sunnuntaina, tammikuuta 11, 2009

Google

Verkkopalveluiden ja IT-palveluiden merkitys ympäristöasioissa on kasvanut sitä mukaan kuin toimialan merkitys kaikelle taloudelle on kasvanut. IT-toimiala tuottaa globaalisti yhtäpaljon kasvihuonekaasupäästöjä kuin lentoliikenne, näin on arvioitu.

Fyysikko Alex Wissner-Gross sanoo Timesissa, että kahden Google-haun tekeminen vastaan samaa energiankulutusta mikä tarvitaan teevesipannullisen keittämiseen. Hän on laskenut, että tyypillinen Google-haku tuottaa 7 gramman hiilidioksidipäästöt, kun pannullisen keittäminen tuottaa 15 gramman päästöt.

Harvardissa työskentelevä Wissner-Gross sanoo, että Googlella on valtavia datakeskuksia ja toiminnan fokus on hakujen nopeudessa, jolloin haut on hajautettu eri koneille ja kapasiteettia on varsin paljon odottamassa pyyntöjä. Siis hakujen nopeuden turvaaminen varmistetaan suurella tietokonekapasiteetilla eli sähkönkulutuksella.

Wissner-Gross on laskenut, että yhden tavallisen www-sivun katseleminen tuottaa 0,02 gramman hiilidioksidipäästöt sekunnissa. Jos sivulla on videoita tai se on muuten vaan monimutkaisempi, päästöt ovat kymmenkertaiset eli 0,2 grammaa sekunnissa.

carbonfootprint.com:n johtaja John Buckley on arvioinut Google-haun ilmastopäätöiksi 1-10 grammaa riippuen siitä avaatko tietokoneen asiaa varten vai et.

Chris Goodall, Ten Technologies to Save the Planet-kirjan kirjoittaja on arvioinut Googlen käytön päästöiksi 7-10 grammaa, kun oletetaan 15 minuutin tietokoneen käyttö.

Tavallinen PC-kone tuottaa Buckleyn arvion mukaan 40-80 gramman päästöt tunnissa.

* * *

Google on tietysti vain yksi palvelu ja lukemat ovat vain arvioita.

On kuitenkin olennaista tuoda lukemat näkyviksi, sillä myös internetin käytöllä on hiilijalanjälkensä ja vaikutuksensa yhteiseen ympäristöömme.

Vanha ajatus sanoo, että sitä johtaa mitä mittaa. Sama pätee myös kuluttajien toimintaan eli jos kuluttajat tietävät oman ympäristökulutuksensa, siihen on mahdollista myös vaikuttaa.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

"Tuhannesta Google-hausta syntyvät hiilidioksidipäästöt vastaavat yhtä henkilöautolla ajettua kilometriä, hakuyhtiö tiedotti maanantaina. " HS

Riippuu näköjään siitä kuka laskee...

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Ilmeisesti sen lisäksi, että laskijalla on merkitystä, on merkitystä sillä miten lasketaan. Yhtenäisiä käytäntöjä ei ole ja siksi kuka tahansa voi esittää omat lukemansa millaisilla periaatteilla haluaa.