perjantaina, tammikuuta 23, 2009

Obama on äijä

Yhdysvaltojen Barack Obama on aloittanut presindettikautensa kerrassaan reippaasti peruuttamalla koko joukon Bushin tekemiä ihmisoikeuksien kannalta vähintäänkin epäilyttäviä päätöksiä.

Guantánamo Bayn vankileirin sulkeminen vuoden sisällä, CIA:n terrorismiepäiltyjä varten perustamien pidätyskeskusten ja salaisten vankiloiden sulkeminen sekä kiellettyjen kuulutusmenetelmien käytön ja kidutuksen kieltäminen.

Siinä esimerkkejä jotka kelpaavat vastaukseksi kysymykseen:"onko sillä nyt mitään väliä kuka valittiin johtajaksi?"

Sillä on väliä ketä ihmiset vaaleissa äänestävät.

Kerrassaan äijämäisiä päätöksiä Obamalta. Vain vellihousut kiduttavat.

* * *

On eräällä tavalla kornia, että sivistysvaltion pitää erikseen päättää olla kiduttamatta ihmisiä.

Se kuitenkin on näköjään aikamme kuva, mutta onneksi jossain on olemassa selkärankaa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Reippaita päätöksiä roppakaupapalla ensimmäisten päivien saldoksi. Se henkilökunnan palkkojen jäädytys oli myös oivallinen teko, josta usean maan hallitukseta ym. voisivat ottaa mallia.

Eikä se presidentin valan uudelleen vannominen ollut lainkaan paha. 'Täällä ei kämmäillä!'

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Koko hommasta paistaa esille se, että heikon ja haparoivan tyypin jälkeen valkoiseen taloon on saapunut koko joukko johtajuutta, joka käyttää moraalia työvälineenään johtaessaan maata ja asioita.

Avoimuuspolitiikka, blogin pistäminen pystyyn, palkkojen jäädytys, kielto hengailla liikaa lobbareiden kanssa jne. ovat sinänsä vain välineitä, mutta selvä viesti siitä miten hommaa johdetaan.

Sekin on aika äijää, että uskaltaa sanoa henkilökunnalle, että nyt se "korruptio" seis.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä sitä seuraa nyt tätä mielenkiinnolla. Kuten sinun blogiasikin, käy noutamassa pikku pokaali blogistani.

Anonyymi kirjoitti...

Jos eletään kuin sika pellossa, ei lopputuloksena voi olla muuta kuin kuraa. Onpahan meillä nyt toinen osa maailman ohuimpien kirjojen sarjassa, heti Hitlerin hyvien tekojen jälkeen: "Bush nuoremman hyödylliset aikaansaannokset."

Vasta huomisen historia kertoo totuuden tästä päivästä, mutta suuresti ihmettelen jos viimeisen kahdeksan vuoden ajalta löytyy mitään maininnan arvoista. Ilman johtajuutta on tullut hajaannus, jonka palautunut johtajuus nyt näyttää korjaavan. Ilmeisesti kuka tahansa vaikkapa tämän blogin lukijoista osaisi hoitaa sen homman paremmin kuin edeltäjä.

Vaiheinen kirjoitti...

Hirlii,
Kiitos suuri! Poimin sen ja palaan täällä asiaan hieman tuonnempana.

Elämme mielinkiintoista aikaa. Nähtäväksi jää missä vaiheessa Obamalle tulee nykyistä vaikeammat ratkaisun paikat, nythän hän vain korjaa selvästi täysin retuperällä tai moraalittomassa olotilassa olevia asioita.

planeetta,
Bushin tekemisistä ei tällä hetkellä tosiaan paljoa mieltäylentävää sanottavaa ole.

Minustakin tuntuu, että 50 vuoden päästä ei nyt päättyneestä 8 vuoden jaksosta paljoa kehuttavaa löydy.

Niin se on, että jos johtajuutta yhteiskunnasta ei löydy, johtajuus hajaantuu pitkin yhteiskuntaan ja fokusoituu yksittäisten etujen ajamiseen.

Johtajuus on pitkälti moraalista suunnan näyttämistä, eikä mitään käskyttämistä. Johtajuus on myös päätöksentekokykyä ja kykyä ohjata kokonaisuutta. Toivon ja positiivisen hengen synnyttäminen kuuluu johtajan tehtäviin.

Toivotaan, että Obama saa koko ketjussa positiivista virettä aikaiseksi ja saa laivaa kääntymään.

Jos asiaa ajatellaan globaalisti, niin ei sen tarvitsisi olla USA tai Obama, se suuntaa näyttävä tekijä voisi ihan hyvin olla vaikka meidän EU:mme, mutta kokemus näyttää siltä, että EU:ssa kiinnostus keskittyy liian paljon siihen miten keskinäisiä voimavaroja voidaan jakaa itselle mahdollisimman paljon. EU:n johtajuutta vaivaa ja häiritsee sen fokusoituminen keskinäiseen nahisteluun ja kansallisvaltiotason etujen ajamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Sen verran pitää vielä lisätä tähän, että toivottavasti uusi presidentti pysyy hengissä riittävän pitkään hoitaakseen asiat uusille urille. Paitsi kannattajia, vihamiehieäkin löytynee aikaisempaa enemmän.

Vaiheinen kirjoitti...

Toivotaan niin. Se on ehdkä paradoksaalist, mutta USA:n presidentin virka taitaa olla yksi maailman vaarallisimmista duuneista.