torstaina, heinäkuuta 02, 2009

Nyrjähdyksiä #49

Nyt ei mahdu pieneen päähän mitenkään Itä-Suomen hovioikeuden toiminta. Ei sitten millään.

Itä-Suomen hovioikeudella näyttää olevan johdonmukainen taipumus lieventää seksuaalirikollisten tuomioita. Tähän kategoriaan menee myös tapaus, jossa vuonna 1954 syntynyt poliisimies raiskasi 15 vuotta täyttäneen lapsen.

Käräjäoikeus oli tuominnut hänet kahden ja puolen vuoden vankeuteen raiskauksesta ja lapsen hyväksikäytöstä. Itä-Suomen hovioikeus sen sijaan katsoi sopivaksi rangaistukseksi 1 vuosi ja 10 kuukautta ehdollista vankeutta. Samalla hovioikeus alensi uhrille määrätyn 8 000 €:n korvauksen 5 000 €:oon.

Hovioikeuden julkiset perustelut ovat varsin akrobaattisia. Oikeuden mukaan tapauksessa käytetty väkivalta oli verrattain lievää ja että uhri oli täyttänyt jo 15 vuotta.

Miten niin "verrattain lievää väkivaltaa"? Raavas poliisihan raiskasi alaikäisen. Siinä on törkeää väkivaltaa itsessään riittävästi. Mitä tekemistä sillä taas on, että uhri on täyttänyt 15 vuotta? Suojaikäraja on 16 vuotta, piste.

Oikeuden päätöksen julkisessa osassa ei ole käsitelty sitä, että raiskaaja oli poliisi. Poliisin pitää ammattinsa puolesta tuntea rikoslakia tavallista tallaajaa paremmin ja siksi olisi luullut, että oikeus ottaa tämän näkökulman huomioon raskauttavana. Lähtökohtaisesti kai lapsen raiskaamisen pitäisi olla törkeä teko eikä mikään "lievä" tapahtuma. Muutenkin idea "lievästä raiskauksesta" on absurdi.

Itä-Suomen hovioikeuden toimintaa vastaan on jo pitempään ollut olemassa esimerkiksi Facebook-ryhmä. Itä-Suomen hovioikeus on kerännyt vastalauseita aikaisemminkin ja adresseja on kerätty. Keskustelussa puhutaan jo siitä, pitäisikö mennä Kuopioon osoittamaan mieltä koko laitosta vastaan ja niin edelleen.

Sen lisäksi, että Itä-Suomen hovioikeuden päätökset ja linja näyttää olevan yksilön oikeusturvan kannalta vähintäänkin epäreiluja, kyseisen hovioikeuden toiminta rapauttaa yleisellä tasolla uskoa tuomioistuinlaitoksen toimintaan ja oikeuden toteutumiseen.

Vaikka tuomioistuinlaitos on riippumaton, eikä poliitikkojen pidä sotkea itseään yksittäisiin päätöksiin, ei vaan voi olla niin, että yhdellä tuomioistuimella on täysin oikeustajun vastainen linja ja päätökset. Mitä tehdä tuomioistuimelle, jolta on mennyt suhteellisuudentaju ja tolkku?

Ei kommentteja: