lauantaina, tammikuuta 10, 2009

Taistelut?

Mediaan on viime vuosina pesiytynyt iskusana:"Taistelu".

Urheilussa on puhuttu "taistelusta" ties minkä tapahtuman yhteydessä. Urheilijat "taistelevat" tosiaan tai kelloa vastaan ja hupaisimmassa tapauksessa "taistelu on äärettömän kovaa" tai muuta tarkkaanottaen kaiken käsityskyvyn ylittävää.

Viime vuosina olemme saaneet kuulla "terrorismin vastaisesta taistelusta" ja nyt on väläytelty myös "ilmastonmuutoksen vastaista taistelua", "taistelua kuivuutta vastaan", "taistelua vedestä" ja "talouskriisin vastaista taistelua". Ja niin edelleen. Mikä tahansa asia voi olla nykyään "taistelua".

Mitä ihmeen "taistelua"?

Taistelussa tarkoitus on tiettävästi tappaa tai vähintään eliminoida vastustaja kokonaan. Taistelu on sotaan perinteisesti liitetty termi, ei minkään yhteiskunnallisten kehitysprosessien kuvaus.

Videopeleissä käydään taisteluita erilaisia vihulaisia ja ökkömönkiäisiä vastaan. Esimerkiksi ilmastonmuutos vaan ei ole mikään videopeli.

Mitä merkitystä sillä on, kutsutaanko jotain (tai mitä tahansa) taisteluksi? "Taistelussa" valitaan aina yksiselitteisesti puolet, hyvä vastaan paha, sama filosofia ei toimi niin suoraviivaisesti yhteiskunnallisiin prosesseihin. Asiat eivät oikeasti ole niin yksiselitteisiä, että niistä voitaisiin ryhtyä "taistelemaan".

Taistelussa tavoitteen saavuttaminen myös omia joukkoja uhraamalla on perusteltua. Se jopa oletetaan tapahtuvaksi ja uhri hyväksytään. Sitäkö tällä "taistelu"-terminologialla tavoitellaan?

Tuskin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Armeijan käymätöntä pullamössösukupolvea!

Mitäs termejä sitten käytetään kun alkaa ne oikeat taistelut elintilasta?

Urheiluun tuo termi ei kuulu lainkaan, sillä eihän urheilu nyt niin vakavasti otettavaa voi olla, että sinne lähdettäisiin taistelemaan verissä päin. Eihän meillä ole edes gladiaattoreita enää (paitsi tv:ssä sätkynukkina).

Vaiheinen kirjoitti...

Hmm... miksi armeijaa käymättömät haluaisivat viljellä tuota "taistelua"? Siksikö, että termi on heille kenties sisäistämätön?

"Taistelu" ei oikeasti kuulu tosiaan urheiluun, koska se ei ole - ei ainakaan pitäisi olla - niin vakavaa, että myös oma tuhoutuminen otetaan mahdollisuutena huomioon.

Yhteiskunnallisiin asioihin termiä pitäisi liittää vielä vähemmän, koska se viittaa ihan oikeasti siihen, että taistelijat ovat saaneet "taistelijakoulutuksen" ja kantavat "taisteluvyötä" tai vastaavaa ja tärkeintä ei ole oma ajattelu ja moraali, vaan kuulaisuus ja lojaalisuus ylhäältä annetuille komennoille ja käskyille. Taistelu on totalitaristisen yhteiskunnan termi.

Niin. Ja toinen mediassa suuresti ärsyttävä termi nykyään on "ääretön". Sitäkin viljellään urhelussa ja ties missä ilman, että ko. termin varsinaisesta sisällöstä on mitään hajua.

Huh... kylläpä joskus helpottaa vähän murjottaa ääneen :-)

Anonyymi kirjoitti...

No sitäpä tarkoitin, eli merkitys hakusassa ;) Tai sitten se kuulostaa niin vahvalta, että sillä yritetään vetää huomiota omiin teksteihinsä.

'Ääretöntä vauhtia' koko viidenkympin hiihtomatka! ;D Urheilun seuraaminen on jäänyt sen verran vähälle viime aikoina, että äärttömästi en tästä nyt tiedä...

Helpottaa!!!

Vaiheinen kirjoitti...

merkitys näkyy olevan hakusessa tai sitten se on vain jonkin sortin meemi, joka on päässyt valloilleen ja kiertää joka paikkaan. Sinnekin minne se ei tosiaan kuulu.

Luulisi itseasiassa armeijaa käymättömien toimittajien välttelevän tuollaista militaristista termiä, ellei se nimenomaan ole sellaisessa asiayhteydessä.

Joo. Se muuten olisikin varsinaista nähtävää, jos joku vetäisisi 50 km:n hiihdon lumisateessa "ääretöntä vauhtia". Voi olla, että sellaista lylyn lykintää meikäläinenkin saattaisi vaivautua "katsomaan" johonkin kisastudioon... tosin mitäänhän sellaisesta hiihtäjästä silmä ei ehtisi näkemään, mutta olisi se historiallinen tapahtuma :-)