perjantaina, heinäkuuta 10, 2009

El Niño tulee ja lämmittää

El Niño-ilmiö on tulossa, kertoo yhdysvaltalainen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Ilmiö vaikuttaa Tyynenmeren merivirtoihin sekä sitä kautta merenpinnan lämpötiloihin eri puolilla merta.

El Niño ilmestyy 2 - 5 vuoden välein ja kestää keskimäärin 12 kuukautta. Se lämmittää keskisen ja itäisen Tyynenmeren vesiä trooppisella alueella. Tämä tuo mukanaan muutoksia myös säähän tuottaen eräillä alueilla sateita ja toisaalla kuivuutta. Ilmiö on voimakkaimmillaan talviaikaan.

Kuten Climate Progress kirjoittaa, ilmiöllä on vaikutuksensa myös maapallon lämpötilaan globaalisti. Ilmiö nostaa sitä.

Ilmaston lämpimän El Niñon-jakson vastapainona on kylmempi La Niña-jakso. Ilmiöt ovat osa normaalia ilmaston lämpötilojen kiertokulkua.

Ilmastonmuutoksen kannalta viileämmällä La Niña-jaksolla on ollut se merkitys, että maapallo ei ole lämmennyt ihan niin voimakkaasti kuin muuten olisi. Nyt tämä tasaisempi kehitys on ilmeisesti kääntymässä ja Maan lämpötilojen osalta saatetaan kokea uusia ennätyksiä lähimmän parin vuoden aikana.

Se taas pitää jäätiköiden sulamisen vauhdissaan ja meren pinnan nousussa.

* * *

Ihmisellä ei ole mahdollisuuksia muokkailla El Niño/La Niña-ilmiöitä, mutta meillä on mahdollisuus vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöihin ja kultukseemme. Muuta keinoa meillä ei rällä hetkellä ole.

Se taas vaatii lähimpinä vuosikymmeninä todennäköisesti suurimmat talouteen ja infrastruktuuriin liittyvät muutostoimet, mitä ihmiskunta on globaalisti ikinä tehnyt. Tietenkin sillä edellytyksellä, että aiomme edes yrittää ilmastonmuutoksen hillintää.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jahas, kovia myrskyjä taas tiedossa ympäri maailman tuon myötä. Hui.

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Sääolosuteet hieman vaihtelevat eri paikoissa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen hurrikaanien arvioidaan olevan hieman maltillisempia seuraavalla kaudella. Muuten on epävakaista sitten tiedossa taas.