lauantaina, tammikuuta 03, 2009

Kieli

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Jeff VanderMeerin Ecstatic Days-blogissa vieraili marraskuussa kirjoittajina kaksi suomalaista sci-fistiä, Jukka Halme ja Tero Ykspetäjä.

Sen lisäksi, että postauksissa esiteltiin ansiokkaasti suomalaisen sci-fi:n virtauksia ja meininkiä, keskustelua herätti postaus "Top Five Reasons Why Finnish Is Cooler Than English", viisi tärkeintä syytä miksi suomi on siistimpi kieli kuin englanti.

Peruspointit ovat:

  • Suomi on tasa-arvoisempi
  • Suomessa on enemmän kirjaimia
  • Suomi on eleganttia ja taloudellista
  • Suomi on selkää ja loogista
  • Suomessa ei ole futuuria
Kuten arvata saattaa, asiahan ei ole ihan näin yksinkertaista, vaan suomalaisten kirosanojen selvittelyn lisäksi on kysyttävä kumpi on siistimpää, suomi vai unkari? Vai kenties hindu tai klingon...

4 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Suomen kielessä ei tosiaan ole futuuria, mutta silti jotkut raiskaavat ihanaa kieltämme leikkimällä, että futuuri on olemassa. Yleensä siinä leikissä käytetään tulla-verbiä. Hyh hyh!

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. En ole mikään kielinero, mutta omaan korvaan tuon tulla-verbin käyttö futuurina särähtää aina. Joku kielellisesti viisaampi voisi kenties valistaa, ettei sekään ole kieliopillisesti väärin. Tiedä kans.

Halo Efekti kirjoitti...

Tulee olemaan, sanokaa mun sanoneen!!! ;D Hahhahhaa!

Ei vaan, suomenkieli on minulle ainakin paras - kun sillä saa OMAT ajatuksensa taloudellisesti ilmi just siinä muodossa kuin äidinkielellä nyt yleensä saa.

Vaiheinen kirjoitti...

Äidinkieli on itse kullekin aina se paras ja tehokkain tapa. Siitä saa irti ne oikeat vivahteet silloin kun sellaisille on tarvis.