perjantaina, heinäkuuta 31, 2009

Tuliko ilmastonmuutoksesta totta?

Päivän sitaatti tulee valtiosihteeri Raimo Sailakselta (sd.). Hän sanoo HS:n haastattelussa:

"Uskon – tai pelkään, että ensi vuosikymmenellä globaalit kysymykset kuten ilmaston lämpeneminen ja maailman elintarvikekriisi nousevat todella raskaan sarjan kysymyksiksi. Siinä jäävät nämä suomalaiskansalliset budjettikeskustelut taitetusta indeksistä ja päiväkotien ryhmäkoosta hyvin pieniksi asioiksi. Tähän pitäisi varautua ainakin henkisesti."
Jutussa Sailas pitää omituisena sitä, että moni Suomessa suhtautuu yhä ilmastonmuutokseen huolettomasti. Hän viittaa siihen ajatteluun, että antaa vain ilmaston muuttua, se hyödyttää Suomea. Sailas sanoo:
"Ikään kuin voisimme elää niin, että muu maailma pysyy muuttumattomana ja meillä täällä vaan viljellään maissia."
Sailas on sanomisessaan asian ytimessä. Päiväkotien ryhmäkoot ovat vain yksi esimerkki, mutta konkretisoi sitä, mistä ilmastonmuutoksessa on myös kysymys. Asiasta ja globaalista ilmiöstä, joka viitoittaa politiikkaa.

Sailaksen ihmettely nykyisestä huolettomasta menosta on sekin paikallaan. Suomalainen ilmastopolitiikka laahaa perässä eurooppalaista keskustelua, joka sekin tähtää mitä ilmeisimmin selvästi riittämättömiin tavoitteisiin. Puheet siitä, että ilmastonmuutos hyödyttäisi meitä kokonaissaldossaan, ovat höperehtimistä. Emme elä pullossa edelleenkään.

Jos aiomme selvitä ilmastonmuutoksesta, pelkkä henkinen varautuminen ei enää riitä. Tarvitaan selkeitä ja konkreettisia päätöksiä, jotka menevät pelkkien indeksien kanssa näpertelyä pitemmälle. Tarvitaan selkeitä yhteiskunnallisia muutoksia, joilla taloudellis-poliittista toimintaa muutetaan nykyisestä tuhlailevasta kulutuksesta selvästi kestävän kehityksen tielle.

Raimo Sailas tunnetaan selkeistä ja kohtalaisen itsellisistä yhteiskunnallisista mielipiteistä, joilla on kaikupohjaa useammalla yhteiskunnan sektorilla. Menisiköhän huoli ilmastonmuutoksesta nyt hiljalleen jakeluun?

4 kommenttia:

Tarja van Veldhoven kirjoitti...

hienosti sanottu. kävin myös lukemassa uutisen hs:n verkkosivuilta ja ihmisten reaktiot keskustelupalstalla oli jotain odottamatonta. todella moni hyökkäsi sailaksen sanomaa vastaan. tuntuu pahalta, ettei ainakaan valtaosa keskustelupalstalaisista tunnu ymmärtävän asian ydintä.

Vaiheinen kirjoitti...

Olet oikeassa. Hyvin oikeassa.

Itse käsitin tuon Sailaksen kommentin niin, että hän ei ole mitenkään tuossa puuttumassa erityisesti päiväkotien ryhmäkokoihin tai vastaaviin, vaan sijoittaa ilmastonmuutosta keskutelun kartalle oikeasti tärkeiden asioiden joukkoon. Ja voi olla hyvinkin niin, että yhteiskunnassa joudumme - lastemme tähden - priorisoimaan ilmastonmuutosasioita esimerkiksi päiväkotien budjetteihin nähden.

Olen sitäkin mieltä, että yhteiskunnassamme on ennen satoja asioita ennen päiväkoteja, joihin ilmastonmuutos budjettimielessä kajoaa.

Noita HS:n kommentteja lukiessa tuli varsin epämiellyttävä olo. Vaikka Sailas ei poliitikkona olekaan suosikkini, niin silti moni kommentoija näyttää ohittaneen Sailaksen viestin olennaisimman juurikaan ymmärtämättä sitä.

Ilmeisesti sailas sai heräteltyä keskustelua, mikä on on hyvä asia sekin.

Pelkään vain pahoin, että kohta jostain laiturin nokalta ponkaisee kesälomaileva poliitikko selvittämään sitä miten päiväkoteja ja ilmastonmuutosta ei saa pistää vastakkain.

Jännityksellä odotan, kuka ehtii ensin höperehtimään :-)

Anonyymi kirjoitti...

No tästähän vielä lysti syntyy!

Olipas keskustelua! Oli aivan pakko lopettaa lukeminen kesken, kun alkoi hävettämään kanssakansalaisten puolesta. No, olihan siellä muutama aivan asiallinen Sailaksen puolesta puhuva kommentti.

Perästä kuuluu varmasti, mielenkiinnolla odotamme kuka se on ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Ei sitä HS:n turinointia voi kovin pitkälle lueskella. Oli siellä ihan järkeviäkin argumentteja seassa, mutta iso joukko sellaista, mikä saa niskanikamat kulumaan turhaan.

Eiköhän sieltä joku ponkaise...