tiistaina, heinäkuuta 07, 2009

Suurta vai pientä energiaa?

Fabian Teichmueller kirjoittaa Climaticossa saksalaisesta energiakeskustelusta, jossa puheenaineita riittää.

Yksi juonne on uusiutuvan energian voimakas lisärakentaminen. 20 saksalaista energiayhtiötä on pistänyt pystyyn Desertec-konsortion, jonka tarkoituksena on investoida Pohjois-Afrikkaan rakennettavaan aurinkovoimaan. Niillä voitaisiin tuottaa 15 % Euroopan energiatarpeesta. Rahaa tarvitaan seuraavan vuosikymmenen aikana 400 miljardia.

Strategia ei ole jäänyt vaille kritiikkiä, sillä hanke vaatii toteutuakseen julkisia tukiaisia ja kohtuullisen pitä toteutusajan.

Samaan aikaan hajautettu energiantuotanto on tulossa vauhdilla kustannustehokkaaksi tavaksi hoitaa energia-asioita. Esimerkiksi rakennusten katoille sijoitettavien aurinkomoduulien hinnat ovat laskeneet kilowattia kohden laskettuna vuodessa 30 %. Tätä kautta jopa pilvisessä Saksassa on pian kannattavaa tuottaa aurinkovoimaa. Eikä se siis edes edellytä suuren skaalan kertainvestointeja.

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen aurinkoenergiapioneeri Hermann Scheer on esittänyt, että aurinkoenergiasta seuraavan kolmen vuoden sisällä tulossa hinnaltaan kilpailukykyistä perinteisen hiilivoiman ja ydinvoiman kanssa.

Esimerkiksi Greenpeace on huomauttanut, että näitä kahta strategiaa ei kannata laittaa vastakkain, vaan niitä voidaan tarvita kumpaakin.

Keskustelu hajautetusta energiantuotannosta siis jatkuu ja kehittyy.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seurailet tarkkaan maailman aikajaksoja. Pojalleni opetettiin koulussa, että uusi jääkausi on tulossa kuitenkin. Tämä vain vähän nopeuttaa sitä. Ei kuolla nyt sen tiedostamiseen kuitenkaan!

Vaiheinen kirjoitti...

Niin se on ettei näillä aikaskaaloilla ole syytä tiedostamiseen kaatua. Ja ilmeisesti se jääkausikin on tavalla tai toisella sieltä tulossa, eräiden arvioiden mukaan ilmaston lämpeneminen tai lämmittäminen - ihan kuinka vaan - merkitsee myös sitä, että tuleva jääkausi saattaa jäädä väliin.

Kokonaisuudessa puhutaan kuitenkin hyvin pitkistä ajanjaksoista, joihin ihmisen tekemisillä saattaa kuitenkin olla ratkaiseva merkitys. Pari astetta lisää maapallon lämpötilaan pysyvästi aiheuttaa suuria muutoksia ekosysteemeissä ja siten myös ihmisen toiminnassa.