perjantaina, tammikuuta 09, 2009

Musatapahtumia

Otetaanpa hienoinen katsaus viimeaikojen musatapauksiin. Aluksi parit 70-vuotiaiden tapaukset ja sitten mennään viiskymppisiin.

* * *

Ensin huonot uutiset. Mestaritrumpetisti Freddie Hubbard menehtyi 29.12.2008 jouluna saamansa sydänkohtauksen komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Hubbard tunnetaan aikansa eräänä keskeisistä jazztrumpetisteista. Uransa aikana hän soitti mm. sellaisten tekijänimien kanssa kuin Philly Joe Jones, Sonny Rollins, Slide Hampton, Eric Dolphy, J. J. Johnson, Quincy Jones, McCoy Tyner, Ornette Coleman, John Coltrane ja Wayne Shorter. Hubbardin omista levytyksistä hän sai Grammy-palkinnon albumista First Light.

* * *

Legendaarinen levy-yhtiö Blue Note täytti 6.1.2009 kunniakkaat 70-vuotta. Blue Note-yhtiön perustivat vuonna 1939 Alfred Lion ja Max Margulis. Ensimmäiset äänitykset olivat boogie-woogieta ja Albert Ammonsin ja Meade Lux Lewisin The First Day-levytys.

Merkille ovat levyttäneet vuosien varrella kaikki keskeiset jazznimet. Viime vuosina Blue Note on julkaissut myös suomalaista jazzia. Nykyisellään Blue Note kuuluu EMI-konserniin.

* * *

Tammikuun 12. päivä vuonna 1959 Berry Gordy perusti Tamla Records-nimisen levy-yhtiön, joka sittemmin vuodesta 1960 alkaen on tunnettu paremmin nimellä Motown Records.

Levy-yhtiö on tullut tunnetuksi sellaisten legendaaristen soul ja R&B-artistien levytyksistä kuten esimerkiksi Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes, The Four Tops, The Jackson 5, The Temptations, The Contours, Martha and the Vandellas, The Velvelettes, Jimmy Ruffin ja Gladys Knight & the Pips.

Gordyn johdolla 1960-luvulla yhtiö tuli tunnetuksi omasta tyylisuunnastaan, jota ryhdyttiinkin kutsumaan nimellä The Motown Sound.

Nykyääni Motown on osa Universal Music Groupia.

* * *

Tammikuun 16. päivä tulee kuluneeksi 50-vuotta brittiläisen laulaja-laulutekijä, säveltäjä ja levytuottaja Sade Adun eli oikealta nimeltään Helen Folasade Adun syntymästä. Sade syntyi Nigeriassa vuonna 1959.

Nimeä Sade kantavan yhtyeen esikoisalbumi Diamond Life vuodelta 1984 menestyi kohtuullisesti ja albumin suurimmaksi hitiksi muodostui kappale Your Love Is King. Albumi nousi listojen kärkeen Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Vuonna 1985 ilmestynyt toinen albumi Promise sen sijaan nousi listojen kärkeen myös Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Tämän albumin suurimmat hitit olivat The Sweetest Taboo, Never as Good as the First Time ja Is It a Crime.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No menihän tuossa Elviksen ja Bowienkin synttärit eilen ;)

Sade on kyllä upeaääninen laulaja!

Vaiheinen kirjoitti...

Niin meni joo, mutta aattelin ottaa vähän tuolta jazz/soul/r&b-osastolta nämä musatapahtumat :-)

No on upeaääninen. Pohdin tuossa hänen tuotantoaan kuunnellessani, että miltähän Odysseian seireenit mahtoivatkaan kuulostaa?

Ainakin meikäläisen saa tuolla tyylikyydellä ja äänellä houkuteltua ties minne...

Anonyymi kirjoitti...

Oho! :D

Vaiheinen kirjoitti...

Jokaisella meistä on epärealistiset heikkoutensa :-)