perjantaina, heinäkuuta 24, 2009

Metsästä

Jatketaanpa täältä reissun päältä hieman tuota aiempaa talousaihetta.

Uutiset osaavat kertoa, että Stora Enso vähentää metsäteollisuustuotantoaan Suomessa. Yhtiön voitot muualta maailmasta valuvat Suomen toimintojen tappioiden kattamiseen.

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) arvostelee metsäyhtiöitä innovaatioiden puutteesta ja haluaa yhtiöiden etsivän uusia tapoja hyödyntää metsää. Esimerkiksi hän nostaa metsäenergian, puukerrostalot ja huonekalut.

Sinnemäki on oikeilla jäljillä. Metsäteollisuutta koettelee rakennemuutos, joka ei ole pelkästään suhdanteista kiinni. Kyse on osin siitä, että internetin esiinmarssi vähentää sanomalehtien kysyntää ja sitä myöten sanomalehtipaperin kysyntää. Suomessa on panostettu nimenomaan tuohon taantuvaan tuotantoon.

On varsin selvää, että sanomalehdet joutuvat etsimään uudet konseptit ja ne eivät perustu paperille painamiseen. Tietenkään kaikki paperin kulutus ei katoa, mutta nykyinen tuotanto tuskin pysyy hengissä. Siispä kannattavuutta hakevat metsäyhtiöt pistävät tuotantolaitoksiaan kiinni siellä missä ne tekevät tappioita eli Suomessa.

Tämän pitäisi kyllä näkyä myös muussa teollisuusstrategiassa kuten energiapolitiikassa. Ilmeisesti Sinnemäki voisi muistuttaa tästä strategisen tason kysymyksestä myös kollegoitaan hallituksessa. Se kun ei kovin reippaasti ole osoittanut uudistusintoaan.

Ei kommentteja: