen kerroksista yksilöistä kokonaisiin valtioihin tai peräti ilmiöihin asti.

Media on tietoyhteiskunnan taistelujen tanner.

tiistaina, joulukuuta 29, 2009

Ilmastodenialistien argumentit sulavat myös suomeksi

Viime päivinä on ilmastokeskustelussa nostanut päätää ilmastodenialistien rooli ja argumentaatio. Asiasta jatkaa Osmo Soininvaara (vihr.) myös tänään avaamalla hieman todennäköisyyksiä ja päätöksentekoa asian ympärillä.

Ari Jokimäki kertoo AGW Observer-blogissa hänen, Kaj Luukon ja AJ:n tekemistä Skeptical Science-blogin John Cookin artikkeleiden käännöksistä.Tässä vielä Cookin oma viesti asiasta.

Cookin artikkelit kokoavat ja kumoavat viitteineen ilmastodenialistien julkisuuteen esittelemiä ja saattamia väitteitä, jotka ovat alkaneet elää omaa elämäänsä.

Käsillä on esimerkiksi vastaukset väitteisiin:

Eikä tässä vielä kaikki. Jokimäki, Luukko ja Tuomas Helin ovat alkaneet kääntää Peter Sinclairin Climate Denial Crock of the Week-videoita.Käännökset löytyvät YouTube-videoista sieltä oikeasta alareunasta löytyvän ylöspäin osoittavan nuolen takaa. Ensin CC:stä pitää kääntää tekstitys päälle (Turn on Captions) ja san jälkeen CC:n vierestä löytyvän nuolen kohdalta kohdasta Caption Selection tehdä kielivalinta Finnish ja kas sieltä löytyy tekstitys suomeksi.

Ensimmäinen on käännetty Arktiksen jään paksuutta ja laajuutta käsittelevä video Ice Area vs Volume.

Hienoa työtä! Aineisto on selkeää ja toimivaa tieteen popularisointia, missä lukija ei välttämättä tarvitse syvällistä luonnontieteellistä osaamista, mutta artikkeleista löytyvät myös linkit syvällisempiinkin artikkeleihin.

Pulaa ihmisoikeuksista

Joulun aika tai ei, ihmisoikeuksista näyttää olevan suurta pulaa.

Uutisia ei oikein voi lukea ilman, että törmää läheltä tai kaukaa tuleviin kertomuksiin siitä, miten joko valtio tai jokin muu ryhmä sortaa yksittäistä ihmistä.

Kiina jatkaa linjallaan ja toisinajattelijoita pistetään vankilaan "valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä" ja teloitetaan ilman mielentilatutkimuksia mielenterveysongelmista kärsivä henkilö, jonka on todettu syyllistyneen huumerikoksiin.

Kiinassa muutenkin teloitetaan ihmisiä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Amnesty Internationalin mukaan vuonna 2008 Kiinassa teloitettiin vähintään 1718 ihmistä, todennäköisesti paljon enemmän. Eräiden arvioiden mukaan jopa 8000 henkilöä vuodessa. Se, että Kiinassa on ryhdytty teloittamaan ihmisiä "inhimillisemmin", on näihin numeroiden nähden toissijainen asia.

Kiina ei ole ainoa ongelmamaa, sillä esimerkiksi Thaimassa aloitettiin vuoristokansan pakkosiirrot Laosiin, missä he arvelevat joutuvansa vainotuksi. Vietnamissa on tuomittu vankilaan vuosiksi demokratia-aktivisti "valtionvastaisesta toiminnasta".

Iranissa opposition mielenosoittajia pistetään putkaan ja ammutaan hallituksen joukkojen toimesta. Samassa maassa aikaisemmista mielenosoituksista on ihmisiä tuomittu kuolemaan.

Kun sitten tullaan lähemmäs huomataan, että valtiollista mielivaltaa harjoitetaan myös naapurissamme eli Venäjällä. Korruptiota tutkinut lakimies passitettiin veropetossyytteen turvin vankilaan, jossa häntä kohdeltiin surkeasti ja sietämättömissä oloissa, missä hän lopulta kuoli, koska ei saanut tarvitsemaansa hoitoa.

Toisessa naapurissamme eli Ruotsissa on havaittu, että ihmissalakuljetus maahan on valtava business. Ihmisiä rahastetaan siitä, että he pääsevät hakemaan turvapaikkaa. Mitenköhän muuten Suomessa?

Ja niin edelleen. Valitettavasti tämäkin on kuva maailmasta, jossa elämme.

EDIT klo 11.22.
Juuri kun pääsin kysymästä Suomea koskevan kysymyksen, löytyi siihenkin sitten vastauksen poikasta eli lintukodossamme on kaksi virolaista miestä on tuomittu Suomessa ihmiskaupasta. Miehet olivat houkuttelleet nuoren virolaisen naisen Suomeen lupaamalla hänelle työtä, joka oli prostituutiota.

Erikoisin?

Näitä nyt ei kauheasti olisi ehkä tarvetta kommentoida, mutta nyt on ihan pakko.

Ylen Helsingin paikallisuutiset osaavat kertoa, että

"Tänä vuonna poliisin löytötavaratoimistoon tuotu erikoisin tavara löytö on repullinen viinaa."
Mitähän erikoista tuossa nyt on? Vai onko siellä toimistossa muuten pelkästään mustia miesten sateenvarjoja?

(Oikeasti halusin vain testata Bloggerin uuden editorin kuvaominaisuuksia ja tällainen kumma stoori sattui vastaan. Virkkeen typo peräisin alkuperäisesti jutusta.)

maanantaina, joulukuuta 28, 2009

Miten käy ilotulituksen?

Muistattekos? Noin vuosi sitten uuden vuoden tienoilla ilotulitteilla saatiin aikaiseksi 218 tulipaloa, joista 27 oli rakennuspaloja, kymmeniä silmävammoja ja kaikenlaista muuta haittaa.

Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

Säädöksiä on tarkennettu. Ilotulitteita saa nyt ammuskella voin uuden vuoden aattoiltana klo 18 alkaen ja vain kello 02 kahteen asti yöllä. Kaikki ilotulitteet on kielletty alle 18-vuotiailta. Ampujilta edellytetään aina suojalaseja ja niin edelleen.

Tämän vuoden myyntiaika alkoi eilen ja ainakin ensimmäiset havainnot antavat ymmärtää, että meno on entinen. Paukuttelu kulmilla alkoi heti. Epäillä sopii onko uusilla määräyksillä vaikutusta.

Nyt voikin sitten vain ryhtyä veikkailemaan kuluvan viikon aikana sattuvien täysin tarpeettomien vahinkojen määrää.

Oma arvaus on se, että aiheesta syntynyt keskustelu ja viestintä vähentävät jonkin verran vahinkoja, mutta ne jäävät yhä edelleen ei-hyväksyttävälle tasolle. Siis, jos joku kerää tänä vuonnakin tilastot, noin 190 tulipaloa, niin arvaan.

Jos vahingot eivät nyt vähene, seuraava vaihe onkin ilmeisesti sitten se, että ryhdytään pohtimaan ilotulitteiden käytön sallimista vain luvanvaraisesti tai muu vastaava selvästi toimivampi rajoittaminen.

sunnuntai, joulukuuta 27, 2009

Hejssan FRA!

Ruotsissakaan kaikki eivät pidä laillistetusta vakoilusta, johon on siellä FRA:lle (Försvarets radioanstalt) on annettu lupa. FRA saa vakoilla kaikkea Ruotsin rajat ylittävää tietoliikennettä eli esimerkiksi valtaosaa suomalaisesta ulkomaan tietoliikenteestä.

Hej FRA.se-kampanjassa kehoitetaan pistämään esimerkiksi tavallisen ja salaamattoman sähkäöpostin signatureen FRA:n mielenkiintoa herättäviä "vaarallisia" sanoja. Näin saadaan FRA pidettyä kiireisenä.

Idea on myös se, että samalla FRA:lle kerrotaan esimerkiksi siitä, että tuskin tällä vakoilulla estetään yhtään terroritekoa, sillä terroristit osaavat suojata tietoliikenteensä kryptaamalla viestit.

Koska FRA kuuntelee myös tarvittaessa puhelinliikennettä tai tekstiviestejä, voi FRA:ta muistaa esimerkiksi omaan puhelinvastaajaan nauhoitetulla viestillä.

Idean kunniaksi pistetään tuohon sivupalkkiin kamppiksesta kertova nappula joksikin aikaa roikkumaan.

Niin. Tämänkin blogin päivitykset menevät ennen niiden julkaisemista luonnosten tallennusvaiheessa FRA:n ulottuville. Lähetetään siis FRA:lle vähän terveisiä:

Hej FRA!

Det finns ingen anledning att läsa mitt mail. Jag har ingenting att göra med Mujahedin-e Khalq, al-Jihad eller Hamas. Jag har aldrig gjort Salat eller tillverkat en bilbomb, jag vet knappt ens vad Al-Fattah betyder. Men tack för visat intresse!

PS. Terroristattacker kommer knappast att planeras över okrypterade mail. Sabba FRA-lagen på www.hejfra.se
Tässä blogissa aiemmin tästä aiheesta kirjoitetut stoorit löytyvät FRA-tunnisteen alta.

Ilmastodenialistit

Osmo Soinivaara (vihr.) kirjoittaa jälleen terävästi ja tällä kertaa ilmastodenialisteista:

"Ilmastopolitiikassa muutama yliahkera uskovainen onnistuu luomaan käsityksen, että kysymys siitä, muuttaako ihminen ilmastoa, on pelkkä mielipideasia, josta esitetyt mielipiteet ovat kaikki samanarvoisia. Ilmastonmuutoksen kieltäjät ovat uskovaisia, koska mikään tosiasia ei näytä heidän uskoaan horjuttavan."
Media yrittää olla puhtaan objektiivinen, mutta samalla kirjoittaa tieteestä ohittaen tieteen menetelmät ja toimintalogiikan. Kuten Soininvaara kirjoituksessaan avaa, ilmastokeskustelussa nostellaan esiin mitä tahansa mielipiteitä, vaikka tiedemaailmassa vallitsee erittäin laaja käsitys siitä, että hiilidioksidi on keskeisesti maapallon lämpenemisen takana.

Hieman samasta asiasta kirjoittaa tiedetoimittaja Marko Hamilo Tiede-lehdessä (nro 13/2010) otsikolla "Älä kutsu denialistia skeptikoksi". Hamilo kirjoittaa siitä, miten ilmastodenialisteja on ryhdytty kutsumaan jossain ympyröissä skeptikoiksi:
"Kutsukaamme ilmastodenialisteja ilmastodenialisteiksi, vaikka he kuinka sitä itse haluaisivat tulla ylistetyiksi "skeptikoiksi". Näin he näyttäytyvät todellisessa viiteryhmässään: WTC-saliittoteoreetikoiden ja tupakan vaarallisuuden kyseenalaistajien joukossa."
Kaikkea saa ja pitää epäillä. Sen pitää saada myös julkisuutensa, mikäli asian perustelut ovat riittävät.

Kuitenkin on myös niin, että jos tiede tuottaa johtopäätöksenä tuloksen, johon tiedeyhteisö laajasti sitoutuu, tätä käsitystä voidaan pitää vallitsevana totuutena kunnes joku sen oikeasti murskaa. Siihen ei riitä yksittäinen mittaus tai aikasarja, vaan laajempi tieteellinen tarkastelu ja tieteellinen menetelmä.

Politiikka on kokonaan toinen asia. Se joutuu tekemään aina johtopäätöksensä puutteelliseen tietoon nojautuen ja siten, että täysin aukotonta ja lopullista totuutta ei ole käytössä. Silti ne päätökset on tehtävä.

Median on myös syytä huomata, että kaikki asiat eivät tosiaan ole pelkkiä mielipiteitä. Esimerksi luonnontieteet ovat asioita, joista ei jossain poliittisilla areenoilla äänestellen päätetä. Tähän sarjaan kuuluu myös ilmaston muuttumisen mekanismit.

Siispä on varsin huonoa journalismia sellainen, jossa pistetään ilmastotutkijat ja ilmastodenialistit samalle viivalle ja pistetään viestinnän vastaanottaja arpomaan asian varsinaista tolaa.

Totuudesta ei voi äänestää.

Some day classic: Dancing in the Dark

Tässä blogissa ei ole paljoakaan soiteltu kotimaista musiikkia sunnuntaiklassikoissa, mutta nyt soitetaan:

Dancing in the Dark on Pekka Pohjolan (s. 1952 - k. 2008) kappale, joka löytyy vuonna 1979 julkaistulta Visitation-albumilta.

Pohjola tuli tunnetuksi Wigwam-yhtyeen myötä ja sittemmin teki useita soololevytyksiä, johti omaa yhtyettä nimeltään Pekka Pohjola Group, soitti Jukka Tolosen yhtyeessä, Made In Sweden-yhtyeessä, Mike Oldfieldin yhtyeessä ja niin edelleen. Myös Frank Zappa ehdotti Pohjolalle levyntekoa, mutta se projekti ei toteutunut.

Pohjolan musiikin yhteydessä puhutaan yleensä fuusiojazzista, mutta voinee puhua myös progressiivisesta rockistakin.

Visitation on Pohjolan neljäs sooloalbumi ja ensimmäinen, jonka biisien nimet ovat kauttaaltaan englanninkielisiä. Albumin tuotanto merkitty Pohjolan ja Oldfieldin nimiin.

Videolla soittavat Pekka Pohjola (basso), Pekka Tyni (kosketinsoittimet), Seppo Tyni (kitara), Ippe Kätkä (rummut) ja Esa Rosvall (lyömäsoittimet). Videon lähde YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

torstaina, joulukuuta 24, 2009

Ei vaan jaksa. Joulua!

Kynttilät - 09
Joo. Joulua kaikille!

Mieleen tuli hetkeksi ihmetellä tämän blogin palstoilla sitä, saako Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer ensi vuonna kenkää tai mitä ihmettä se tarkoittaa kun samaisen yhtiön Microsoft Word 2007-tuote jouluu kolmen viikon päästä Yhdysvalloissa myyntikieltoon patenttirikkomuksen vuoksi. Mitähän siellä oikein puuhaillaan?

Mutta ei nyt oikein jaksa.

Ei jaksa ihmetellä sitäkään, mitä tietotekniikka-alan historian ensimmäinen lakko olisi merkinnyt, jos se olisi toteutunut. Nyt se ei toteudu.

Nyt on vähän niinkin, että nyt jää väliin pähkäily siitä, että pankit ovat taipuneet asiakkaiden toiveisiin yrittäessään haudata pankkikortit. Saman kohtalon kokee ennustelu siitä, jokohan ensi vuonna näkisimme mobiilivarmenteiden tulon markkinoille oikeasti ja pääsisimme hiljalleen eroon pankkitunnistuksessa käytetyistä numerolistoista. Ei jaksa nyt.

Sitten olisi tietysti takataskussa koko joukko purnaamista siitä, että Kööpenhaminan epäonnistuneen ilmastokokouksen retorinen selittäminen "hyväksi aluksi" tai muuksi sellaiseksi on pelkkää puhetta ja itse asiassa huonoa puhetta, sillä siellä hierottu julistus ei ole mikään alku, vaan epäonnistuminen. Hypätään nyt senkin yli.

Ja niin edelleen. Nyt on blogeilussakin joululoman aika eli palataan kanaville vähän tuonnempana.

Joten siis...

Hyvää joulua kaikille!

tiistaina, joulukuuta 22, 2009

Median agenda koko keväälle

Ennen joulua media ja etupäässä iltapäivälehdistö tolkuttaa miten joulua pitää juhlia ja millaisia joululahjoja ostaa sille ja tälle kummin kaimalle. (Hyödyttömiä vinkkejä köyhille ja rikkaille.)

Sama lehdistö joulun aikaan kääntyy draamaan ja ryhtyy selittämään meille, miten henkistä ja sivistynyttä tämä (lahjoilla täytetty) joulu on. (Ihan kuin juuri näiden lehtien toimitus tietäisi tästä asiasta yhtään mitään.)

Joulun jälkeen pohditaan kuinka ihmeessä se (rääkätty ja kaltoin kohdeltu) sian kinkku saadaan sulatettua. (Niin, kuka käski ostamaan?)

Hetkeä myöhemmin kerrotaan pettämättömät (Dr. XX.n suosittelemat) laihdustusvinkit. (Joiden avulla ilmeisesti ei laihdu.)

Joskus sitten huhtikuussa ryhdytään valistamaan siitä miltä rantaleijona ja -leijonatar näyttää ja samalla sivistetään ihmisiä siitä, että nyt täytyy vaan aloittaa, että pääsee rantakuntoon tai muuten vaan laihduttaa läskiä pois. (Oneliner-laihdustuohje ilman laskutusta: jos syöt vähemmän kuin kulutat, laihdut. Jos syöt enemmän kuin kulutat, lihot. Kaikki muu on humpuukia, josta ei pidä maksaa euroakaan).

Tämän jälkeen alkaa juhannuksen hehkutus ja niin ees taas päin. Sopivissa väleissa julkaistaan reportaasiksi naamioidut stoorit siitä kuka on kenellekin seksikäs ja kuinka miesten tai naisten pitää toimia, jotta sitä seksiä sitten tulisi tai olisi ylipäätänsä haluttava tai jotain sellaista (puh, puh, ja kuvituksena voidaan sitten käyttää niitä niiin kauniita ihmisiä, joita reaalielämässä ei kukaan koskaan näe, sillä he ovat malleja).

Aijaa. Oliko tämä ennustus? Ei vaan, iltapäivälehtien joutava agenda seuraavalle puolelle vuodelle. Nyt voitte jättää nekin mainokset ostamatta.

Iltapäivälehdet ja itse asiassa valtaosa muustakin medista on sitä stereotypiaa, jota ne luulevat meidän kaipaavan. Kuka kaipaa?

sunnuntai, joulukuuta 20, 2009

Some day classic: Do They Know It's Christmas?

Sunnuntaiklassikoissa haetaan kauneimpia joululauluja. Tiedä nyt sitten olisiko seuraava kauneimmista kaunein, mutta jotenkin sopii ajankohtaan, missä ihmiskunnan johtajat ovat jälleen ryssineet mahdollisuudet parempaan tulevaisuuteen.

Band Aid oli Boomtown Ratsin Bob Geldofin ja Ultravoxin Midge Uren perustama brittiläisistä ja irlantilaisista muusikoista koostunut hyväntekeväisyysryhmä. Sen tarkoituksena oli kerätä rahaa nälähädästä kärsivään Etiopiaan. Ryhmä julkaisi vuonna 1984 joulumarkkinoille Midge Uren alunperin tuottaman singlen Do They Know It's Christmas?.

Biisi pomppasikin listan kärkeen ja löytyy myös brittien Christmas number one singles-listalta peräti kolmeen kertaan. Edellä esitetyn vuoden 1984 version lisäksi vuosina 1989 ja 2004 tehdyt versiot ylsivät samaan menestykseen.

Biisin alkuperäisen version esiityjäkaarti koostui aikansa supertähdistä. Mukana oli edustajia esimerkiksi sellaisista yhtyeistä kuin U2, Genesis, The Boomtown Rats, Ultravox, Spandau Ballet, Duran Duran, Heaven 17, Wham!, Status Quo, Culture Club, The Police, Big Country ja Queen. Lisäksi mukaan mahtui ikoineita kuten vaikkapa David Bowie tai Paul McCartney.

Vioden lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Failin'hagen

Ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta kampanjoitiin termillä Hopenhagen, mutta nyt termi on kääntynyt muotoon Failin'hagen. Ilmastokokous jätti jälkeensä enemmän kysymyksiä, kuin antoi vastauksia.

Suomalaiset järjestöt Greenpeace, Kehitysyhteistyön palvelukeskus, Kehys ry., Kirkon ulkomaanapu, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen YK-liiton koordinoima Kansalaisten maailmannäyttämö -hanke ja WWF reagoivat Kööpenhaminan epäonnistumiseen kutsumalla kokousta vuosisadan pettymykseksi.

Järjestöjen mukaan

"Lopputulos on viemässä maailmaa katastrofaalisen ilmastonmuutoksen polulle. Kansallisten etujen puolustaminen ja teollisuusmaiden kyvyttömyys sitoutua oikeudenmukaisiin ilmastotoimiin on epäonnistuneen lopputuloksen perimmäinen syy."
Mitäpä tuohon mitään lisäämään.

Sen verran tehdään kuitenkin, kun kerran tila antaa myöten, että pistetään tähän kokonaisuudessaan luonnos Copenhagen Accord-nimisestä paperista, mikä on koko tämän prosessin lopputulos.

Tämän verran maailman valtiot saivat aikaiseksi vuosien valmisteluprosessin aikana tuhansien ihmisten matkustellessa ympäri maailmaa varmaankin miljoonia lentomaileja:

Copenhagen Accord

The Heads of State, Heads of Government, Ministers, and other heads of delegation present at the United Nations Climate Change Conference 2009 in Copenhagen,

In pursuit of the ultimate objective of the Convention as stated in its Article 2,

Being guided by the principles and provisions of the Convention,

Noting the results of work done by the two Ad hoc Working Groups,

Endorsing decision x/CP.l5 that extends the mandate of the Ad hoc Working Group on Long-term cooperative action and decision x/CMP.5 that requests the Ad hoc Working Group on Further Commitments of Annex I Parties under the Kyoto Protocol to continue its work,

Have agreed on this Copenhagen Accord which is operational immediately.

1. We underline that climate change is one of the greatest challenges of our time. We emphasise our strong political will to urgently combat climate change in accordance with the principle of common but differentiated responsibilities and respective capabilities. To achieve the ultimate objective of the Convention to stabilize greenhouse gas concentration in the atmosphere at a level that would prevent dangerous anthropogenic interference with the climate system, we shall, recognizing the scientific view that the increase in global temperature below 2 degrees, on the basis of equity and in the context of sustainable development, enhance our long-term cooperative action to combat climate change. We recognize the critical impacts of climate change and the potential impacts of response measures on countries particularly vulnerable to its adverse effects and stress the need to establish a comprehensive adaptation programme including international support.

2. We agree that deep cuts in global emissions are required according to science, and as documented by the IPCC Fourth Assessment Report with a view to reduce global emissions by 50 per cent in 2050 below 1990 levels,taking into account the right to equitable access to atmospheric space. We should cooperate in achieving the peaking of global and national emissions as soon as possible, recognizing that the time frame for peaking will be longer in developing countries and bearing in mind that social and economic development and poverty eradication are the first and overriding priorities of developing countries and that a low-emission development strategy is indispensable to sustainable development.

3. Adaptation to the adverse effects of climate change and the potential impacts of response measures is a challenge faced by all countries. Enhanced action and international cooperation on adaptation is urgently required to enstue the implementation of the Convention by enabling and supporting the implementation of adaptation actions aimed at reducing vulnerability and building resilience in developing countries, especially in those that are particularly vulnerable, especially least developed countries, small island developing States and tiuther taking into account the need of countries in Africa affected by drought, desertification and floods. We agree that developed countries shall provide adequate, predictable and sustainable financial resources, technology and capacity-building to support the implementation of adaptation action in developing countries.

4. Annex I Parties to the Convention commit to reducing their emissions individually or jointly by at least 80 per cent by 2050. They also commit to implement individually or jointly the quantified economy-wide emissions targets for 2020 as listed in appendix l, yielding in aggregate reductions of greenhouse gas emissions of X per cent in 2020 compared to 1990 and Y per cent in 2020 compared to 2005. Annex I Parties that are Party to the Kyoto Protocol will thereby further strengthen the emissions reductions initiated by the Kyoto Protocol. Delivery of reductions and financing by developed countries will be measured, reported and verified in accordance with existing and any further guidelines adopted by the Conference of Parties, and will ensure that accounting of such targets and finance is rigorous, robust and transparent.

5. Non-Annex I Parties to the Convention will implement mitigation actions,including those listed in appendix II, consistent with Article 4.1 and Article 4.7 and in the context of sustainable development. Mitigation actions subsequently taken and envisaged by Non Annex I Parties shall be communicated through national communications consistent with Article l2.1(b) every two years on the basis of guidelines to be adopted by the Conference of the Parties. Those mitigation actions in national communications or othenavise communicated to the Secretariat will be added to the list in appendix II. Mitigation actions taken by Non Parties will be subject to their domestic measurement, reporting and verification the result of which will be reported through their national communications every two years. Non Amiex I Parties will provide biennial national inventory reports in accordance with revised guidelines adopted by the Conference of the Parties. [Consideration to be inserted US and Chinal. Nationally appropriate mitigation actions seeking international support will be recorded in a registry along with relevant technology, finance and capacity building support. Those actions supported will be added to the list in appendix II. These supported nationally appropriate mitigation actions will be subject to intemational measurement, reporting and verification in accordance with guidelines adopted by the Conference ofthe Parties.

6. We recognize the crucial role of reducing emission irom deforestation and forest degradation and the need to enhance removals of greenhouse gas emission by forests and agree on the need to provide positive incentives to such actions through the immediate establishment of a mechanism including REDD-plus, to enable the mobilization of financial resources from developed countries.

7. We decide to pursue various approaches, including opportunities to use markets, to enhance the cost-effectiveness of; and to promote mitigation actions. Developing countries, especially those with low emitting economies should be provided incentives to continue to develop on a low emission pathway.

8. Scaled up, new and additional, predictable and adequate fimding as well as improved access shall be provided to developing countries, in accordance with the relevant provisions of the Convention, to enable and support enhanced action on mitigation, including substantial finance to prevent deforestation (REDD-plus), adaptation, teclmology development and transfer and capacity-building, for enhanced implementation of the Convention. The collective commitment by developed countries is to provide new and additional resources amounting to 30 billion dollars for the period 2010 - 2012 as listed in appendix lll with balanced allocation between adaptation and mitigation, including forestry. Funding for adaptation will be prioritized for the most vulnerable developing countries, such as the least developed countries, small island developing states and countries in Africa affected by drought, desertification and floods. In the context of meaningful mitigation actions and transparency on implementation, developed countries support a goal of mobilizing jointly 100 billion dollars a year by 2020 to address the needs of developing countries. This funding will come from a wide variety of sources, public and private, bilateral and multilateral, including altemative sources of finance. New multilateral funding for adaptation will be delivered through effective and efficient fund arrangements, with a governance structure providing for equal representation of developed and developing countries.

9. To this end, a High Level Panel will be established under the guidance of and accountable to the Conference of the Parties to assess the contribution of the potential sources of revenue, including alternative sources of finance, towards meeting this goal.

10. We decide that the Copenhagen Climate Fund shall be established as an operating entity of the financial mechanism of the Convention to support projects, programmes, policies and other activities in developing cotmtries related to mitigation including REDD-plus, adaptation, capacity- building, technology development and transfer as set forth in decision -/CP.l 5.

ll. In order to enhance action on development and transfer of technology we decide to establish a Technology Mechanism as set forth in decision -/CP.l5 to accelerate technology development and transfer in support of action on adaptation and mitigation that will be guided by a country-driven approach and be based on national circumstances and priorities.

12. We call for a review of this Accord and its implementation to be completed by 2016, including in light of the Convention’s ultimate objective. This review would include consideration of strengthening the long-tenn goal to limit the increase in global average temperature to 1.5 degrees.

Lähde: Scientific American. Löytyy myös International Business Times-sivuilta.

Maailman on hukannut jälleen vuosia väistämättömän toteuttamiseksi.

Tyhjiä sanoja

Kööpenhaminan ilmastokokous päättyi sitten nk. laihaan sopuun, jossa kansainvälinen yhteisö jäi hajaannuksen tilaan esiintyen karkeasti sanottuna kolmessa leirissä.

Sopu ei takaa maapallolle sitä, että lämpötilan nousu saataisiin rajoitettua tavoiteltuun kahteen asteeseen. Esimerkiksi EU:n tavoitteista jäätiin kauas ja EU:nkin tavoitteet ovat riittämättömiä.

Löysä sopu ei oikeastaan takaa mitään muutakaan. Sopu on lähinnä sopu siitä, neuvottelijat lähtevät kotiin. Se ei ole tyhjää parempi.

Tyhjiä puheita jälleen. Tällaiset massiiviset neuvotteluprosessit eivät anna kummoistakaan kuvaa kansainvälisen yhteisön kyvystä ratkaista isoja kysymyksiä.

EU:sta ei ollut johtajaksi, eikä Yhdysvalloistakaan. Pallo ei ole oikein kenenkään hallussa.

Aika turhaa toimintaa siis.

Tulevat sukupolvet eivät tule kiittämään tästä hukatusta mahdollisuudesta.

perjantaina, joulukuuta 18, 2009

Ratkaisuja ennen pettymystä

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa on ratkaisun päivä. Joko tästä kokouksesta tulee jotain tai sitä voidaan kutsua massiiviseksi Kööpenhaminan kaupungin matkailun edistämistempaukseksi.

Jotain valoa jossain on nähtävissä, vaikka todelliseen onnistumiseen maailman johtajilla on ihan liian paljon matkaa. Kauniita puheita on kuitenkin riittänyt.

Kokouksesa on saatu aikaiseksi sopimusluonnos, joka uutistietojen mukaan paperissa sitouduttaisiin korkeintaan kahden asteen keskilämpötilan nousuun.HS:n tietojen mukaan luonnokseen on mukaan kirjattu, että kehitysmaat saavat rikkailta mailta vuoteen 2020 mennessä yhteensä 100 miljardia dollaria ilmastotyöhön.

Päästöjen leikkaustavoitteista ei uutistiedoissa ei paljoa puhuta. YK:n arvion mukaan kokouksessa puhutut päästöleikkaukset ovat riittämättömiä ilmaston lämpenemisen näkökulmasta katsoen.

Vaikka edistystä on tapahtunut pakka on vielä levällään ja kattavaa ilmastosopimusta todennäköisesti ei oikeasti saavuteta. Jotain kokouksesta ulos tulee ja sitovaa sopimusta sorvataan sitten myöhemmin.

Tämä on ilmeistä, kun valtionpäämiehet saapuvat paikalle eikä heille ole esittää suunnilleen allekirjoitusvalmista paperia.

Jos Kööpenhaminan ilmastokokouksesta tulee ulos jokin oikeasti toimiva sopimus, jolla on suuntaviivoja enempää annettavaa, sitä voi kutsua ihmeeksi. Tähän mennessä tämä positiivisinta antia kenties on se, että tarvittavia määrärahoja on lupaustasolla alkanut löytyä.

Tosiasiallisen epäonnistumisen kynnyksellä melkeinpä mielenkiintoisin kysymys on se, miten tästä eteenpäin.

Kööpenhaminaan päättynyt prosessi on osoittanut toimimattomuutensa. Kymmenet tuhannet neuvottelijat ja kansalaisjärjestöjen edustajat lentelevät ympäri maailmaa pitämässä kokouksia ja lopputulos on se mitä on. Se nyt vaan ei anna kovinkaan kummousta kuvaa valmisteluiden toimivuudesta.

Toivottavasti nämä ekoturistit ovat edes maksaneet vapaaehtoiset lentolippuihin saatavat päästömaksunsa.

torstaina, joulukuuta 17, 2009

Bloodwashing

Muutama päivä sitten raportointiin tiedotusvälineissä ja muualla laajasti sikojen surkeasta kohtelusta eräillä sikatiloilla Suomessa.

Nyt maa- ja metsätalousministeriö on ryhtynyt toimiin; se myöntää YLEn mukaan 250 000 euroa sianlihan menekin edistämiseen.

YLEn mukaan Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kiistää tuotantoeläinten kohtelusta nousseen kohun ja ministeriön myöntämän sianlihan menekinedistämisen yhteyden toisiinsa ja kertoo myös muiden elintarvikkeiden menekin edistämistä tuettavan.

Taustalla on Suomen Sikayrittäjät -yhdistys ryhtyi puuhaamaan avustusta ja sen hakemista sen jälkeen, kun sikojen kasvatusolosuhteet nousivat ensimmäisen kerran kohun aiheeksi kaksi vuotta sitten.

Ympäristöpuolelta on termi greenwashing tuttu ja sillä tarkoitetaan sitä, että melkein mitä tahansa saadaan ympäristöystävällisen näköiseksi, kunhan viestitään sopivalla tavalla. Hieman samalta tämä sikateollisuuden tukeminen näyttää, paitsi ettei se ole edes vihreää. Kyse on lähinnä bloodwashingista.

Eikö nämä viestintä- ja väritysrahat pitäisi ohjata sikojen olosuhteiden parantamiseen tai valvonnan tehostamiseen, eikä teollisuuden palkitsemiseen? Mistä lähtien muuten lihateollisuus on tarvinnut myyntinsä edistämiseen mitään tukea ylipäätänsä? Eikö kinkku mene kaupaksi?

Parasta markkinointia on se, että asiat ovat oikeasti kunnossa eikä se, että ne vain näyttävät siltä.

keskiviikkona, joulukuuta 16, 2009

Merenpinta 8-9,4 metriä korkeammalle?

Princetonin yliopiston tutkija Robert Kopp kollegoineen on koonnut globaalin tietokannan paikallisista meriveden korkeuden osoittimista arvioidakseen globaalin meriveden korkeuden historiaa.

Tulokset ovat aika tyrmistyttäviä, jos Tiede-lehden juttua on uskominen:

Meriveden pinta oli todennäköisesti 8-9,4 metriä nykyistä korkeammalla viimeisen jääkausien välisen ajanjakson aikana noin 125 000 vuotta sitten.
Se ei ehkä vielä hätkäytä, mutta kun tuohon lisätään tieto, että tuolloin maapallon lämpötila oli 3 - 5 °C korkeammalla kuin nyt, pitäisi herätyskellojen soida.

YLEn uutinen kertoo, että Ensembles-tutkimuksen mukaan maailman hiilidioksidipäästöt on käytännössä saatava loppumaan tämän vuosisadan aikana. Tästä huolimatta Suomen ilmasto lämpenee 3 - 4 °C runsaan sadan vuoden aikana.

Kööpenhaminan neuvotteluissa tavoitellaan sopimusta, joka takaisi sen, että lämpötila ei nousisi enempää kuin 2 °C esiteolliseen aikaan nähden. Tästä nousuvarasta on käytetty jo 0,74 °C. On myös arvioitu, että jos lämpeneminen pääsee kuitenkin jatkumaan aina 4 °C:n verran, lämpenemistä ei pysäytä mikään.

Ilmeisesti voimakkailla ja pikaisilla toimilla lämpötilan nousu olisi vielä rajoitettavissa kohtuullisen turvallisiin rajoihin. Muutoksilta ympäristössämme tuskin enää voimme välttyä.

Lukemat tarkoittavat suomeksi sitä, että aika on loppumassa. Jos muutos ei tapahdu nyt, on uhkana ongelman riistäytyminen käsistä.

tiistaina, joulukuuta 15, 2009

Vuoden avaruuskuvia

Jos Maan pinnalla optiset illuusiot alkaa kyllästyttää, niin kannattaa suunnata katse avaruuteen.

Bad Astronomyn Phil Plait on valinnut mielenkiintoisin taustoituksin 10 vuoden tähtitiedekuvaa.

Seuraavassa yksi kuvista maistiaisiksi:
Maa - Rosettan OSIRIS-kameralla kuvattuna
Kyseessä on Maa Rosetta-luotaimen OSIRIS-kameralla kuvattuna 633 000 kilometrin päästä.

Originaali löytyy täältä
ja sen krediitit menevät seuraavasti: ESA ©2009 MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA

maanantaina, joulukuuta 14, 2009

Ilmastodraamaa?

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa alkoi toinen viikko suurten mielenosoitusten jälkeen. Tunnelmat tuntuvat olevan varsin sekalaisia.

Kioton sopimuksen jatkoa vaatinut kehitysmaiden joukko marssi maanantaina ulos neuvotteluista, jotta heidän näkemyksensä otettaisiin paremmin huomioon. Maat palasivat myöhemmin takaisin neuvotteluihin.

Ulosmarssijoiden joukossa on kaksi suurta kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajaa eli Kiina ja Intia. Kioton sopimuksessa kehitysmaille ei aseteta velvoitteita, vain teollisuusmaille ja se taas ei käy esimerkiksi Yhdysvalloille.

Kas siinäpä solmu.

Yhdestä näkökulmasta on selkeää, että teollisuusmaiden on kannettava oma vastuunsa päästöjen vähentämisestä, mutta itse asiasta eli maapallon lämpenemisen rajoittamisesta ei tule käytännössä mitään elleivät Kiina ja Intia ole mukana päästöjen rajoittamisessa. Ilmastolle kun on yhdentekevää, kenen päästöistä on kyse. Vain määrä ratkaisee.

Loppujen lopuksi kyse koko asiassa on siitä, että arvion mukaan ihmiskunnalla on vuoteen 2050 mennessä mahdollista päästää 700 miljardia tonnia hiilidioksidia ilmaan ja nyt pitäisi vain sopia, miten oikeudet noihin päästöihin jaetaan. Enää ei ole varaa antaa avoimia piikkejä millekään maalle.

Aika paljon toiveita on siis asetettu valtioiden päämiesten osallistumiselle kyseiseen kokoukseen. Arvatenkaan kauniilla puheilla ei saada mitään sitovaa aikaiseksi. Ei enää.

* * *
Itse kokous näyttää olevan jotain hallittua kaaosta tai muuta sellaista. Kansalaisjärjesteöjen parissa tuntuu olevan turhautumisen merkkejä pahasti ilmassa ja itse kokouspaikalle näiden järjestöjen osallistujamääriä on haluttu leikata.

Poliisi valtuuksineen ei ole sekään saanut suurta sympatiaa ainakaan kaikkien keskuudessa.

Voi aika hyvin kysyä, mitä tällainen yli 30000 ihmisen kokous oikeasti voi saada aikaiseksi?

* * *

Suomi ei ole kunnostautunut mitenkään erityisenä ilmastonsuojelun kärkimaana. Nyt Suomi on rankattu sijalle 36 maailman keskeisten hiilidioksidin tuottajamaiden keskuudessa ilmastokysymyksissä. Yhteensä Germanwatchin ja Climate Action Networkin vertailussa oli mukana 57 maata.

Suomi on myös Ruotsin ja Itävallan kanssa ajanut metsien hiilinieluja koskevaa laskentatapaa, joka mahdollistaisi hakkuiden ja tuotannon välillä tapahtuvan hävikin sivuuttamisen päästölaskelmista. Tätä ei analyyseissä katsota kovinkaan hyvällä.

* * *

Kööpenhaminan kokouksessa on heiluteltu myös "climategate"-viirejä ja kampanjoitu erilaisten denialistien toimesta ahkerasti.

Itse ilmasto eri havaintosarjojen perusteella osoittaa koko ajan lämpenemisen merkkejä. Tuukka Simonen on koonnut sekä analyysejä mittaussarjoista että linkkejä tutkimustietoon, jolla kuka tahansa voi asiaa vaikka itse selvittää. AGW Observer on listannut ja koonnut merkittävän määrän erilaisia ilmastotutkimuksia, joita verkosta löytyy.

Ruokabusineksen säteilevä idea

Viikonlopun HS kertoo, että ruokabusines haluaa mukaan ydinvoimabusinekseen.

Ydinvoimaa maahamme ajavan Fennovoiman omistajista löytyvät mm. elintarvikealan yritykset Valio, Atria ja Myllyn Paras sekä kauppaketjuja pyörittävät Kesko ja SOK.

Asiasta ei ole paljoa huudeltu, mikä sinänsä ei ole yllätys. Viime aikoina elintarvikebusines on pysyttäytynyt poliittisia intohimoja sisältäneiden hankkeiden ulkopuolella.

Perustelu näille omistuksille on lehtitietojen mukaan siinä, että sen väitetään takaavan niille edullisen energian saannin, vähennetään riippuvuutta sähköntuonnista ja fossiilisista polttoaineita.

Nämä perustelut näyttävät paperilla hyvältä, mutta eivät kestä kaikin osin merivettä. Ydinvoima ei ole mitenkään erityisen halpaa, lisää kontrollin tarvetta ja riippuvuuksia eikä edes ole kaikista energiantuotantotavoista vähäpäästöisintä, jos katsotaan koko elinkaarta.

Elintarvikebusines on lisäksi toimiala, jossa on paljonkin mahdollisuuksia ensisijassa tehostaa energian käyttöä eikä pyrkiä aktiivisesti lisäämään sitä. Energian käytön tehostaminen on aivan keskeisin ilmastonmuutoksen torjunnan keino. Miksi näiden yhtiöiden pitää siis olla mukana hankkeessa, joka ei ole niiden ydinliiketoimintaa?

Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski sanoo HS:ssä ydinvoimahankkeen sopivan Atrian imagoon. Mitenköhän säteilevät ja saastuttavat uraanilouhokset sekä vuosituhantinen ydinjäteongelma soveltuvat Atrian pirtaan? Kenties yhtä hyvin kuin viimeaikainen keskustelu sikojen surkeasta kohtelusta sikatiloilla?

SOK:n osallistuminen ydinvoimahankkeeseen on sekin omituista, sillä SOK:n takaa löytyy 22 itsenäistä osuuskauppaa, jotka ovat asiakasomistajiensa - eli käytännössä kuluttajien - omistuksessa. Se avaa ydinvoima-aktivisteille selvän ja näkyvän keskustelukanavan liiketoiminnan moraalista ja sen suhteesta ydinvoimaan.

Asiakasomistajilta ei tietenkään ole kysytty asiasta ennalta mitään. Se ei tietenkään operatiivisessa toiminnassa ole tarpeen, mutta SOK:n johdon olisi voinut olettaa ottavan huomioon potentiaaliset imagoriskit. Nyt osalle kuluttajista jää käteen se, ettei SOK oikeasti välitä taustoistaan ja siitä, mitä siellä ajatellaan asiasta.

Ydinvoima on siis selkeä riski elintarvikebusinekselle.

Tässäkin asiassa kuluttajilla on omien valintojensa kautta vaikutusmahdollisuutensa, merkit ja brandithan me tunnemme.

sunnuntai, joulukuuta 13, 2009

Some day classic: Hoedown

Tuli hieman fiilisteltyä taannoista Lontoon keikkaa, joten otetaanpas sunnuntaiklassikoiden merkeissä nyt pikauusintana tämä sangen hieno bändi:

Béla Fleck and the Flecktones tuli esiteltyä tuossa jo hieman aikaisemmin, joten ei toisteta sitä.

Hoedown on alunperin amerikkalaisen säveltäjän ja pianistin Aaron Coplandin (s. 1900 - k. 1990) sävellys balettiin Rodeo. Kappale päättää kyseisen teoksen.

Copland tunnetaan lukuisista baleteista, oopperoista ja sinfonioista, mutta myös populaarimmista teoksistaan kuten elokuvamusiikista. Copland loi myös amerikkalaista tyyliä säveltää ja hänet tunnetaan myös tittelillä "the dean of American composers".

Useat kevyen musiikin yhtyeet ovat käyttäneet Coplandin sävellyksiä ohjelmistossaan, kuten vaikkapa Woody Herman, The Rolling Stones tai Emerson, Lake & Palmer.

Béla Fleck and the Flecktonesin levytetty versio Hoedown-biisistä löytyy yhtyeen Outbound-albumilta vuodelta 2000. Copladin sävellyksessä biisin nimi kirjoitetaan hieman toisin eli muodossa "Hoe-Down".

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, joulukuuta 12, 2009

Vinkki: Kysy mitä vaan

Filosofian puutarhan Saara on avannut blogissaan kaikkien aikojen ensimmäinen kysy mitä vain- tempauksen.

Kysy siis ihan mitä vaan.

perjantaina, joulukuuta 11, 2009

Lakkautuslista

Helsingissä on kohuttu kaupunginjohtaja Pajusen laadittamasta koulujen, lähikirjastojen yms. lakkautuslistasta. Ajatuksena on ollut etsiä säästöjä kiinteistöjen käyttöä vähentämällä.

Päivän HS:n mukaan lista on kaatumassa poliittiseen vastustukseen ja hyvä niin. Miksi me muuten maksamme veroja kuin siksi, että tehdään yhteisiä palveluita, jotka ovat vielä kaupunkilaisten saavutettavissa? Esimerkiksi lähikirjastot ovat kansansivistyksen aarreaittoja.

Jos nyt säästää pitää, niin säästetään sitten esimerkiksi autoilusta. Se on kaupungille helppoa, lakkautetaan parkkipaikkoja siellä missä se on lain mukaan mahdollista. Autoilun vähentäminen tuottaisi säästöjä esimerkiksi terveydenhoidossa ja ympäristöpuolella. Samalla kaupungin viihtyisyys lisääntyisi selvästi.

Miksi ei?

EDIT 14.12.2009
Helsingin kunnallispoliitikot hautasivat sitten lakkautuslistan tai ainakin melkein. Valmistelua ja selvittelyä jatketaan muissa muodoissa.

Autoilu on kallista

Julkisen liikenteen kuluja aina valitellaan ja leikataan julkisista budjeteista. Se on kuulemma kustannuserä veronmaksajille.

Varmaan on myös sitä, mutta autoilu se vastaa maksaakin. Näin voi päätellä Otso Kivekkään laskelmista. Hän on nimittäin laskenut arvion sille "paljonko autolla ajoa Helsingissä tuetaan julkisista varoista ja suoraan kaupunkilaisten kukkaroista".

Johtopäätös on:

"Autoilijaa kohden tulee kaupungin ja kaupunkilaisten maksettavaksi 949 euroa vuodessa. Julkisen liikenteen käyttäjälle vastaavat kulut ovat 346 ja pyöräilijälle 313 euroa vuodessa."
Kivekäs on ansiokkaasti kaivanut sekä lähteet, että logiikan autoilun tukiaisten laskemiselle.

Autoilu kaupungissa on kuluerä, josta ei tietenkään kokonaan päästä eroon, mutta autoilua ja siihen kohdistuvia yhteiskunnan toimia olisi syytä vakavasti tutkailla myös tuota taloudellista argumenttia vastaan. Autoilua ei ainakaan pidä tukea lisää, vaan tätä rasitusta laskea.

(via Kulutusjuhla)

torstaina, joulukuuta 10, 2009

Valokuvatorstai: Pysähtynyt

Valokuvatorstain 152. haaste on pysähtynyt.

Pysähtynyt

Eläimille oikeutta

YLEn A-Stuodiossa (ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 9.1.2010 saakka) esitettiin Oikeutta Eläimille-järjestön kuvamateriaalia (järjestön kuvamateriaalia, ei sovi herkimmille) sikaloista ja siitä, miten eläimiä niissä kohdellaan. Järjestö on käynyt salaa kuvaamassa yhteensä 6 tuntia videomateriaalia sikatiloilla, joilla sen sanojen mukaan vuoden takaisen kohun jäljiltä ei ollut mitään huomautettavaa.

Nyt elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo pyytää läänineläinlääkäreitä tekemään välittömästi tarkastuskäynnit näille tiloille sekä selvityksen kyseisiä tiloja hoitaneilta eläinlääkäreiltä käynneistä tiloilla. Samalla Evira pyysi videomateriaalin kuvannutta järjestöä julkistamaan aineistonsa. Näin on myös käymässä (HS:n sivuilla on materiaalia, ei sovi herkimmille).

Oikeutta Eläimille-järjestö ei usko, että maa-ja metsätalousministeriö tai Evira ryhtyisivät tai pystyisivät korjaamaan sikojen olosuhteita maatiloilla. Vaikka Evira patistaakin nyt eläinlääkäreitä paikalle, järjestön oletus on arvattava, sillä Evirakin myöntää, että maatiloja varoitetaan tarkastuksista etukäteen ja itse asiassa televisiossa esitetty lähetys toimi sellaisena.

Sen lisäksi, että eläinten kohtelu itsessään on yhteiskunnallinen kysymys, on asiassa myös poliittinen ulottuvuutensa. HS:n asiantuntijat arvostelevat ministeriötä siitä, että se tulkitsee eläinsuojelulakia ja -asetusta liian väljästi. Valvonnassa on havaittu puutteita ja ministeriön määräykset ovat niin minimaalisia, että eläimet eivät niistä käytännössä juuri hyödy.

A-Studiossa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) pähkäilee lähinnä sitä, onko jotain mahdollisesti lavastettu ja muuten pakenee lainsäädännön tai sen selittämisen taakse. A-Studion haastattelusta jää sellainen käsitys, jonka toimittaja tosin sanoo ääneenkin, että asiasta ei oikeasti ole välitetty. Se, että järjestelmässä ja toimintatavoissa on mahdollisesti pahasti mätää, ei ministeriä - sikatilallinen itsekin - tunnu häiritsevän

Jotain sairasta on siinäkin, että Evira vakuuttaa YLEn uutisen mukaan sikoja kohdeltava Suomessa pääosin hyvin, sillä laiminlyöntejä viranomainen on havainnut noin 15 %:lla tiloista.

Montako tilaa se on? Suomessa on MTK:n mukaan 2300 sikatilaa, joten laiminlyöntejä löytyy huonollakin valvonnalla 345 tilalta. Montakohan sataa tai tuhatta huonosti kohdeltua sikaa se tarkoittaa?

Tätäkin lukemaa kannattaa miettiä. Moneltakohan tilalta laiminlyöntejä löytyisi, jos valvonta olisi kunnossa eikä tarkastuksista kerrottaisi etukäteen paikkojen siivoamista varten?

Kuluttajat voivat tehdä omat ratkaisunsa.

keskiviikkona, joulukuuta 09, 2009

Optimismia vai pessimismiä

Kööpenhaminan ilmastokokouksen tiimoilta voi pohtia pitäisikö sen suhteen olla jotenkin optimistinen vai pessimistinen.

Sopimuspohjia on viilailtu jo pitkään, ja nyt kokouksen käynnissä ollessa YLEn uutista tulkiten kokouspaikalla kiertää yksi sopimusehdotus, jonka kehitysmaat kokevat heidän maksajiksi asettavana. Sen siivittämäni on sitten tehty toinenkin paperi, joka korostaa ajatusta nykyisen Kioton sopimuksen jatkosta.

Kehitysmaat ovat kuitenkin jakautuneet tai jakautumassa kahteen leiriin. Lisää luonnoksia ja niiden merkityksen kiistämisiä on tulossa. Neuvotteluruletti on siis levällään.

Kuviot kuulunevat kokousrulettiin, mutta korostavat jotenkin sitä, että valmistelutyöt ovat olleet vähän vähemmän sitoutunutta toimintaa. Ilmeisesti lähiaikoina näemme, tuleeko tästä mitään vai etenevätkö asiat lopulta myöhemmin kriisin kautta.

* * *

Kaikkien ilmastodenialistien ja sähköpostipaljastuksista muuten riekkuvien niskaan sataa jälleen lämmintä vettä.

The Independent uutisoi siitä, että nyt päättymässä oleva vuoskymmen on ollut 160 vuoden mittaushistorian lämpimin ja kuluva vuosi viidenneksi lämpimin. Näin kertovat World Meteorological Organisation (WMO) ja UK Met Office announced yesterday. Maa ei ole ollut missään jäähtymisvaiheessa, kuten denialistit mielellään hehkuttelevat.

YLE taas kertoo suomalaisesta tutkimuksesta, joka on Etelämantereen sulamistilanteen kohdalla ristiriidassa joidenkin mallinnusten kanssa. Eräät mallit ovat ennustaneet Etelämantereen jääpeitteen olevan kasvamassa, mutta havainnot eivät tätä näytä tukevan.

Luonnontieteissä on sellainen olemus, että mikäli havainnot eivät tue mallinnusta, kannattaa tarkistaa mallit ja luottaa kunnolla tehtyihin havaintoihin.

EDIT klo 23.05
Helsingin yliopiston meteorologian professori Timo Vesala lopettaisi fossiilisten polttoaineiden käytön kokonaan viidessä vuodessa. Vesala on tutkinut hiilen kiertoa ilmakehän, merien ja maaekosysteemien välillä ja havainnut, että tähän liittyvät prosessit voivat muuttaa luonnon kiertokulkuja hyvin yllättävästikin

Vinkki: Tutkijat bloggaavat suoraan COP15-kokouksesta.

tiistaina, joulukuuta 08, 2009

Suomifossiili

Suomi avasi Kööpenhaminan ilmastokokouksen vähemmän komeasti pokkaamalla yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa kokouksen ensimmäisen antipalkinnon eli Päivän fossiili-maininnan. Päivän fossiili-palkinto myönnetään kokouksessa vastuuttomia ilmastonäkemyksiä esittäneille maille.

Suomi, Ruotsi ja Itävalta saivat palkintonsa siitä, että ne ovat vastustaneet metsäsektorin päästöjen laskentasääntöjä, joissa metsien hakkuut tulisivat näkyviin. Näiden kolmen maan esittämät säännöt alentaisivat teollisuusmaiden päästövähennystavoitteita vuodelle 2020 jopa 5 prosenttiyksiköllä.

Päivän pääpalkinnon saivat kuitenkin kaikki teollisuusmaat yhteisesti kunnianhimon puutteesta päästövähennystavoitteissa.

Kolmannen sijan vei jo varsin totuttuun tapaan Kanada ja kunniamaininta annettiin Saudi-Arabialle.

Päivän fossiili-palkinnon jakaa noin 500 kansanlaisjärjestön verkosto Climate Action Network (CAN).

Tavallaan Suomi siis oli avajaispäivänä molempien kärkipalkintojen saajien joukossa. Siitä tuskin on mitään erityistä syytä iloita, että maamme neuvottelutavoitteissa on perusteiltaan kestämättömiä elementtejä.

Se on ollut jo aikaisemmin tiedossa, että Suomi ei ole ilmastotyössä maailman kärkimaiden joukossa. Tällaiset palkinnot vain alleviivaavat tätä näkemystä.

maanantaina, joulukuuta 07, 2009

Kööpenhamina alkoi ja lämpenee

Historian tärkeimpänä kansainvälisenä ilmastokokouksena kokouksena pidetty YK:n ilmastokokous Kööpenhaminassa on alkanut. Paikalla on 192 maan diplomaatit, jotka yrittävät sorvata sopimusta Kioton sopimuksen jälkeiselle ajalle ja saada aikaiseksi päätöksiä, joilla kasvihuonekaasujen päästöjä saadaan rajoitettua niin, että maapallon lämpeneminen saadaan rajoitettua 2 °C:een.

Odotettavissa on enintään poliittinen sopimus, ei juridisesti sitova sopimus. Tällä hetkellä EU on ainoa maaryhmä, jolla on jo laillisesti sitova sopimus päästövähennyksiin. EU:nkin sitoumukset ovat vielä tasolla, jolla itse ongelmaa todennäköisesti ei hoideta.

Hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n johtaja Rajendra Pachauri sanoi avajaisissa, että päästöt on saatava kääntymään laskuun vuonna 2015, jos haluamme pitää ilmaston lämpenemisen 2–2,4 asteessa. Hän varoitti myös siitä, että sadat miljoonat ihmiset joutuvat ilmastopakolaisiksi, jos kasvihuonekaasupäästöjä ei saada kuriin.

Samassa tilaisuudessa Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen kehotti kaikkia valmistautumaan vähähiiliseen ja ekologiseen elämäntapaan, joka ei tuhlaa energiaa ja luonnonvaroja. Tähän on vaikea mitään erityistä lisätä, vain teot puuttuvat.

Kokouksen loppupuolella on aiemmasta ilmoituksesta poiketen osallistumassa myös Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama. Alunperin hänen piti vierailla paikalla kokouksen alkuvaiheessa, mutta nyt hän osallistuu samaan aikaan muiden valtionpäämiesten kanssa. Obama on myös antanut lupauksia rahasummista, joilla kehitysmaita voidaan prosessissa tukea.

Kokouksen avajaisissa esitettiin myös Please Help the World -lyhytelokuva, jonka on ohjannut Mikkel Blaabjerg Poulsen. Se on siis tässä:

Kokouksen webcasteja voi seurata COP15-sivustolta.

Mitä sitten itse ilmastolle kuuluu?

Brittitutkijat ovat havainneet pitemmän aikavälin tarkasteluissa, että maapallon pintalämpötila saattaa olla selvästi herkempi ilmakehän hiilidioksidin määrän muutoksille kuin aiemmin on oletettu. Lämpötilan ns. herkkyys CO2-pitoisuudelle on 30-50 % suurempi kuin yleensä malleissa on oletettu. Herkkyydellä tarkoitetaan sitä vaikutusta, jonka hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä saa aikaiseksi lämpötilassa.

Lämpötiloista on piirretty käyriä NASAn Goddard Institute for Space Studies-tutkimuslaitoksessa, niitä tutkailemalla voi päätellä kehityksen suunnan.

EDIT klo 21.35
Teknillisen korkeakoulun professori Martin Vermeer ja Potsdam Institute for Climate Impact Research -tutkimuslaitoksen professori Stefan Rahmstorf kertovat uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan merenpinta voi nousta 75–190 senttimetriä nykyisestä vuoteen 2100 mennessä. Tutkijoiden mukaan IPCC:n aiemmassa raportissa ei ole otettu riittävästi huomioon Grönlannin ja Etelämantereen jään sulamisen vaikutuksia. Nopeampia ja radikaalimpia päästövähennyksiä tarvitaan.

sunnuntai, joulukuuta 06, 2009

Some day classic: Take Five

Sen lisäksi, että tänään on Suomen itsenäisyyspäivä, seuraavan yhtyeen nokkamies täyttää 89 vuotta.

Take Five on yhdysvaltalaisen pianistin Dave Brubeckin ja hänen kvartettinsa tunnetuksi tekemistä kappaleista kenties tunnetuin ja jazzstandardi. Kappaleen on tehnyt videollakin esiintyvä saksofonisti Paul Desmond.

The Dave Brubeck Quartet perustettiin vuonna 1951 Brubeckin toimesta. vuonna 1977 edesmennyt Desmond oli kvartetissa mukana alusta alkaen. Vuoteen 1958 asti yhtyeessä vaihtuivat rumpali ja basisti useamman kerran, kunnes löytyi klassinen kokoonpano, jossa rumpuja soitti Joe Morello ja bassoa Eugene Wright.

Vuonna 1958 kvartetti levytti albumin Time Out, jolta myös Take Five löytyy. Vaikka albumi saikin negatiivista kritiikkiä aikanaa, siitä tuli eräs kaikkien aikojen parhaiten tunnetuista ja parhaiten myyneistä jazz-albumeista. Albumi nousu Billboardin listoilla kakkoseksi ja Take Five sinkkuna saman lehden Adult Contemporary-listalla, kuinkas muuten, sijalle viisi.

Desmond antoi testamentissaan Take Fiven oikeudet rojalteihin Yhdysvaltain Punaiselle Ristille, joka Wikipedian mukaan tienaa tällä kappaleella noin 100 000 dollaria vuodessa.

Dave Brubeckin aktiivinen levytysura alkoi jo vuonna 1949 ja jatkui aina 1960-luvun lopulle, jonka jälkeen hän on tehnyt muutamia levytyksiä, mutta jatkanut eri tavoin jazzin parissa aina näihin aikoihin asti.

Videolla Dave Brubeck Quartetin klassinen kokoonpano esiintyy vuonna 1961. Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

Sunnuntaikalssikojja löytyy Lepikseltä.

lauantaina, joulukuuta 05, 2009

Kävin kaupassa

Oli pikkuasian vuoksi erityistä tarvetta isoon markettiin. Kokemus oli varsin hämmentävä.

Veronpalautukset ovat juuri tulleet tilille ja joulukauppa on täydessä vauhdissa. Useampi kuin yksi aikuinen ihminen käveli silmät kirkkaana puhuen ääneen itsekseen siitä mitä pitää ostaa. Eikä kyse ollut mistään välttämättömyystarpeista, vaan esimerkiksi joulurihkamakoristeista.

Eräät kanssa-asiakkaan meinasivat yksinkertaisesti kävellä päin, kun pää pyöri erilaisten tavaramaailmojen tahtiin. Pari kolaria ehdin näkemäänkin.

Kaiken hyvän lisäksi ihmisillä tuntui olevan kiire ostamaan sitä joulurihkamaa, vaikka kaupan sulkeutumiseen tältä päivältä oli vielä tunteja. Ulos tullessa olo oli kuin olisi selvinnyt pahemmastakin viidakosta.

Mikä tässä ostamisen autuudessa nyt on muka niin hienoa? Hullun hommaa se on.

perjantaina, joulukuuta 04, 2009

Virtuaalista Kööpenhaminaa

Kööpenhaminan suuri ilmastokokous alkaa maanantaina. Virallisesti kyse on tapahtumasta, joka kulkee nimellä 15th United Nations Climate Change Conference (COP15).

Tapahtumaa on mahdollista seurata myös virtuaalisesti useammastakin lähteestä:

Lisäksi UNFCCC aikoo lähettää webcastia paikan päältä ja Twitterissä hastagin #cop15 takaa löytyy asiaa kokouksesta.

Verkosta löytynee näiden kanavien lisäksi vielä kymmeniä erilaisia muita kokouksesta kertovia blogeja ja muita vastaavia. Arvattavasti ainakin seuraavat blogit ovat aktiivisia asian ympärillä:
Suomalaisista ainakin YLEn Pasi Toiviaisen Kuumat Paikat-blogi saattaa raportoida paikan päältä asiasta. Kannattaa muuten lukaista Toiviaisen ennakkopostaus aiheesta.

Kanavat näköjään ovat enemmän kuin valmiina. Vain asia enää puuttuu.

torstaina, joulukuuta 03, 2009

keskiviikkona, joulukuuta 02, 2009

Politiikkaa ja perustuslakia

Suomessa on käynnissä perustuslaillinen kinastelu.

Ongelma syntyy nyt siitä, että presidentti ja hallitus sanataiteilevat siitä, kuka saa osallistua EU:n huippukokouksiin eli niin sanotun Eurooppa-neuvoston kokouksiin. Lissabonin sopimuksen myötä Eurooppa-neuvostosta tuli virallinen toimielin eikä se ole enää epävirallinen kokous.

Hallitus on pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) suulla ilmaissut, että vastaisuudessa huippukokouksissa Suomea edustaa vain pääministeri.

Tasavallaan presidentti Tarja Halonen on nyttemmin sanonut menevänsä kokouksiin edelleenkin, jos sellaisia kutsuja tulee.

Halonen on linjannut asiaa niin, että presidentillä on edelleen ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa ja jos sitä halutaan karsia, niin se pitää tapahtua laillista tietä. Tällä tiellä istuu nk. Taxellin komitea pohtimassa asiaa ja sitä kautta Halosen mukaan päätöksen pitäisi synty.

Kun Halonen puhuu tässä kohtaa laillisista teistä, mennään sanataiteen puolelle. Halonen ei viittaa EU-kokouksiin, vaan presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valtaan. Ne ovat isosti eri asioita.

Halosen entinen puoluetoveri Arja Alho (sd.) sanoi joku aika sitten, että "Kaikki ovat tienneet, että Lissabonin sopimuksen hyväksymisen jälkeen Suomea edustaa huippukokouksissa vain pääministeri. Muut tulkinnat ovat perustuslain ja perustuslakivaliokunnan omaksuman tulkintalinjan vastaisia". Samalla hän tuli todenneeksi sekin, että jos presidentti änkeää taas EU-kokoukseen, alkaa olla kyse laittomasta menosta.

Tilanne on siis se, että hallitus tulkitsee Eurooppaneuvoston EU-asioiksi ja presidentti joissain tilanteissa ulko- ja turvallisuuspolitiikaksi. Kaiketi kiista nyt kärjistyy EU:n (ei siis Suomen) ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, joka katsotaan kuuluvaksi Eurooppa-neuvoston roolin muututtua, pääministerin toimivaltaan.

Katsotaanpa hieman perustuslakia.

93 §
Toimivalta kansainvälisissä asioissa

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Eduskunta hyväksyy kuitenkin kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta siltä osin kuin tässä perustuslaissa säädetään. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.

Valtioneuvosto vastaa Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä. Eduskunta osallistuu Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansalliseen valmisteluun sen mukaan kuin tässä perustuslaissa säädetään.

Ulkopoliittisesti merkittävien kannanottojen ilmoittamisesta muille valtioille ja kansainvälisille järjestöille vastaa ministeri, jonka toimialaan kansainväliset suhteet kuuluvat.

Euroopan unionia koskevassa kappaleessa ei puhuta presidentistä mitään.

Vaikuttaa siis pahasti siltä, että presidenttimme haluaa vain instituutionsa vallan pönkittämiseksi tehdä omia sanataiteellisia tulkintoja siitä, mitä Suomen ulkopolitiikalla tarkoitetaan ja kuuluuko EU siihen.

Asia nyt ei näytä täysin selvältä, joten demokratian nimissä on kahden valta-akselin tasapainoilussa käännyttävä parlamentarismin puolelle ja muodollisesti perustuslakia säätävän Taxellin komitean olisi syytä riisua presidentiltä kokonaan ulkopolitiikan johtaminen.

Se, että Suomella on EU-ympyröissä kahden lautasen menetelmä, ei ole Suomelle kunniaksi eikä edes hyödyksi, mitä sitäkin presidenttimme on yrittänyt esittää. Menettely on ja näyttää typerältä ja siksi sellaisesta on syytä päästä eroon pikimmiten.

Sahoilta energiaa

Eilen kerrottiin mielenkiintoinen uutinen siitä, että Suomen yksityiset sahat voisivat tuottaa sähköä yhden nyt käytössä olevan ydinvoimalan verran. Se olisi sahateollisuuden mukaan taloudellisesti mahdollista, jos sahat liitettäisiin syöttötariffien saajien piiriin. Biopohjainen energia tuotettaisiin hakkeella, kuorella ja sahanpurulla.

Jos sahat polttaisivat tämän biomassa sähköksi sahalla, sitä ei tarvitsisi kuljetella pitkin maakuntia satojen kilometrien päähän kaupunkien lämpölaitoksiin. Jälleen säästettäisiin sekä rahaa, että ilmastoa.

Sahojen biomassan muuttaminen sähköksi on jälleen yksi esimerkki siitä, mitä keinoja hajautetulla energistrategialla on. Se on myös yksi esimerkki siitä, että ydinvoimalle on todellisia vaihtoehtoja, jotka myös työllistävät paikkakunnilla, missä niitä työpaikkoja ei ihan niin herkästi synny. Ydinvoiman tilanne on toinen.

Harmi vaan, että julkisen vallan energiastrategia perustuu keskitettyyn energian tuotantoon ja vieläpä ydinvoiman tukemiseen, jolloin näiltä hyödyllisiltä ja järkeviltä ideoilta syödään mahdollisuudet pois.

Tässä mielessä sahateollisuuden esimerkki on myös esimerkki siitä, miksi hallituksen energiastrategia on huono.

Marraskuu 09

Marraskuun kävijätilastoja, olkaa hyvä.

Vaiheisen kävijätilastot viime kuussa näyttävät numeroina tältä:

  • Postauksia: 50 (+5 edelliseen kuukauteen verrattuna)
  • Käyntejä: 2114 (-455)
  • Näyttökertoja: 2993 (-500)
  • Kävijöitä: 1423 (-352)
Päivittäiset keskiarvot näyttävät seuraavilta:
  • Käyntejä: 70,5 kpl /vrk (-12,4)
  • Näyttökertoja: 99,8 kpl / vrk (-12,9)
  • Kävijöitä: 47,4 kpl / vrk (-9,9)
Kaikkien aikojen keskiarvot (8.4.2007 jälkeen):
  • Käynnit: 50,7 kpl / vrk
  • Näyttökerrat: 73,9 kpl / vrk
  • Kävijät: 34,0 kpl / vrk

Hakukoneiden kautta tässäkin kuussa tuli eniten liikennettä eli 48,63 % kaikesta. Viittaavilta sivustoilta tuli 44,37 % ja suorana liikenteenä 7,00 %. Hakukoneet ovat hieman menettäneet edelleen asemiaan liikenteen lähteenä.

Marraskuu oli tämän blogin historiassa varsin tavallinen sisältöjensä kannalta katsottuna. London Jazz Festival-tarinointi teki tässä mielessä poikkeuksen. Muuten teemat kulkivat perinteisillä urilla.

Vaiheinen kiittää jälleen.

Kuvassa tilastot blogin perustamisesta alkaen. Postausmäärien pystyakseli on oikealla ja muiden vasemmalla.

Marraskuun suurta hupia blogistanissa oli lepiksen Marraskuun Selätys,joka tuotti yhteisöllistä taidetta oikein urakalla. Teokset nähtävissä Galleria Selätyksessä. Osallistuin siihen minäkin, mistä alla oleva todistus:
Marraskuun 2009 selätys

tiistaina, joulukuuta 01, 2009

Huomenta Suomi, FRA kuuntelee

Ruotsin radiotiedustelu FRA aloittaa tänään kaiken Ruotsin rajojen yli kulkevan tietoliikenteen kuuntelun. Käytännössä se tapahtuu näköjään siten, että FRA kytkee omat valokaapelinsa operaattoreiden ulkoimaisen liikenteen solmupisteisiin ja saa näin oman kopionsa ulkomaanliikenteestä itselleen tutkittavaksi.

Kyse ei ole pelkästään internetliikenteestä, vaan myös esimerkiksi puhelin ja tekstiviestiliikenteestä.

Ruotsissakaan ei ideasta edelleenkään pidetä, vaan koko joukko bloginpitäjiä haluaa Telian vievän FRA-lain oikeuteen. Kyse on mm. siitä, että FRA-laki ei eräiden juristien mukaan kestä esimerkiksi Euroopan ihmisoikeussopimuksen edessä.

Oli miten oli, niin se oli sitten siinä. Nimittäin yksilön tietosuoja ja viestintään liittyvä yksityisyyden suoja Suomessa. Oma stoorinsa on se, että koko asia ei juuri ole suomalaista poliitikkokuntaa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, paljon heilauttanut.

Salaa viestisi.

(via Piraattiliitto)

Tässä blogissa aiemmin tästä aiheesta kirjoitetut stoorit löytyvät FRA-tunnisteen alta.

maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Löperöitä puheita

Kööpenhaminan ilmastokokous lähestyy ja tosiasiallinen tilanne näyttää joiltain osin aika absurdilta. Katsotaan nyt vaikka päivän otsikoita:

"Sopimusluonnos: Päästöjen vähennystarve kohdistuisi rikkaisiin" (HS)
Jutun mukaan Kööpenhaminan ilmastokokousta varten on laadittu sopimusluonnos, jonka mukaan kasvihuonekaasuja tulisi vähentää 50 prosenttia vuoden 1990 määristä vuoteen 2050 mennessä. Kokouksen puheenjohtajamaa Tanskan esityksen mukaan rikkaiden maiden tulisi tehdä suurimmat leikkaukset eli yhteensä 80 prosenttia vähennyksestä.

"Tanska: Ilmastokokouksen sopimusluonnosta ei ole vielä" (TS ja muut STT:n jutun julkaisseet)
Tanska ei uutiset mukaan ole esittänyt Kööpenhaminan ilmastokokouksen sopimusluonnosta. Tanska neuvottelee hänen mukaansa yhä kaikkien maiden kanssa, ja kompromissiesitys valmistuu vasta myöhemmin.

"Löperöt puheet eivät riitä Kööpenhaminassa" (Verkkouutiset)
Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mukaan Kööpenhaminan ilmastokokoukselta halutaan muutakin kuin vain löperö yleinen julkilausuma.

Eli sopimusluonnoksessa vaadittaisiin kokonaisuudessaan vaatimattomia tavoitteita, sillä Eurooppa-neuvosto ilmoitti jo maaliskuussa 2007, että vuoteen 2050 mennessä päästöjä on vähennettävä 60–80 prosenttia. Kokouksen puheenjohtajamaa kuitenkin veistelee, että ei vaan, ei mitään ole esitetty.

Sinänsä voisi hieman ihmetellä HS:n otsikointia, sillä se ikäänkuin alleviivaa sen, että rikkaiden maiden on maksettava tästä urakasta enemmän. Alleviivaus sinänsä on paikallaan, sillä se, että rikkaat joutuvat maksamaan, on pelkästään oikein.

Oma tarinansa on se, että ympäristöministerimme pitää puheenvuoron, jossa vaatii jo valmiiksi tyhjyyttään kumisevaan sopimukseen muuta kuin löperyyttä. Lehtomäkikin tunnustaa sen tosiasian, ettei mitään sitovaa sopimusta saada aikaiseksi, vaan pelkästään poliittinen sopimus. Poliittinen sopimus on vain tahdonilmaisu, jolla mikään ei vielä oikeasti muutu. Vain neuvottelut ja valtaisien delegaatioiden maailmanmatkailu jatkuu. Mitä muuta se tällaisen neuvottelukiertueen jälkeen on kuin löperyyttä?

sunnuntai, marraskuuta 29, 2009

BBC käyttää CC:tä

Ihan havaintona sellainen yksityiskohta, että vaikka brittien yleisradioyhtiö BBC:n verkkosivuston terms of use kieltää kaikenlaisen kopioinnin jne., musiikkiarvostelut on tehty CC-lisenssin alla. Arvion mukana on lisenssin mukainen pyyntö linkata alkuperäiseen sivuun, jos sitä jossain toisaalla käyttää.

Tavallaan looginen veto silloin kun kyseessä on veronmaksajien rahoilla toteutettu työ. Uutisiin ja muuhun materiaaliin tuo ei näytä ulottuvan.

Asia tietystikään ei ole yksiselitteinen, mutta avaa kuitenkin mielenkiintoisia yhtälöitä.

Ydinpolttoaineista pulaa?

New Scientist-lehden verkkosivustolla kerrotaan, että ei ole mitenkään itsestään selvää, että ydinvoiman polttoainetta olisi ikuisesti saatavilla mitenkään halpaan hintaan. Samaan aikaan uraanifirmat pitävät myös polttoainepulaa mahdollisena tulevaisuuden kuvana.

Tilanteeseen vaikuttaa se, että maailmalla on suunnitelmia lisätä ydinvoimaa ja samalla taloudellisesti hankittavia uraanivaroja on mahdollisesti arvioitu olevan liikaa. Hinta on joka tapauksessa nousemassa. Lisäksi saastuttavia uraanikaivoksia ja uusien perustamista hillitsee kiristyneet ympäristösäädökset.

Artikkelissa CERNin fyysikko Michael Dittmar viittaa erilaisiin tilastoihin ja toteaa pahaenteisesti:

"Western countries planning to expand their nuclear capacity without their own source of uranium ought to be looking at the figures very carefully."
TreeHuggerissa mahdollista uraanin hinnan kohoamista ja pulaa ei pidetä mitenkään pahana, sillä se avaisi entistä paremmat mahdollisuudet puhtaalle energialle.

Ja tässä on se strateginen kysymys, joka pitäisi Suomessakin oikeasti selvittää, eikä vain tolkuttaa typeränä ydinvoiman riemullisuutta:
"Who knows -- maybe governments will stupidly throw money at an industry that generates vast amounts of toxic waste, and nuclear energy will continue to thrive. But maybe, just maybe, this is an opportunity for renewable energy to really take off".