sunnuntaina, heinäkuuta 19, 2009

Some day classic: Celcius

Tänään on lämpöä ilmassa:

Celcius on Yello-yhtyeen biisi vuodelta 1997 ja albumilta Pocket Universe.

Yello on sveitsiläinen elektronisen musiikin yhtye, jonka rungon muodostaa parivaljakko Dieter Meier ja Boris Blank. Alunperin yhtyeen perustivat Blank ja Carlos Perón 1970-luvun lopulla. Kun Blank ja Perón huomasivat tarvitsevansa laulusolistia, miljonääri Meier liittyi joukkoon.

Meierin ja Blankin ensimmäinen yhteinen pitkäsoitto oli vuonna 1980 julkaistu Solid Pleasure, jolta löytyy myös tanssihitti Bostich. Perón lähti soolouralle yhtyeestä vuonna 1983.

Yhtyeen tunnetuimmat kappaleet ovat kenties The Race (1988) ja Oh Yeah (1987). The Race nousi brittilistoilla parhaimmillaan sijalle 7 ja Oh Yeah yhdysvaltalaisella Billboard Hot 100-listalla sijalle 51. Oh Yeah-biisiä on käytetty The Simpsons- ja South Park-televisiosarjoissa sekä Gran Turismo-pelissä.

Vuoden 1997 albumilla Pocket Universe on laulusolistina myös Stina Nordenstam.

Yello on yksi kummallisia yhtyeitä, joiden tuotokset nousevat esiin aina tasaisesti suunnasta tai toisesta, vaikka mitään jättimäistä maailmanluokan menestystä yhtye ei olekaan saavuttanut. Musiikki ja esimerkiksi sen lauluosuudet ovat sen verran omaperäisiä, että tavallaan sitä ei suurena ihmeenä voikaan pitää. Oma kokonaisuutensa on yhtyeen videot, joita ei niitäkään voine ihan valtavirran esityksinä pitää.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

12 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Videosta pidin, mutta konemusiikki ei oikein iske minuun. Pieninä paloina menee, mutta ei sen enempää.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Konemusa ei aina uppoa eikä kaikille ensinkään. Mulle tuo Yello toimii ja on siinähieman sellaista ilmiön leimaakin mukana. Videot noissa ovat aika veikeitä, tosin eivät ensinkään liian vakavia.

Almamaria kirjoitti...

Heh, Yello on aina ollut hilpeä tapaus! Ihailtavaa omituisuutta :)

Vaiheinen kirjoitti...

Sitäpä sitä. Kun tuolta juutuupista löytyvää matskua katselee, niin täytyy vain ihailla millaisella asenteella herrat huvittelevat ja tekevät viihdettä.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan kuten edellä: konemusiikki ei minusta ole musiikkia lainkaan. Hyvä ja mielenkiintoinen juttu sinulla kuitenkin ja video, niin se oli aika mielenkiintoinen.

Tuima kirjoitti...

Ihan vieras bändi, en ole elektronisen musiikin ystävä juurikaan, mutta tästä kyllä pidin. Pieniä häivähdyksiä Professor Trancen afrikkalaisvaikutteista oli siellä kuuluvissa, mutta eipä taitaisi tämä silti mennä meillä läpi eikä sivuuttaa Professor Trancen Medicin Trancea Miehen levylautaselta.

Video oli kyllä hyvä sen mitä siitä pystyi katsomaan, aika hyvä päänsäryn laukaisija se kyllä taitaa olla.

Tommi kirjoitti...

Hei, tämähän on hieno. Olin unohtanut nämä käkikellomiehet. Kiitos muistutuksesta.

Kasariaikoina Stella ja One Second olivat jonkin aikaa kovassa kulutuksessa. Hienoja ovat omituisuudessaan nuo levyt vieläkin. Varsinkin One Secondin "Si Senor The Hairy Grill" on niin omituinen ja mielikuvitusta kiihottava raskas rykäisy, että en vieläkään tajua, mitä biisin nimi tarkoittaa. Ellei se sitten tarkoita kirjaimellisesti sitä, mitä se sanoo.

Vaiheinen kirjoitti...

Hirlii,
Niin noh. Musiikin määritelmä lienee venyvä käsite:-)

Tuima,
Kyllähän tuolla joko saa päänsäryn tai sen pois päästä. Onhan tuossa vaikutteita eri suunnista ja toisaalta pitkän uran tehnyt Yello on antanut vaikutteita muualle.

Tommi,
Niinpä. Jostain vuosien takaa tämä mieleen putkahtikin. Silloin kasariaikoina tuota tuli hetkittäin kuunneltua ja se oli jo silloin omituista. Mitä se on edelleenkin. Stellan muistan ihan hyvin. Osa heppujen biiseistä on ilmeisen kieli poskessa väänettyjä, joten ehkä niiden tarkoituksia ei kannata ihan liikaa etsiskellä :-)

juanita kirjoitti...

vau, minä tykkäsin ja kiva kun tulee näitä "uudempiakin" klassikkoja! viimeiset kymmenen vuotta onkin tullut suuremmaksi osaksi kuunneltua elektroa, mutta yelloa en ole juurikaan aiemmin kuullut!

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Välillä katsos tällaistakin:-) Toi biisi tosiaan on klassikoksi vähän uusi, mutta itse pumppu on vanhempi. Yellolla on aika laaja ja erilainen tuotanto. Esimerkiksi Spotifystä löytyy sitä materiaalia aika kivasti.

Anonyymi kirjoitti...

Ai vieläkös nämäkin herrat porskuttavat. Vaikkei tuo konemusiikki suuria riemun sykäyksiä saa aikaiseksi, tässä oli kuitenkin sitä jotain.

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Kyllähän nämä vielä ovat ihan hyvässä hapessa. Tuo konemusa on oma alueensa, joka ei ihan aina nappaa, mutta Yello on sen verran erikoinen viritys, että ansaitsee pulssinsa Vaiheisen avaruudessa :-)