perjantaina, tammikuuta 16, 2009

Missä mopo?

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) haluaa täydentää hallituksen elvytyspakettia ydinvoiman lisärakentamisella.

Hän haluaa myös kyseenalaistaa nykyisen varsin monivaiheisen lupamenettelyn ja ehdotti, että luvan pitäisi liittyä vain turvallisuus- ja ympäristönäkökohtiin. Häkämies kyseli HS:n mukaan, että pitääkö lupamenettelyllä rajoittaa investointeja, kun rakentajat ja rahoittajat ovat arvioineet sijoituksen edellytykset ja kannattavuuden.

Onkohan puolustusministerin mopo nyt ihan parkissa vai karannut käsistä?

Ydinvoiman lisärakentamisen merkitys menossa olevan taloudellisen taantuman tai laman torjuntaan menee jo ihan aikataulujen puolesta populismin puolelle. Ellei lama kestä vuositolkulla, ydinvoiman lisärakentamisella ei ehtisi olemaan juuri mitään vaikutusta koko asiaan, mikäli ydinvoiman lisärakentamisella nyt muutoinkaan voidaan olettaa olevan työllisyysvaikutuksia kotimaassa. Viidennen virheen työllisyyslupaukset ja todellisuus eivät vastaa toisiaan.

Mitä lupamenettelyyn tulee, niin sen perusteena on yhteiskunnan kokonaisetu ja siihen liittyvät nimenomaan turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat. Pelkällä taloudellisella tarkastelulla yhteiskunnan kokonaisetua ei voi korvata.

Sitä paitsi, jos Häkämies haluaisi ensin uudistaa lupemenettelyn nopeammaksi, se pitäisi tehdä main muutoksena, jota ei ole mainittu hallitusohjelmassa, joten ihan heti moisia lakiuudistuksia ei ole tulossa.

Siis. Omituinen ehdotus, jonka maali todennäköisesti ei ole siellä missä sen väitetään olevan.

Tämän hetken taloudellinen tilanne ja politiikka ei ihan oikeasti kaipaa tällaista populismia.

EDIT 17.1.2009
Yksi tarkentava pointti vielä tästä. Jos kerran ydinvoima on rakentajien ja rahoittajien mielestä niin kannattavaa, niin miksi ihmeessä valtion silloin pitäisi sitä mihinkään elvytyspakettiin pistää subventoitavaksi? Meillehän syötetään sitäkin pajunkäyttä, että ydinvoimaa ei tarvitse tukea julkisin varoin. Ei sitten tueta. Ei tueta millään tavalla.

Ei kommentteja: