lauantaina, tammikuuta 24, 2009

Pullovesi

Pullovesi.fi:n video kannattaa katsoa. Se kertoo yhdestä aikamme turhimmista ilmiöistä.

Pullotetun veden ostaminen Suomessa kaupasta ja sen raahaaminen kotiin on yleensä tyhmä operaatio. Näin ihan siksi, että erilaisten testien perusteella on todettu, että hanavesi on millä mittarilla tahansa katsottuna parempaa kuin pullotettu vesi. Pullotetussa vedessä on jopa 100 kertaa enemmän mikrobeja kuin hanavedessä.

Poikkeustapauksena tietysti ne ongelmat, joissa vesijohtojärjestelmään tulee ongelma, vedenjakelua joudutaan rajoittamaan ja putkostoja puhdistamaan. Nämä tapaukset ovat onneksi varsin harvinaisia. Toinen pakatun veden kenties perusteltu käyttötarkoitus on toimittaa vettä esimerkiksi junaan tai lentokoneeseen.

On tajutonta, että Suomessa ostetaan vuosittain noin 100 000 000 litraa pullovettä. vuonna maailmassa kulutettiin 206 000 000 000 litraa pullovettä.

Jokaisen pullovesilitran tuotantoon ja logistiikkaan kuluu laskennallisesti noin neljänneslitra öljyä. Pulloveteen toissa vuonna kulutettiin globaalisti siis lähes 70 000 000 000 litraa öljyä.

Hiilidioksidijalanjäljen näkökulmasta pullovesi onkin jopa 600 kertaa hanavettä haitallisempaa.

Valtaosa pulloveden ympäristövaikutuksista on jo toteutunut ennen kuin kuluttaja avaa pullonsa.

Mikä tämä tällainen pullovesikulttuuri oikein on?

Kaiketi kauppamiesten keksintöä, sillä kyseessä on globaalisti noin 400 000 000 000 dollarin liiketoiminta. Käytännössä se on pitkälti sitä, että hanavettä pistetään pulloon ja kylkeen liimataan etiketti.

Loppu onkin sitten mielikuvamarkkinointia.

Tee siis niin, että liimaa testivoittaja-tarra vesihanan kupeeseen ja nauti.

(via Enimmäkseen Harmiton)

Ei kommentteja: