sunnuntaina, tammikuuta 11, 2009

Some day classic: Your Love Is King

Tästä olikin jo pari päivää sitten ohimennen puhetta, mutta seuraava on väistämättä ja ohittamattomasti tyylikkäintä viihdemusiikkia, mitä viime vuosikymmeninä on tehty.

Aseista riisuvaa musiikkia:

Sade on brittiläinen soul-, jazz- ja R&B-vaikutteista musiikkia soittava yhtye, jonka kappale Your Love Is King löytyy yhtyeen debyyttialbumilta Diamond Life vuodelta 1984.

Yhtyeen historia alkoi vuonna 1983, jolloin latinosoul-yhtye Priden jäsenet laulaja Helen Folasade Adu, saksofonisti ja kitaristi Stuart Matthewman ja basisti Paul Spencer Denman muodostivat yhdessä Paul Anthony Cookin kanssa yhtyeen esittäkseen omaa musiikkiaan. Cook erotettiin yhtyeestä vuonna 1984. Kosketinsoittimia yhtyeessä soittaa Andrew Hale.

Your Love Is King oli yhtyeen ensisingle, joka julkaistiin singlenä vuonna 1984. Kappale nousi singlenä sijalle 6 Britannian singlelistalla ja sijalle 7 Irlannin listalla. Diamond Life kipusi listojen kärkeen Itävallassa, Saksassa ja Sveitsissä.Iso-Britanniassa albumi nousi sijalle 2.

Yhtyeen vei lopulliseen maailmanmaineeseen ja maailmankiertueelle toinen albumi Promise vuonna 1985. Sen suurimmat hitit ovat kappaleet The Sweetest Taboo, Never as Good as the First Time ja Is It a Crime.

Yhtyeen levytysura on jatkunut aina 2000-luvun alkupuolelle saakka.

Yhtyeen keulahahmo ja ainoa naisjäsen nigerialaissyntyinen Sade Adu eli oikealta nimeltään Helen Folasade Adu täyttää tammikuun 16. päivä 50 vuotta.

Sade oli 1980-luvun puolivälissä varsin varsin suosittu myös Suomessa.

Video on vuodelta 2001 ja biisin tempo on siinä jossain määrin rauhallisempi kuin levytetyssä versiossa. Tyyli on sitäkin parempi.

Lähteitä ja lisätietoja:

4 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Yksi Saden vinyyli löytyy hyllystä, enpä olekaan kuunnellut sitä aikoihin. Hyvä, kun muistutit. Tyylikästä, tunnelmallista.

Anonyymi kirjoitti...

Sade, yksi kasetti on olemassa, olen kuunnellut sitä paljon automatkoilla aikoinani.

Hyvä muistinpalautus.

Ink Narrative kirjoitti...

Sade on jäänyt vieraaksi. Tätä voisi varmaan kutsua yökerhomusiikiksi. Mukava pehmeä tunnelma.

Vaiheinen kirjoitti...

Sade on varmaan omalla tavallaa yökerhomusiikkia, joskin taisimme sitä yli 20 vuotta sitten kutsua myös "kutumusiikiksi".

Tuo tyylikkyys vaan on niin kosketeltavaa...