perjantaina, heinäkuuta 31, 2009

Kännikaahailu kansanurheiluna

Tätä en muuten voi olla ihmettelemättä. Mikä ihme siinä on, että viina ja auton avaimet eivät pysy erossa toisistaan?

Etelä-Saimaan mukaan viime vuonna rattijuoppo oli syypäänä miltei joka kolmannessa kuolonkolarissa. Rattijuoppojen aiheuttamissa onnettomuuksissa kuoli viime vuonna Suomessa 96 ja loukkaantui 957 ihmistä. Koko Suomessa jäi viime vuonna kiinni noin 25 800 rattijuoppoa.

Ei naurata.

Nk. autoihmiset eivät ole tässä mielessä yhtään sen kummoisempia. Päivän uutiset osaavat kertoa, että Jyväskylän MM-rallien yhteydessä pidetyssä rallikansan ratsiassa hieman yli sadasta puhallutetusta joka viides oli jonkinmoisessa maistissa. 3 heistä ylitti varsinaisen rattijuopumuksen rajan.

Vielä vähemmän naurattaa.

Vaikka 100 puhallutetun otoksesta ei suuria johtopäätöksiä pidä tehdäkään, niin juttu on oireellinen. Ilmeisesti omasta mielestään maailman parhaat kuskit ovat taas liikenteessä, vaikka luultavasti oikeasti parhaat eivät mene lähellekään mitään rallikilpailuja.

Ylipäätänsä on aika asaennevammaista toimintaa, jos maassa jää kiinni keskimäärin joka päivä yli 70 rattijuoppoa. Kuinka moni ei jää kiinni?

Muuten olen sitä mieltä, että erilainen autourheilu on enemmänkin viihdettä, autokauppaa ja markkinointia sekä insinööritaitoa kuin mitään urheilua.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se on oikeasti pelottavaa! Tien päällä on muutenkin vaarallista, niin sitten vielä kaikki nuo tuollaiset siellä touhuamassa. Rattilukko ja piste!

Vaiheinen kirjoitti...

No ei tosiaan naurata. Arvion mukaan joka 500. kuski on rajat ylittäen kännissä ja joka 100. on jollain tavalla maistissa.

Henkilökohtaisesti jalankulkijana suojatiellä aina haluan nähdä autoilijan silmät ennen kuin menen vihreillä yli. Jos en näe älyissään olevaa kuskia, en mene.

Julma totuus vain on se, että nykyisessä maailmassa kännikuskeja tai seli-seli-kännikuskeja on ihan liikaa, eikä syy ole ravintolassa, vaan siinä että sallimme moisen ihmihenkien tuhlailun.

Rattilukko on ihan hyvä idea. Lainsäätäjän tarvitsee tehdä vain päätös ja siinä se.