tiistaina, tammikuuta 20, 2009

Historiallinen päivä?

Tänään on kaiketi odotettu tai historiallinen päivä.

Sen lisäksi, että Helsingissä avataan taitoluistelun EM-kisat eduskunnan puhemiehen luistellessa ja että opiskelijat saavat kolmannen ylioppilastalonsa Helsingissä, Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama vannoo virkavalansa illalla Suomen aikaa.

Vaalikampanjansa aikana ja sen jälkeenkin varsin lupaavasti puhunut Obama joutuu joka tapauksessa hankalaan paikkaan taloustilanteen velloessa ympärillä. Hänen keskeinen teemansa on kuitenkin muutos ja se toteuttaminen. Globaali muutos on välttämätön ja Yhdysvalloilla on siinä joka tapauksessa johtava rooli.

Lähtökohdat ovat keskimäärin kurjat kaksi kallista sotaa aloittaneen, ilmastonmuutoksen hillinnässä mitään tekemättömän ja globaalin talouskriisin kärjistymiseen vahvasti vaikuttaneen George W. Bushin jäljiltä. Historia kirjoitetaan myöhemmin, mutta nuorempi Bush on jälkiensä perusteella vahvasti kiinni historian tuhoisimman vaikuttajan pystissä.

Se ei ole kovin suuri menetys, että maailmanpolitiikan näyttämöltä poistuu bushismeistaan tuttu presidentti, jonka verbaalinen mätkiminen on saanut oman terminsä 'Bush-bashing'.

Pystyykö Obama pitämään lupauksensa, aika näyttää, mutta joka tapauksessa jo yrittäminenkin eräillä sektoreilla on suurempi saavutus kuin edeltäjänsä teot.

Ei kommentteja: