keskiviikkona, heinäkuuta 08, 2009

Väärä kampamaneettihälytys

Täälläkin on viime vuonna raportoitu pariinkin otteeseen mahdollisesta amerikankampamaneettien muodostamasta mahdollisesta ongelmasta Itämerelle.

Nyt Suomen ympäristökeskus on selvittänyt, että Itämerellä eivät jyllää samat amerikankampamaneetit, jotka ovat aiheuttaneet muutoksia ekosysteemiin Mustallamerellä, vaan arktiset kampamaneetit. Nämä jälkimmäiset ovat yleisiä arktisilla valtamerillä.

Hyvä niin.

* * *

Blogin kannalta tällaisessa on yksi pieni pulma tai haaste - miten vaan. Nyt kun aikaisemmin on kirjoitettu nuo postaukset aiheesta ja luonnollisesti hakukoneet ovat ottaneet ne indekseihinsä, voi tämän virheen oikaiseminen helposti jäädä puolitiehen.

Asiahan tietysti ratkeaa sillä, että editoi noita vanhoja postauksia ja linkittää ne tähän uuteen stooriin. Verkkoon jää kuitenkin merkinnät asiasta. Kuten kaikessa muussakin mediassa, vaatii lukijaltaan sitä medialukutaitoa saada asiasta oikea käsitys.

Tämä haastehan ei ole pelkästään blogien, vaan journalismin yleisemminkin. Jutut olisi syytä seurata loppuun asti ja mahdolliset virheet korjata. Jos postauksia on pitkälle toista tuhatta, niin vaatii kohtalaista muistamista mitä kaikkea on tullut kirjoitelleeksi.

Netti ja blogit välineenä ovat siitä mainioita, että ne antavat mahdollisuudet korjata ja oikaista virheellisiä käsityksiä. Paperillahan tätä korjausmahdollisuutta ei ole. Kyse on oikeastaan vain siitä, miten tätä pystyy toteuttamaan käytännössä.

Netissä sinänsä vallitsee kauhun tasapaino informaation ja vähintäänkin osittaisen disinformaation suhteen. Lukijan kannattaa aina tarkistaa juttujen päivämäärä ja epäillä. Edes vähän.

* * *

Blogiin kirjoittamisen pelisäännöistä esimerkiksi markkinointiviestinnässä on viime aikoina ollut puhetta esimerkiksi Tuhat sanaa-blogissa ja siellä on linkki Sediksen kirjoittamaan ja lukemisen arvoiseen postaukseen "Bloggaavan kansalaisjournalistin ohjeet" sekä pariin muuhun paikkaan.

Ei kommentteja: