keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009

Sitaatti

"Tässä postmodernissa shopping, fucking ja killing -elämäntavassa skeptikon velvollisuus on edelleen valistuksen soihdun kannattelu, oli se kuinka vanhanaikaiseksi leimattua touhua tahansa. Internetin mukana näyttää nimittäin kasvaneen sukupolvi, joka ei tunne edes itseään muuten kuin virtuaalisesti"
- Ilpo V. Salmi, Skeptikko-lehden (4/2008) mukaan joulukuussa 2008.
Ajatuksia herättävän terävästi sanottu. Tosin sen valistuksen soihudn kannattelun toivoisi olevan myös muiden kuin skeptikkojen tehtävä. Toisaalta, internetin myötä kasvaneiden sukupolvien itsetuntemus voi olla rakentunut erilaiseen verkostoitumiseen ja malliin kuin aikaisempien sukupolvien.

Joka tapauksessa tuossa on pointti.

Pikavoittoihin ja nopeaan kertakäyttöisistä äärimmäisyyksistä kokemusta tai nautintoa etsivään elämäntyyliin perustuva yhteiskunta täyttää aikaansa hedonismilla. Varmuuden vuoksi läpiviihteellistyvä media uusintaa tätä helpon extreme-elämän ideaa tehokkaasti.

Nykyäänkin valistusihmiset uivat vastavirtaan.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No netti-imigranttien on aika vaikea ymmärtää sitä netti-nativiien maailmaa ja asioiden omaksumsitapaa. Olemme siis kalkkiksia monella tasolla ja pitäisi vain hyväksyä tämäkin muutos ja erilaisuus. Tätä nyt voisi verrata niihin rock'n rollin syntyaikoihin sukupolvikuilujen mittakaavassa.

Vaiheinen kirjoitti...

Noin se on. Nuo ovat asioita, jotka ovat omassa viitekehyksessään ja esimerkiksi netti-natiivien rakentuu sosiaalisesti ja identiteetiltään eri tavalla kuin manuaalisesti toimittaessa. Vertaus rockin syntyaikoihin on muuten ihan toimiva.

Se toki ei poista sitä pointtia, että viitekehyksestä riippumatta länsimainen elämäntapa on hedonismissaan unohtanut tolkun jo jonkin aikaa sitten.

PS: "netti-natiivi" on muuten vinha termi:-)

Anonyymi kirjoitti...

Minuun se kanssa kolahti ensimmäisen kerran kuultuani, samoin se netti-imigrantti :)

Tolkuttomuus on kateissa myös ns. normielämässä!

Vaiheinen kirjoitti...

Tuo netti-imigrantti soi sekin sujuvasti. Tolkuttomuus on itsestään leviävä meemi.

Anonyymi kirjoitti...

:D heh, meemi! Hyvä!