Hajanaisia asioita taloudesta
Junassa istuessaan on aikaa tuumia kaikenlaisia hajanaisia asioita. Tässä vähän taloudesta.
Talouskatsaus pitää tänne kohta kirjoittaa. Maailmantalous ei enää syöksy alas, mutta ei se sieltä ole noussutkaan. Yhdysvalloissa tilanne näyttää samalta. Suomessa työttömyys kasvaa ja ylittänee 10 prosentin rajan. Politiikalla ei paljon voida, niin väitetään. Samaan hengenvetoon voivotellaan sitä, että kyse on vientiteollisuuden ongelmista ja ylös päästään vasta kun vienti alkaa vetää.
Tuollainen oli ainakin eilen työministeri Anni Sinnemäen viesti Ylen uutisoinnissa. Mobiililla ei saa linkkiä, mutta sieltä Ylen uutisista löytyy, jos löytyy.
Viesti kuulostaa vanhanaikaiselta ja passiiviselta. Tästä lamasta päästäksemme meidän pitäisi siis odotella vientiteollisuuden viennin elpymistä ja siis sitä, että vanhat rakenteet taas palaisivat terveiksi?
Kun hallitus ilmeisesti taas elvyttää velkarahalla, niin silloin pitää panostaa tulevaisuuden aloihin ja tekemiseen, sellaiseen joka jää elvytyksen jälkeenkin henkiin. Jos hallituksessa olisi yhtään viisautta se panostaisi siihen teknologiann ja työllistämiseen, jota tarvitaan kestävän kehityksen tukemiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään. Näillä aloilla on myös voimakkaasti kasvavat vientimarkkinat.
Sen sijaan kaikki sellainen elvytys, joka tähtää tai tuo tullessaan lisää kuormaa ja kulutusta ilman myönteisiä ympäristövaikutuksia, on jätettävä elvyttämättä.
On inhimillistä, mutta tyhmää ajatella, että maailma palaa aina montun jälkeen samaan menoon ja pisteeseen tai että jatkuva kiihdyttäminen ja kasvun yksisilmäinen tukeminen olisi kannattavaa tai järkevää.
Jos nyt lisäelvytetään uutta ympäristökuormitusta, myöhemmin maksuun lankeava lasku on sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti kahta kitkerämpi.
Varsinkin velkarahalla tuotettava uusi pysyvä ympäristökuormitus on tyhmää. Se on ikäänkuin tuplauhraus tulevilta sukupolvilta jo ennakkoon.
Koko teollisuusyhteiskunnan paradigma vaatii täysremonttia.
Muuten, välitämmehän me tulevista veronmaksajista, välitämmehän?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti