keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009

Etelämannerkin sulaa?

Kun ilmastonmuutoksen suorista vaikutuksista on puhuttu, niin varsin paljon on kiinnitetty huomiota maapallon pohjoisen napa-alueen sulamiseen. Mittauksiin ja arvioihin perustuen on ajateltu, ettei lämpeneminen koskettaisi Etelämannerta.

Tuo ajatus on osoittautumassa vääräksi, sillä vaikka Etelämantereen itäosa on vuosina 1970-2000 hieman viilentynyt, pitemmällä aikavälillä ja myös läntiseltä mantereelta tarkasteltuna tilanne on kuitenkin toinen. Tutkijat ovat havainneet Etelämantereen lämpenemisen olleen noin 0,12 astetta vuosikymmenessä.

Koska Etelämanner on Australiaa suurempi alue ja manner, niin vähäinenkin lämpötilan nousu siellä saattaa johtaa näkyviin vedenpinnan tason muutoksiin. Tilanne on siis toinen kuin jo nyt kelluvien jäätiköiden sulaessa.

* * *

Uutinen Etelämantereen tyvessä sijaitsevan Wilkinsin jääkannen hajoamisuhasta ikäänkuin alleviivaa tutkijoiden lämpenemistuloksia.

Brittitutkijoiden mukaan noin 10 000 neliökilometrin suuruinen jääkansi on kiinni Etelämantereessa vain 500 metrin levyisellä jääkaistaleella, kun 1950-luvulla kaistale oli 100 kilometriä leveä. Tutkijoiden mukaan Jamaikan kokoinen jääkansi saattaa irrota mantereesta milloin tahansa.

Jos jääkansi irtoaa, sen odotetaan sulavan varsin nopeasti. Sulaminen ei kuitenkaan nosta mainittavasti merenpintaa, sillä jääkannet kelluvat veden pinnalla. Jäänaksien hajoamisen arvioidaan kuitenkin päästävän mannerjään osia liikkumaan vapaammin ja niiden sulaminen aiheuttaa nousua meren pinnan tasossa.

* * *

Jäätiköiden sulamisesta puheenollen, YouTubesta löytyy video, jossa esitellään miten Tiibetissä Mount Everestin lähistöllä olevat jäätiköt ovat viime vuosikymmeninä huvenneet dramaattisesti.

Himalajan Tiibetin jäätiköiden sulaminen uhkaa miljoonien miljardien ihmisten vesihuoltoa ja muuta infrastruktuuria.

* * *

Oikeastaan on aika turhaa enää puhua siitä, etteikö ilmastonmuutos uhkaisi myös ihmiskuntaa ja sen perusrakenteita.

Tilanne voi yhä edelleen olla paljon pahempi kuin mitä tällä hetkellä kuvitellaan ja ihmiskunnan ainoa työkalu ilmastonmuutoksen hillinnässä on kasvihuonekaasupäästöjen voimakas leikkaaminen.

* * *

EDIT klo 19.57
Korjataan Tiibetin jäätiköt tarkoittamaan varsinaista ajatusta eli Himalajan jäätiköiksi ja samalla korjataan vähättelevä muotoilu vaikutusesta ihmisiin miljoonista miljardeihin. Himalajan jokien vesi elättää lähes kolmanneksen maailman väestöstä, suoraan tai välillisesti.

3 kommenttia:

Luovuksissa kirjoitti...

Ikävän kuuloisia uutisia...

Halo Efekti kirjoitti...

Himalajan jäätiköiden sulaminen uhkaa MILJARDIEN ihmisten elämänmuotoa. Sekä Intian että Kiinan suurien jokien vaikutusalueella asuu ilmeisesti noin suurinpiirtein puolet maapallon ihmisistä.

Vaiheinen kirjoitti...

Luovuksissa,
Totta. Ei nuo hyviä uutisia ole. Aikaisemmin on ajateltu, että sulaminen keskittyy pohjoisille aleuille ja Etelämanner tulee tässä selvästi perässä. Nyt tilanne on ilmeisesti osoittautumassa sellaiseksi, että sekä pohjoisessa että etelässä suuret mantereilla olevat jäätiköt ovat sulamassa ja se nostaa meren pintaa.

Halo Efekti,
Olet oikeassa. Teen korjauksen. miljoonista ne miljarditkin koostuvat, mutta varovainen lähestymistapani näköjään pisti kirjoittamaan miljoonista jotain :-)