tiistaina, tammikuuta 13, 2009

Mitähän tälle pitäisi tehdä?

Mitä mieltä olette toiminnasta, jolla on seuraavat ominaisuudet:

  • Se on sallittua 12 tuntia vuodessa
  • Se aiheutti yli 218 tulipaloa, joista 27 oli rakennuspaloja
  • Lähes kolmasosa em. tulipaloista sai alkunsa sallitun ajan ulkopuolella
  • Se aiheutti useita kymmeniä silmävammoja
  • Siitä seurasi ympäristöhaittoja ja kokolailla kiusaa eläimille
Kyllä. Noilla numeroilla voidaan kuvailla vuoden vaihteen 2008-2009 ilotuliteiden aiheuttamia seurauksia.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota mm. Finanssialan keskusliitto vaatien toimia ilotulitteiden haittojen rajoittamiseksi.

Kyse ilotulitteiden käytössä on tietysti juhlasta ja hauskanpidosta. Suuri osa ilotulitteista, joihin muuten käytetään tiettävästi rahaa lähes 20 000 000 €, käytetään asianmukaisena aikana ja aivan asiallisesti. Ilotulitteiden käyttöaika on vuodessa lyhytaikainen ja säädökset varsin tiukat, mutta selvät. Tai niin ainakin pitäisi olla.

Mikä tässä on sitten ongelma?

Ongelma on se, etteivät tästä huvittelusta aiheutuneet seuraukset ole ihan helposti hyväksyttävissä. Yksinkertaisesti uhri ihmisten terveyden ja omaisuuden osalta nyt vaan on liian suuri. Uhria ei edes voi suhteuttaa mihinkään hyötyyn, kun mitään mitattavaa hyötyä ei oikeasti ole, ellei sellaiseksi lasketa ilotulitefirmojen liikevaihtoa.

Toinen ongelma on se, että annettuja ohjeita ja säädöksiä ainakaan kaupunkialueella ei näytetä noudatettavan. Ilotulitteita käytetään sekä ennen että jälkeen sallitun ajan - päiväkausia. Ilotulitteille annetut ikärajat näköjään unohtuvat sujuvasti. Iso vastuu tästä huvittelun vapaudesta lankeaa vanhemmille, eikä sitä vastuuta ilmeisesti kanneta kunnolla.

Niin, mitä ongelmalle pitäisi tehdä?

Rajoitukset eivät nykyisinkään näytä toimivan ja totaalikiellot menisivät kenties jo tiukkapipoisuuden puolelle. Käytännössä valvonta on mahdotonta, sillä esimerkiksi poliisi ei ehdi joka paikkaan ja pamauksen perään.

Yksi ehdotus näkyy olevan sellainen, että ilotulitusten toteuttaminen rajattaisiin ammattilaisille. Se toki tekisi ilotulituksista muutakin kuin satunnaista rakettien ammuskelua, mutta tuskinpa tämäkään ongelmaton idea on.

Ilmeisesti koko ongelma on pitkälti kaupunkialueiden ongelma. Pitäisikö kaupunkialueilla homma jättää ammattilaisille tai muuten erikseen koulutetuille?

* * *

Muuten olen sitä mieltä, ettei henkilökohtaisella tasolla tuosta paukuttelusta ole sen kummempaa tuskaa tai haittaa. Sinänsä turhaa toimintaa, mutta tuottaa kenties iloa ja hupia.

Mutta ihan totta. 217 tulipaloa, 27 rakennuspaloa, kymmeniä silmävammoja ja jokaista toteutunutta kohden jokunen likipititilanne. Se ei vaan ole hyväksyttävää.

Tosin, enpä nyt itkemään ryhtyisi, jos joku uusivuosi tuo älytön roskaaminen, päiväkausien paukuttelu ja alaikäisten ilotulitteleminen ties mihin suuntaan jäisi väliin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Milloin tästä tuli ongelma? Ei tästä nyt niin kauan ole, kun paukkuja sai ostaa läpi vuoden. Ostettiin pikkupoikina kiinareita ja paukuteltiin kun teki mieli. Rakettejakin sai. Ja ne vanhat kunnon tykärit, ne vasta oli jotain! En silti muista mitään tähän verrattavaa ongelmaa silloin olleen.

Onko tässä nyt joku kieltolakiefekti kenties myös mukana?

Vaiheinen kirjoitti...

Eipä niin ole. Muistan ajat nuo.

Kenties tästä on tullut ongelma sitä kautta, että esimerkiksi 27 turhaa rakennuspaloa ovat aika kallis paukku. Ilmeinen holtittomuus on noiden tapahtumien taustalla.

Tiedä häntä onko jossain jokin erityinen kieltomeininki, mutta kieltämättä tässä se ei noin henkisesti toimi.

Toisaalta, vapaus ja vastuu ovat toistensa parit ja jos siitä yritetään uudenvuoden nimissä poimia pelkkä vapaus, niin siitäkään ei seuraa mitään hyvää.

Aikuisten rooli ja toiminta tässä taitaa olla keskeinen ongelma, joka konkretisoituu kahteen asiaan eli niiden ilotulitteiden antamiseen alaikäisille ja kännipäissään tehtyihin hölmöyksiin. Aidot vahingot ovat vahinkoja ja niitä sattuu, mutta järkevä toiminta ei ihan niin helposti johda tulipaloihin.

zache kirjoitti...

Biohajoamattomien ilotulitteiden myynti pitäisi ainakin kieltää välittömästi, kun kerran ihan maalaisjärjelläkin jonkun muovin ampuminen taivaalle ja sieltä tippumaan satunnaiseen paikkaan on ihan puhdasta idiotismia.

Vaiheinen kirjoitti...

Samaa mieltä. Turhaa roskaamista ja muovin kylvämistä luontoon asian tiimoilta esiintyy aivan tarpeettoman paljon. Kaikki eivät näytä edes vaivautuvan omien roskiensa keräämiseen...

Anonyymi kirjoitti...

Jos pitäisi äänestää puolesta tai vastaan, asettuisin tiukkapipoksi.

Mitäs jos kansalaiset kantaisivat rahansa kolehtiin jonnekkin kylän kassaan rakettihimon iskiessä, ja sitten kellon lyödessä kaksitoista järjestettäisiin kunnan toimesta oikein kunnollinen ilotulitus. Sellainen kuin vaikka disneylandissä tai Sydneyssä.

Vaiheinen kirjoitti...

Tuossa olisi kieltämättä ideaa.

Taitaa vaan olla hieman liian yhteisöllisyyttä vaativaa toimintaa... vai?