Kansalaiset ja terroristit
Edelleenkään julkinen valta ei osoita kiinnostusta Ruotsin FRA-lakeja kohtaa. Kyse on siis siitä, että Ruotsissa on tiedusteluelimille annettu laillinen oikeus vakoilla esimerkiksi suomalaisten netinkäyttäjien tai ulkomaille puheluita soittavien tietoliikennettä.
Suomessa puolueetkin ovat asiasta pääasiassa hiljaa. Onko siis niin, että suomalaisessa tietoyhteiskunnassa kansalaisten digitaaliset oikeudet eivät puolueita tai politiikkaa juuri kiinnosta? Vihreät ovat hallituspuolueista ainoa, jolla on ollut jotain näkyvää kiinnostusta asiaan.
Julkinen valta ja valtio eivät ole erikseen kertoneet mitä aikovat oman tietoliikenteensä osalta tehdä, vaikka valtion budjetissa onkin varoja tuon tyyppisen toiminnan hoitamiseksi. Onko siis niin, että valtiolle on merkityksetöntä esimerkiksi se millaisia tietoja virkamiehet antavat esimerkiksi EU-asioissa Ruotsin valtion tiedustelun alle?
Toki valtiolla on omat turvallisuusohjeensa ja määräyksensä esimerkiksi luottamuksellisen tiedon käsittelystä, mutta huomattava määrä tietoa liikutellaan näiden ohjeistusten ulkopuolella. Kyse on myös kansallisesta turvallisuuskysymyksestä ja se ei vaan riitä, että tätä asiaa hoidellaan jotenkin taustoissa.
Tilanne on toinen muualla. Kuten kansanedustaja Jyrki J. Kasvi (vihr.) ansiokkaasti asiaa yhteenvetävässä postauksessaan asiasta kirjoittaa Venäjällä, Norjassa, Tanskassa ja Virossa aikeista on nostettu meteli. Esimerkiksi Norjassa on vaadittu, että Norjan valtio haastaisi Ruotsin valtion asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Yksi pointti asiassa on myös se, että terroristit osaavat suojata oman tietoliikenteensä, mutta tavalliset kansalaiset eivät edes ajattele koko asiaa. Kansalaisten ei edes pitäisi ajatella asiaa, vaan luottamuksellisuuden ja yksityisyyden suojan pitäisi verkossa säilyä ilman mitään erikoistemppuja.
Kansalaiset eivät sitten voi nojata siihenkään, että suomeksi tuotetut palvelut olisivat jotenkin turvallisempia, sillä niistäkin merkittävä osa on ulkomailla ja siten pääosin tuon ruotsalaisen vakoilun ulottuvissa.
Sitäkään emme tiedä, kenelle ruotsalaiset aikovat tai haluavat myydä näitä tietoja. Se mikä ruotsalaisille ei ole merkityksellistä, saattaa olla jonkun muun maan tiedustelupalvelulle. Periaatteessa vaikka suomalaisille.
Mieti siis kaksi kertaa mitä sanot verkossa.
Niin. Tieto siitä, että tämä postaus on luettu juuri sinun ip-numerostasi (joka tosin voi olla dynaaminen jne.), on saattanut päätyä ruotsalaiseen vakoiluhaaviin. Mieti sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti