sunnuntaina, tammikuuta 18, 2009

Netti rikosvälineenä

Kaksi otsikkoa Hesarista parin päivän sisällä:

Jutuissa ei varsinaisesti ole mitään erikoista. Netti on vain väline kommunikaatioon siinä missä mikä tahansa muukin väline. On netillä toki omat erityispiirteensä, mutta ne eivät tee sitä sen enempää rikollisuutta tukevaksi välineeksi.

Kummallista sen sijaan on se, että ihmiset käyttäytyessään eivät ilmeisesti ole tulleet ajatelleet asiaa, koska siitä pitää tehdä uutisia. Ilmeisesti ihmisten ajatuksiin ei mahdu se, että netin erilaiset areenat ovat julkisia paikkoja ja kaikesta mitä netissä tehdään jää aina jälki.

Mikähän siinä on niin vaikeaa? Miksi tavallisista käytöstavoista kiinni pitäminen ei onnistu?

Oli väline mikä tahansa luulisi tavallisella maalais/kaupunkilaisjärjellä varustetun ihmisen ymmärtävän, ettei toisesta saa julkisella areenalla sanoa ihan mitä tahansa sylki suuhun tuo. Asia on pohjimmiltaan hyvinkin yksinkertainen eli se mitä ei tekisi toisille netin ulkopuolella, ei kannata tehdä netissäkään.

Vai onko yhteiskuntamme raaistunut niin, että toisten kiusaamisesta ja nimittelystä on tullut tai tulossa ylipäätänsä yleinen tapa ja toimintamalli?

7 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Netissä näen käytettävän kieltä, jota en koskaan kuule oikeassa elämässä. Ihmettelen, että kuljenko eri paikoissa kuin tuollaisen kielen käyttäjät vai käyttävätkö mahdollisesti tuttavani netissä tuollaista kieltä?!?

Ei tulisi mieleenkään käyttää täällä jotenkin toisenlaista kieltä kuin muutenkaan...

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. En tiedä miksi tuollaiseen ilmiöön törmää. Kenties joillekin on syntynyt illuusio anonymiteetistä myös silloin kun sitä ei oikeasti ole ja joillakin ei tilanne vaan pysy välineen läpi kommunikoitaessa käsissä.

Elegia kirjoitti...

Luin jostain (en valitettavasti muista mistä) jutun, jossa oli puhetta koulukiusaamisen leviämisestä nettiin. Monet nuorethan (jopa melkein lapset) löytää mm. irc-galleriasta kuviaan esittelemässä. Siellä köydään myös paljon keskustelua kuvien alla ja jos on koulussa "hyljeksitty", niin ne kiusaajat varmasti löytävät tämän henkilön sieltäkin.

Silti netissä on pakko olla. Varmaan siksi, ettei jäisi ihan niin ulkopuoliseksi tmv. Ja toisaalta mikä oikeus kenelläkään on "savustaa" toisia ulos palstoilta. Aika surullista luettavaa.

Elegia kirjoitti...

Öh, kommentoin tässä siis vain nuoria.

Mutta tapahtuuko aikuistenkin kesken kiusaamista netissä, esim. Naamakirjassa?! Aikuiset ihmiset!

Vaiheinen kirjoitti...

Oli sitten nuori tai aikuinen, kiusaaminen ja asiaton kommentointi ei kuulu normaaliin käyttäytymisnormistoon.

Ihmisen kaiketi pitää pystyä olemaan asiallisesti oli väline mikä tahansa.

Se on surullista luettavaaa, kun näkee miten julmasti esimerkiksi jotain nuorta noilla palstoilla voidaan kohdella.

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti kiusaamisesta on tehty verbaalinen taidelaji, jonka sävyjä asiaan vihkiytymätön ei edes ymmärrä. Ei voi ymmärtää jos ei ole sisäpiiriläinen, eli kiusaaja. Termi piilovittuilu on jo hyvin yleisesti käytetty nuorten keskuudessa. Tosin aikuiset syyllistyvät valitettavan usein aivan samaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Tuo on kiusaamisen yksi olomuoto. En tiedä miksi, mutta mainitsemasi piilovittuilu vaikuttaa olevan jotenkin arvostettavaa tai osoitus ihmisen nokkeluudesta. Sitä se ei kuitenkaan ole.