sunnuntaina, tammikuuta 04, 2009

Some day classic: Radioactivity

Vuosi 2009 on ilmastonmuutoksen, talouslaman ja ydinvoimakeskustelun vuosi. Ydinvoima ei ole pelkkää sähköä, jota saamme töpselistä, vaan myös jotain hyvin paljon muuta...

Saksalainen Kraftwerk teki kappaleen Radio-Aktivität (Radioactivity) alunperin analogisena versiona saman nimiselle albumille (Radioactivity) vuonna 1975. Kappaleesta ja albumista tehtiin myös englanninkieliset versiot, jotka tulivat paremmin tunnetuiksi.

Radio-Aktivität oli Kraftwerkin albumeista ensimmäinen, jonka Ralf Hütter ja Florian Schneider tuottivat kuuluisaksi tulleella Kling Klang-studiolla. Albumi on myös ensimmäinen, jolla soitti Kraftwerkin klassiseksi luonnehdittu kokoonpano Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos ja Wolfgang Flür.

Kappaleen Radio-Aktivität tekemiseen osallistui myös Emil Schult. Kappale julkaistiin myös singelnä ja se nousi listojen kärkeen Ranskassa.

Kappaleesta tehtiin myös digitalinen versio vuonna 1991 albumille The Mix. Tämä levy sisältää aikaisempien kappaleiden remiksauksia analogisesta studiomaailmasta digitaalisiin versioihin.

Kraftwerk on yksi rockin tai tarkemmin krautrockin historian keskeisiä yhtyeitä johtuen sen musiikin ja toimintatavan omaperäisyydestä. Yhtyeen levytysura alkoi vuonna 1970 ja viimeisin studioalbumi Tour de France Soundtracks on julkaistu vuonna 2003. Sen jälkeen on ilmeistynyt live-CD Minimum-Maximum.

Videolla esitettävä versio on livenä esitetty The Mix-versio kappaleesta.

Samainen kappale esitettiin myös 6.2.2004 Helsingin jäähallissa. Silloin listaan Tšernobyl, Harrisburg, Sellafield, Hiroshima lisättiin pahaenteisesti myös kaupunki nimeltään Loviisa.

Video: YouTube

Lisätietoja ja lähteitä:

5 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Kraftwerkia joskus kuuntelin, ihan vähän vaan, kiva, että palautit mieleen.

Vaiheinen kirjoitti...

Kraftwerk on minusta yksi hienoimmista bändeistä ever. Tuo biisi on kaiken hyvän lisäksi poikkeuksellisen kantaaottava ja selkeä. Se on kuin julistus, jota voi kuunnella kerrasta toiseen. Ja se konsertti aikanaan on todennäköisesti äänentoistoltaan paras mitä ikinä on jäähallissa järjestetty tai tullaan järjestämään.

Anonyymi kirjoitti...

Kraftwerk on kieltämättä jäänyt 'kylmyytensä' vuoksi aika vähälle kuuntelulle. Jotain helmiä sieltäkin löytyy, mutta...

Anonyymi kirjoitti...

Krafwerk oli minulle muutaman hitin bändi, (The Robots esim.) yksi levykin taisi joskus käsissä käydä, mutta tuntui vähän liian tekniseltä. Mutta olihan bändi edelläkävijä ja teknosoundin luoja, kehittäjäkin.

Ainakin Depeche Mode ja ehkä jopa 22-pistepirkko ovat hyödyntäneet Kraftwerkin kehittelemiä juttuja, with computers.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta se on, että Kraftwerk ei ole maailman helpoin bändi, eikä sen musiikki välttämättä avaudu tai kolahda ihan helpolla tai edes kaikille.

Kun noita analogisen kauden levyjä kuuntelee, niin siellä on koko joukko klassisia ideoita ja hienoja kappaleita. Teknisiä toki, mutta kuitenkin. Jokainen kappale on kuin oma taideteoksensa. Tavallaan niitä ei voi kuunnella rock-biiseinä, vaan ehkä pikemminkin jonkin sortin klassisina teoksina.

Kraftwerkin vaikutus on aikamoisen laaja alkaen David Bowiesta ja Iggy Popista aina vaikkapa seuraaviin bändeihin: Gary Numan, OMD, Human League, Depeche Mode, Devo, Joy Division, Telex, Yellow Magic Orchestra, Giorgio Moroder, New Order, Art of Noise, Yello, Ultravox, Visage, Thomas Dolby.