maanantaina, tammikuuta 26, 2009

Ai ei voi vai?

Yhdysvaltojen uuden presidentin Barack Obaman tahti on lähes hengästyttävä. Asioiden hoitaminen on lähtenyt liikkeelle vauhdilla ja nyt hän on tarttunut ympäristöasioihin. Edellisen presidentin päätökset saavat kylmää kyytiä.

Obama on pitänyt puheen, jossa hän korosti energian merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä, mutta myös energiaomavaraisuuden nostamista. Se on tarkoitus tehdä nykyistä kestävämmällä tavalla.

Samalla hän on purkanut Bushin päätöksen, joka on kieltänyt Yhdysvaltojen osavaltioita määräämästä omia autojen päästörajoituksia. Esimerkiksi Kalifornia haluaa nykyistä tiukempia rajoituksia autojen päästöille.

Autoteollisuus on tästä tietysti kauhuissaan ja täynnä muutosvastarintaa, mutta samaan aikaan julkinen valta antaa talouskriisin hoitamisen nimissä autoteollisuudelle reippaat tukiaiset. Obaman mukaan myös autoteollisuuden täytyy muuttua.

Kansalliset säädökset autojen päästöjen osalta on odotettavissa 2011.

Obaman hallinto ryhtyy rakentamaan uutta energiapolitiikkaa siten, että se tuo kolmessa vuodessa 460 000 uutta työpaikkaa puhtaan energiantuotannon parista.

Hän on määrännyt hallinnon etsimään uusia energiansäästökohteita ja tehostamaan ympäristönsuojelua. Esimerkiksi Etelä-Dakotaan rakenteilla olevan hiilivoimalan luvat joutuneet uudessa ympäristöhallinnossa suurennuslasin alle.

Monet sellaiset asiat, joita edellinen hallinto on vetkutellut tai joille muka mitään ei voi, saavat nyt ihan uuden suunnan.

Kuten jankuttamiseen asti on todettu, niin ympäristö- ja energiapolitiikassa voidaan tehdä isoja asioita ja se voi tuoda ihmisille uusia työpaikkoja. Jos vain haluamme. Kyse on kyvystä johtaa, tehdä päätöksiä ja olla pelkäämättä sitä haastetta, joka meidän on globaalisti kohdattava.

Suomessakin kannattaisi ottaa oppia siitä paradigman muutoksesta, jota Obama on tekemässä päätöksillään samaan aikaan kun hän hoitaa talouskriisiä. Talouskriisiä voi hoitaa tekemällä kestävän kehityksen päätöksiä. Kyse on vain siitä, pystymmekö näkemään ne mahdollisuudet, joita on olemassa aivan nenämme edessä.

Enää ei tarvita edes mitäänteknologiahyppyä, vaan toimeen voi ryhtyä heti.

Pitäytymällä vanhassa keskitetyssä suurteollisuuden strategiassa energian suhteen vahvistetaan sitä perustaa, jonka seurausta nykyiset ongelmat ovat. Se taas on hölmöä.

Seuraavissa artikkeleissa on asiaa:

EDIT klo 23.39
Lisätään linkkilistalle vielä yksi:

4 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Hyvä Obama !!!
Toisten pisarat ovat hiukan isompia kuin toisten ; )
Upea juttu silloin kun ollaa tekemässä tärkeitä ja hyviä asioita.

Vaiheinen kirjoitti...

:-) Niinpä. Pienissäkin pisaroissa on voimaa ja merkitystä. varsinkin silloin, kun niissä on sitä tahtoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä täällä on seurattu mielenkiinnolla aina aamun uutistarjontaa tämän vauhdin edetessä. Ja huokailtu ihastuksesta! Usea poliittista valtaa käyttävä voisi todellakin ottaa mallia. Jossain päin.

Vaiheinen kirjoitti...

Useammassakin suunnassa olisi opiksi ottamista, vaikka aika alussahan tuo Obaman vallankäyttö on.

Katsotaan nyt miten se siitä jatkuu ja kuinka vastoinkäymisiin reagoidaan, mutta junan suunnan kääntäminen on alkanut ihailtavan reippaasti.