lauantaina, tammikuuta 31, 2009

Ilmastonmuutos vie meretkin

Kuten aikaisemminkin on todettu, ilmastonmuutos aiheuttaa merissä kasvavaa happamoitumista, mikä taas uhkaa merten eliöyhteisöjä ja siis myös kalakantoja. Kalakantojen heikentymisellä voi olla hyvinkin suuri merkitys maapallon elintarvikehuoltoon ja siis globaaliin hyvinvointiin tai selviytymiseen.

Kysymys ei ole siis mitenkään vähäpätöinen. Merentutkijat ovat laatineet Monacon julistukseksi (PDF, 5,2 Mt) ristityn asiakirja, jossa he tuovat esiin huolensa tilanteesta.

Tutkijoiden mukaan meren pH-arvot muuttuvat nyt sata kertaa nopeammin kuin luonnollisesti tapahtuisi. Tutkijat vetoavatkin poliittisiin päättäjiin hiilidioksidipäästöjen saattamiseksi nopeasti kuriin.

* * *

Tässä on jälleen yksi tekijä, jota emme esimerkiksi täällä pohjolassa omassa arkipäivässämme konkreettisesti välttämättä näe, mutta joka on ennakoitavissa ja asia on kirjaimellisesti kuolemanvakava.

Merien pH-arvojen nopea muutos on kytkennässä suoraan ilman hiilidioksidipitoisuuksiin, mikä tarkoittaa totaalista loppua sille höpinälle kannattaako ilmastonmuutoksen nimissä ryhtyä voimakkaisiin toimiin ihmisen aiheuttamien päästöjen rajoittamiseksi.

Se tarkoittaa sitä, että vaikka ilmastöänkyröiden väitteet siitä, ettei hiilidioksidilla ole merkitystä ilmaston lämpenemiselle, olisivatkin totta, hiilidioksidipäästöjen rajoituksiin on ryhdyttävä.

Ilmastonäkyröiden argumentaatio ei siis toimi tässäkään suhteessa ja varsin kattava yksimielisyys vallitsee myös tuosta ilmaston lämpenemisen ja ihmisen tuottaman hiilidioksidin välisestä suhteesta.

* * *

Obamaa kompaten: "Viivyttely ei ole enää vaihtoehto, ongelman kieltäminen ei ole enää hyväksyttävää".

Sukupolvemme eettinen velvollisuus on käynnistää määrätietoinen Maan pelastaminen ihmisen itsensä aiheuttamalta tuholta, vaikka se tarkoittaisikin länsimaisen materiaalisen yltäkylläisyyden leikkaamista. Talouskriisi ei ole siis mikään syy vetkuttelulle.

Meidän on luovuttava itsekkyydestämme tulevien sukupolvien eduksi. Nyt.

(Kuva: Tomasz Sienicki. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: