lauantaina, tammikuuta 10, 2009

Tintti

Tintti täyttää tänään lauantaina 80 vuotta.

Tintti on belgialaisen sarjakuvataiteilija Hergén, oikealta nimeltään Georges Rémi, luoma sarjakuva. Tintti on eräs 1900-luvun tunnetuimmista ja luetuimmista eurooppalaisista sarjakuvista, mutta myös ristiriitaisimmista. Tinttejä on myyty yli 230 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 80 kielelle.

Seikkailusarjakuvina Tintti on mitä viihdyttävintä kirjallisuutta tilannekomiikkansa ja jopa sarkastisuutensa puolesta. Tintti on kenties enemmänkin aikuisten lukemistoa, sillä kaikki teemoittelut eivät esimerkiksi nykynuorille välttämättä aukea ilman historiallista perspektiiviä oikein.

Tinttejä on tulkittu varsin laajasti ja niihin on upotettu omien aikakausiensa yhteiskunnalliset viittaukset ja elementit kuten ensimmäiseen Tintti-kirjaan, Tintti Neuvostojen maassa. Tintti Afrikassa-kirjan on taas sanottu kuvastaneen kolonialistisia näkemyksiä.

Itse seikkailun ohella ehkä hupaisinta Tintti-aineistoa ovat kapteeni Haddockin toilailut omaperäisine haukkumasanoineen.

Toinen merkittävä hahmo Tintin itsensä lisäksi on hajamielinen ja huonokuuloinen keksijä professori Teophilus Tuhatkauno, jonka esikuvaksi on mainittu sveitsiläinen fyysikko Auguste Piccard.

* * *

Uutisen mukaan Tintistä suunnitellaan parhaillaan elokuvatrilogiaa mm. Steven Spielbergin ja Peter Jacksonin toimesta. Nämä herrat ovat ilmeisesti lupautuneet ohjaamaan yhden kolmesta seikkailusta.

Mitähän tästä elokuvahankkeesta pitäisi olla mieltä?

Tinttien kohdalla on hyvin suuri riski siihen, että elokuvista tulee pannukakku itse sarjakuvien rinnalla. Ei siihen varmaan muuta voisi siinä tapauksessa todeta kuin "ektoplasman neliöjuuret!"

Ei kommentteja: