lauantaina, heinäkuuta 04, 2009

5 tärkeää ilmastodataa

Jokin aika sitten olin mahdollisuudessa kuunnella Potsdamin yliopiston valtamerifysiikan professori Stefan Rahmstorfin esitelmän ilmastonmuutoksesta. Rahmstorf toimii myös hallitusten välisessä ilmastonmuutospaneeli IPCC:ssä.

Rahmstorfin esitelmä oli varsin selkeä ja ymmärrettävä kooste viimeaikaisista tieteellisistä töistä. esityksen peruskuviot on ladattavissa Rahmstorfin www-sivuilta PDF-tiedostona.

Käppyröitä katsoessa ei tarvitse olla fyysikko, jotta niistä huomaa olennaisia asioita.

  • Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei koskaan viimeiseen 400 000 vuoteen ole ollut yhtä korkealla kuin se on nyt
  • Ilmakehän hiildioksipitoisuus kasvaa jyrkästi
  • Maapallon lämpötila nousee
  • Merenpinnan taso on kohoamassa
  • Jäätiköt ovat sulamassa nopeammin kuin mallit ovat ennustaneet
Esitelmässä Rahmstorf käsitteli myös hiilidioksidin sitoutumista meriin. Osa ilmakehään päästetystä hiilidioksidista on poistunut sieltä meriin ilmeytymisen kautta. Nyt kuitenkin meret ovat happamoitumassa ja kyky sitoa hiilidioksidia on vähentynyt.

Ilmastonmuutos näyttää olevan myös irrversiibeli prosessi eli kun hiilidioksidi on päästetty ilmakehään, se poistuu sieltä hyvin hitaasti. Kun maapallo on päässyt lämpenemään, se ei välttämättä enää jäähdy.

Rahmstorfin viesti oli selvä. Aika on loppumassa. Päästöjen kasvun pysähtymisen pitää tapahtua hyvin pian.

Tilanne ei ihan toivoton ole. Rahmstorf esitti mahdollisuuden hyvin yksinkertaisesti. Jos ihmiskunta aikoo rajoittaa lämpötilan nousun 2 °C:een, voimme vielä päästää hiilidioksidia ilmakehään 700 miljardia tonnia vuoteen 2050 mennessä. Siinä se on meidän kiintiömme, jonka voimme vielä päästää.

Nykyinen meno tosin on sellainen, että tämä liikkumavara on käytetty loppuun vuoteen 2020 mennessä. Siis vähän yli kymmenessä vuodessa.

Rahmstrofin asenne ilmastoepäilijöitä kohtaan tuntui olevan se, että kinaaminen on turhaa. Data puhuu puolestaan.

Tilanne vaikuttaa olevan se, että nyt on todellakin viimeinen hetki muuttaa elämänmenoa ja pistää päästöille stoppi. Nyt vaan ei vetkuttelu tai näennäiset päätökset enää auta, vaan päästöjen vähentämiseen on ryhdyttävä silläkin uhalla, että se leikkaa talouskasvua rajusti.

(Kuvassa NASAn Goddard Institute for Space Studies-tutkimuslaitoksen tuottamaa maapallon lämpötiladataa. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä vaan, loppuu koko paska!

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Ei se kuitenkaan taida varsinaisesti loppua ihan vielä ja tähän vaan vasta paljon myöhemmin Auringon laajentuessa hitaasti punaiseksi jättiläiseksi. Noin 5 miljardin vuoden päästä Maa yksinkertaisesti sanottuna sulaa.

Mitä ennen sitä tapahtuu, on osin ihmiskunnan päätösten varassa. Mutta siis vain osin. Tosin, sillä osalla voi olla olla ratkaiseviakin merkityksiä, jos vain osaamme olla viisaita.

Kalle kirjoitti...

Hyvä kirjoitus ja hyvät huomiot!

Mehän tiedämme, että ihmiskunta on tekemässä kovaa vauhtia maapallostamme asuinkevotonta. Se miten sitä tällä hetkellä yritetään torjua on täysin riittämätöntä eikä tule korjaamaan mielestäni juurikaan esim. ilmastonlämpenemistä, puhumattakaan muista mainitsemistasi ihmisen aiheuttamista ongelmista planeetallemme. Tulevaisuutemme taitaa olla tuskaisan kuuma ja vetinen.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Siltähän tämä nyt pitemmällä aikavälillä näyttää. Ilmastomittarit ovat varsin pahassa jamassa. Yksi ongelma on asioiden aikaväli. Kun politiikka keskittyy neljän vuoden perpektiiviin, ilmastoasioissa tarastelua pitäisi tehdä kymmenien tai sadan vuoden tähtäimellä. Poliitikkojen on ihan liian helppoa levitellä käsiään ja olla tekemättä vaadittavaa muutosta.