maanantaina, tammikuuta 12, 2009

Google, osa 2

Google vastasi tänään eilen esitettyihin arvioihin Googlen hakujen toteuttamisesta aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.

Lukemat ovat varsin erilaisia.

Googlen omien laskelmien mukaan yksi Googlella suoritettu haku aiheuttaa 0,2 gramman hiilidioksidipäästöt, kun eiliset arviot liikkuivat 7-10 gramman välillä. Googlen mukaan siis tuhat hakua vastaa yhden kilometrin autolla ajoa.

Google korostaa blogikirjoituksessaan myös toteuttamiaan tehostamistoimenpiteitä sekä sitä, että hakuun käytetty käyttäjän tietokone käyttää enemmän energiaa kuin Google vastatessaan hakupyyntöön.

Blogipostauksessa korostetaan myös sitä tosiasiaa, että ennen vanhaan hakutuloksen toteuttamiseksi piti mennä kirjastoon etsimään tietoa, kun nykyisellään samat asiat voi tehdä omalta työasemaltaan ja vieläpä selvästi laajemmin. Tuottavuus on siis kasvanut.

Aivan eri kokoluokassa liikkuvat lukemat ovat tietysti hämmentäviä, mutta arvattavasti yksi syy löytyy siihen miten nuo arviot on laskettu. Joissakin arvioissa otetaan mukaan tuo työasemien käyttö ja muita vastaavia tekemisiä.

Yhtenäistä laskutapaa siis alalla vielä ei ole. Toivottavasti sellainen saadaan, jotta myös tämän digitaalisen maailman ympäristörasitus saadaan palveluiden osalta esitettäväksi vertailukelpoisessa muodossa.

Näiltä osin ohjelmisto-, IT- ja palvelufirmojen ei kannata turhaan pantata tietojaan, vaan pyrkiä yhteisesti luomaan standardit, joiden avulla kuluttajat voivat valita palveluitaan sekä tarkastella omaa toimintaansa verkossa.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Käytönaikaiset ilmastopäästöt on yksi asia.

Toinen on myrkyllisiä aineita sisältävät lyhyen elinkaaren ICT-laitteet, jotka päätyvät "kierrätykseen" kehitysmaihin. Länsimaiden e-waste roudataan kehitysmaihin "käsiteltäväksi". Siellä ihmiset altistuvat myrkyille ja tuhoavat terveytensä, kun osat poltetaan raaka-aineiden erottelemiseksi.

Mikään päästölaskelma ei ole OIKEIN, jos ei huomioon oteta koko elinkaarta valmistuksesta loppukäyttöön.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Kokonaisen palvelun, toimintatavan, prosessin tai konseptin ympäristökuorma ei ole näkyvissä, jos tuijotetaan vain yhtä toteutuksen osaa.

Sama asia koskee muuten myös ydinvoimaa eli jos laitosta käsitellään pelkkänä mustana laatikkona, saadaan siitä halpaa ja päästötöntä, mutta jos katsotaan asiaa kokonaisuudessaan, niin tilanne muuttuukin päinvastaiseksi.

E-waste on ongelma, johon pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Nykymaailmassa se ei ole enää sivuseikka.