torstaina, heinäkuuta 16, 2009

Energiaorjat ja ihmisoikeudet

Venäjältä kuuluu taas huonoja juttuja. Moraalisesti Euroopasta ei kuulu sen parempia.

Keskiviikkona Tunnettu venäläinen ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova siepattiin ja tapettiin Venäjällä keskiviikkona. Estemirovan pakotettiin autoonsa kotinsa edessä Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa jahänet löydettiin tapettuna Ingushiasta.

Venäjän presidentti Medvedev on luvannut selvittää murhan. Se jää nähtäväksi, eikä näihin lupauksiin ole liikoja luottamista.

Muistissa on vielä se, että nykyinen Venäjän pääministeri ja silloin presidentti Vladimir Putin lupasi, että toisen tunnetun ihmisoikeusaktivistin, Anna Politkovskajan, vuonna 2006 tapahtunut murha selvitetään. Ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt. Oikeutta on käyty ja syytettyjä vapautettu ja pideätetty ja niin edelleen.

Ihmisoikeusasioissa aktiivinen suomalainen elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki sanoi murhasta kuultuaan YLE Uutisille, että

"Väitän, että Vladimir Putin ja hänen kauttaan Venäjän hallinto on vastuussa, koska siellä Tšetšeniassa on nukkehallitsija nimeltään Kadyrov, joka on täydellisesti Putinin talutusnuorassa".
Amnesty International julkaisi heinäkuun alussa raportin Tšetšenian tilanteesta:
"Raportti kertoo muun muassa liioitellusta voimankäytöstä, kidutuksesta ja kuolemantapauksista vankiloissa sekä muissa pidätyskeskuksissa, mielivaltaisista ja salaisista pidätyksistä, tahdonvastaisista katoamisista, ihmisoikeusaktivistien ja riippumattomien toimittajien uhkailusta sekä pakkohäädöistä."
Jos kerran maa on Kadyrovin hallussa ja hänellä on Putinin tuki, niin miksi ihmeessä siellä ei saada ihmisoikeuksia edes välttävälle tasolle? Kyse ei ole lopultakaan siitä, etteikö se olisi mahdollista, vaan siitä halutaanko sitä.

* * *

Kaurismäki sanoi myös ääneen sen, mistä muuten on hyssytelty EU:ssa:
"Se, että EU on Venäjän energiaorjana ei saa EU:ta tekemään yhtään mitään tälle asialle. Suomen pitäisi ylipäätään ryhdistäytyä ihmisoikeuskysymyksissä sen sijaan, että se noudattaa EU:n onnettoman löysää linjaa, jossa kaikki hyväksytään sen takia, että Eurooppaan tarvitaan venäläistä öljyä ja maakaasua."
EU, Suomi mukaan luettuna, on ollut ihmisoikeusasioissa varsin hampaaton ja mitääntekemätön. Tässä mielessä se ei noudata edes omia ihmisoikeuksien kunnioittamiseen pyrkiviä periaatteitaan.

Kun kaukaisilla mailla tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia, EU keskustelee ja vaatii talouspakotteita yms., mutta Venäjän ja Tšetšenian kohdalla vallitsee hiljaisuus. Monet EU-maat jollain tasolla riippuvaisia Venäjältä tuotavasta energiasta ja energiabusinessa on Venäjällä tiukasti valtion korkeimman johdon kuten Putinin käsissä.

Suomi, valtiojohto mukaan luettuna, ei tässä kysymyksessä ole sen moraalisempi kuin EU, vaan sama hiljaisuuden laki meilläkin vallitsee. Juhlapuheissa luvataan ottaa asia esille, mutta siihen se sitten on jäänytkin. Tällaisissa asioissa tarvittaisiin moraalista johtajaa, sellaista vaan ei löydy.

EU on siis kaksinaamaisuuden tiellä.

* * *

Samaan aikaan toisaalla. Liettuassa on vieraillut suomalaisdelegaatio, mukaanlukien Kaurismäki, tapaamassa Groznyin enkelinä tunnettua orpokodin pitäjä Hadizat Gatajevaa ja hänen puolisoaan Malikia, jotka on tuomittu mm. lasten pahoinpitelystä 10 kuukaudeksi vankilaan. Pahimmassa tapauksessa heitä uhkaa lähettäminen takaisin Tšetšeniaan tuomion päätyttyä.

Gatajevan tuomiota pidetään tekaistuna ja sen takaa löytyy tietojen mukaan poliittinen sekasotku.

Jos Gatajeva ja hänen puolisonsa palautettaisiin takaisin takaisin Groznyiin, josta he ovat henkensä kaupalla paenneet, se olisi Liettuassa vierailleen Rosebudin toimitusjohtaja Hannu Paloviidan mukaan "oikeusmurha ja murha". Epäilemättä asia olisi näin.

Asiaan liittyy vielä sekin näkökulma, että miten EU:n jäsenmaa voisi karkottaa ihmisiä maihin tai paikkoihin, missä heitä mahdollisesti uhkaisi kuolema tai sitä vastaava vaara? Moraalisella pohjalla toimien ei mitenkään, joten jos näin käy, on syytä todella kysyä EU:n moraalisen selkärangan perään. Liettuasta puhumattakaan.

* * *

Mikä näitä kahta asiaa yhdistää?

Ainakin se, että murhattu Natalia Estemirova oli Memorial-järjestön asiantuntija tšetšenialaisten orpojen tukija Groznyissa. Hän etsi orpokodeille tukijoita ja uusia kontakteja.

HS:n edellä linkitetyn uutisen mukaan Estemirova oli tutkimassa ihmisoikeusrikoksia Tšetšeniassa. Tšetšenian viranomaisilla eli niillä, joilla on Kadyrovin ja siis Putinin tuki takanaan, on arvioiden mukaan motiivi murhata Estemirova.

* * *

Ei, ihmisoikeudet Tšetšeniassa eivät ole Venäjän sisäinen asia.

Ei kommentteja: