lauantaina, heinäkuuta 31, 2010
torstaina, heinäkuuta 29, 2010
keskiviikkona, heinäkuuta 28, 2010
Tuokiokuva helleillasta
Kirjoittanut Vaiheinen klo 21:11 2 kommenttia
sunnuntai, heinäkuuta 25, 2010
Some day classic: Invisible
Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertue jatkuu pienen kesätauon jälkeen. Nyt matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Venäjän, Tanskan, Belgian, Hollannin, Luxemburgin ja Ranskan jälkeen rajan yli Andorraan.
Videolla esiintyy Triphasic ja National Classical Orchestra of Andorra esittävät kappaleen Invisible. Triphasic on katalonialainen modernia jazzia soittava trio, jossa saksofonia soittaa Llibert Fortuny, bassoa Gary Willis ja rumpuja David Gómez. Yhtyeen musiikissa käytetään varsin paljon elektroniikkaa ja tyyli vaihtelee funkystä videolla nähtyyn selvästi seesteisempään menoon.
Kappale Invisible löytyy yhtyeen vuoden 2008 albumilta Shaman.
Andorra on muuten siinä mielessä mielenkiintoinen maa, että siellä järjestetään kokoonsa nähden rutkasti jazzfestareita.
Videon lähde: YouTube.
Lähteitä ja lisätietoja:
Kirjoittanut Vaiheinen klo 13:19 7 kommenttia
Asiasanat: jazz, some day classic
perjantaina, heinäkuuta 23, 2010
torstaina, heinäkuuta 22, 2010
Sinilevää
Sinilevätilanteesta Itämerellä on käyty pientä keskustelua päivän mittaan. Jonkun mielestä sitä on ja jonkun mielestä ei. Asiahan ratkeaa sillä, että ottaa asiasta kuvan. Euroopan Avaruusjärejestö ESA otti kuvan ja löysi sinilevää.
Niin tai näin, sinilevä on vain oire siitä missä tilassa Itämeri on.
Olkaamme siitä onnellisia, että tuo ei ole öljyä, kuten BP:n jäljiltä Meksikonlahdella.
Kuva: ESA
Kirjoittanut Vaiheinen klo 19:17 3 kommenttia
Asiasanat: kestävä kehitys
maanantaina, heinäkuuta 19, 2010
Tähän on tultu
Sarjassa älyttömiä uutisia voi näin keski-iässä vain ihmetellä mm. sellaista yksityiskohtaa, että nykyään on myynnissä lapsille vesipyssyjä vesileikkeihin, joihin tarvitaan paristot. Siis niissä on virtapiirejä, tehokkuusmittareita ja ties mitä. Siis lasten vesileluissa? Haloo, kuuleeko Maa? Kas kun ei seuraavaksi automatisoida kaikki leikitkin.
IS:n testissä näkyy kuitenkin suosikiksi päätyneen testin halvin ja vähiten teknologinen malli. Jotain pysyy sentään kohdallaan.
Vakavasti sanoen, nykymeno on sellaista, että kulutuksen lisäämiseksi tehdään melkein mitä tahansa, vaikka kaikkien pitäisi tajuta, ettei se ole enää mahdollista.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 19:27 7 kommenttia
Asiasanat: business, yhteiskunta
Unohdus
Kirjoittanut Vaiheinen klo 17:35 4 kommenttia
Asiasanat: loma
sunnuntai, heinäkuuta 18, 2010
Heijastuksia
Kirjoittanut Vaiheinen klo 09:37 2 kommenttia
Asiasanat: loma
lauantaina, heinäkuuta 17, 2010
Liikaa mökkejä?
Radiouutisissa puhuttiin siitä, että kesäaikaan kesämökkikulttuuri syö hotelleilta liiketoimintaa. Ihmiset eivät menekään kesämatkoillaan hotelliin, vaan tuttaviensa ja ystäviensä mökeille majoittumaan. Matkailu- ja ravintolapalveluiden yhdistyksen toimitusjohtaja valitti, että meillä on liikaa mökkejä ja ihmiset viettävät siellä liikaa aikaansa.
Liikaa mökkejä? Ehkä, mutta ei siksi, että ihmiset vierailevat ja majoittuvat reissuillansa tuttaviensa luona.
Olisikohan meillä liikaa hotelleja? Tai liian kalliita hotelleja, vaikka kesäkaudella hinnoissa on alennusta yksityismatkailijoille, jos kerran business ei toimi?
Kirjoittanut Vaiheinen klo 17:12 0 kommenttia
Asiasanat: business
perjantaina, heinäkuuta 16, 2010
Pilvet, pilvet
Kirjoittanut Vaiheinen klo 22:53 5 kommenttia
Luvallisesta luvattomaksi
Asekeskustelussa väitetään esimerkiksi korkeiden poliitikkojen taholta toistuvasti, että rikoksia tehdään laittomilla aseilla, joihin ei esimerkiksi puoliautomaattisten käsiaseiden totaalikielto purisi mitenkään. Eikö?
Katsotaanpa nyt sitten vaikka Porvoon kolmossurmassa käytetyn käsiaseen historiaa, jonka poliisi on selvittänyt ja julkaissut.
Vuonna 1944 syntynyt mies on hankkinut aikoinaan aseen laillisesti ja hänellä oli siihen vuonna 1991 myönnetty lupa. Hän möi aseen ja 50 patruunaa keväällä kahdelle tuntemattomalle ja ilman ostolupaa liikkuneelle miehelle minkä lisäksi poisti aseesta tunnistenumerot. Kas näin laillisesta aseesta tuli laiton ja sitä käytettiin myöhemmin tavallisten kansalaisten surmaamisessa.
Tietenkin on niin, että jos (puoliautomaattiset) käsiaseeet kielletään tavallisilta kansalaisilta, se vaikuttaisi hitaasti kadulla liikkuvien laittomien aseiden määrään, mutta vaikutus olisi varma. Osa laillisista aseista kun muuttuu laittomiksi juuri siten, että laillisia aseita myydään epämääräisille tahoille vastoin lakeja. Toinen tapa on tietysti se, että rikolliset varastavat laillisia aseita. Molemmissa näissä tapauksessa toimii logiikka, jonka mukaan on mahdotonta myydä tai varastaa jotain sellaista, mitä yksinkertaisesti ei ole.
Puoliautomaattisten käsiaseiden laillisuutta ei oikein voi siis perustella sillä, että rikoksissa käytetään laittomia aseita. Olennainen asia on saada yksinkertaisesti se, että kaikki aseet saadaan pois kaikilta tavallisilta kansalaisilta (olivat he nyt rikollisia tai eivät).
Kirjoittanut Vaiheinen klo 12:15 2 kommenttia
Asiasanat: moraali, yhteiskunta
torstaina, heinäkuuta 15, 2010
keskiviikkona, heinäkuuta 14, 2010
tiistaina, heinäkuuta 13, 2010
maanantaina, heinäkuuta 12, 2010
sunnuntai, heinäkuuta 11, 2010
Some day classic: Cosmic Messenger
Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertue jatkuu pienen tauon jälkeen. Nyt matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Venäjän, Tanskan, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin jälkeen Ranskaan.
Ranskalainen Jean-Luc Ponty on eräs kuuluisimmista jazz-viulisteista Stéphane Grappellin ohella. Vuonna 1942 syntynyt Ponty sai alunperin klassisen musiikin koulutuksen ja soitti nuorempana joitain vuosia Concerts Lamoureux-orkesterissa. Samoihin aikoihin hän alkoi kuitenkin soitella myös jazzklubeilla ja aikanaan oli edessä valinta klassisen ja jazzin välillä. Ponty valitsi Miles Davisin ja John Coltranen musiikin innoittamana jazzin.
Pontyn levytysura alkoi jo vuonna 1959, mutta ensimmäisen sooloalbuminsa Jazz Long Playing hän julkaisi vain 22-vuotiaana vuonna 1964. Sen jälkeen Ponty on tehnyt yhteistyötä mm. Modern Jazz Quartetin, Svend Asmussenin, Stéphane Grappellin ja Stuff Smithin kanssa.
Vuonna 1969 Frank Zappa sävelsi musiikkia Pontyn sooloalbumille King Kong ja hieman myöhemmin Ponty lähti Frank Zappa and the Mothers of Inventionin kiertueelle ja edessä oli muutto Yhdysvaltoihin. Siellähän on tehnyt yhteisiä projekteja esimerkiksi John McLaughlin Mahavishnu Orchestran, Al Di Meolan, Stanley Clarken ja Béla Fleckin kanssa.
Jean-Luc Ponty on Herbie Hancockin ohella eräs harvoista jazzmuusikoista, jotka ovat tehneet oman musiikkivideonsa jakeluun. Louis Schwarzberg tuotti vuonna 1984 vudeon Pontyn biisistä Individual Choice.
Pontyn levytysura on jatkunutviime vuosiin asti ja viimeisin levytys on The Atacama Experience vuodelta 2007. Albumi nousi sijalle 24 Billboardin jazz-listalla.
Videolla esitetään kappale Cosmic Messenger, joka löytyy Pontyn saman nimiseltä albumilta vuodelta 1978. Albumi nousi Billboardin jazzalbumilistalla sijalle 2 ja popalbumilistalla sijalle 36. Video on vuodelta 1981.
Videon lähde: YouTube.
Lähteitä ja lisätietoja:
Kirjoittanut Vaiheinen klo 13:25 4 kommenttia
Asiasanat: jazz, musiikki, some day classic
lauantaina, heinäkuuta 10, 2010
Kesä 10
Kesäkuu oli poliittisen farssin piirteet saaneen ydinvoimapäätöksen valmistelua. Se on omalla tavallaan hämmentävää, että demokratian perusperiaatteita polkien Suomessa voidaan tehdä päätöksiä, joista varsinaisen vastuun kantavat tulevat sukupolvet.
Tässä blogissa kävijätilastointi näytti tältä:
Numeroina Vaiheisen tilastot viime kuulta näyttävät tältä:
- Postauksia: 22 (- 15 edelliseen kuukauteen verrattuna)
- Käyntejä: 1183 (-320)
- Näyttökertoja: 1626 (-623)
- Kävijöitä: 859 (-165)
- Käyntejä: 39,4 kpl /vrk (-9,1)
- Näyttökertoja: 54,2 kpl /vrk (-18,3)
- Kävijöitä: 28,6 kpl /vrk (-4,4)
- Käynnit: 52,0 kpl / vrk
- Näyttökerrat: 76,1 kpl / vrk
- Kävijät: 35,2 kpl / vrk
Vaiheinen kiittää kaikkia.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 12:43 0 kommenttia
perjantaina, heinäkuuta 09, 2010
Johtopäätelmiä
Hyvää on se, ettei tietoyhteiskunnan ja -yhteisön jäsenyyttä tarvitse pistää hyllylle, vaikka matkassa ei olisikaan oikeaa tietokonetta.
Huonoa on se, että pelkästään tällaisella halvan kannettavan hintaisella päätelaitteella ei edelleenkään pärjää. Ongelma ei ole varsinaisesti itse laitteessa, vaan ohjelmistoissa. Softat kaatuilevat, jumiutuvat ja ovat osin puutteellisia. Kunnollinen selain on suurin puute (käytössä on nyt kaksi ja molemmissa ongelmansa). Lisäksi konventiot olisi syytä yhdenmukaistaa.
Mutta. Ihan toiveita herättäviä kokeuksia mahtuu sekaan. Todellinen mobiiteetti on vasta tulossa.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 13:33 2 kommenttia
torstaina, heinäkuuta 08, 2010
keskiviikkona, heinäkuuta 07, 2010
tiistaina, heinäkuuta 06, 2010
Häpeäpuu
Muuten olen sitä mieltä, että suomalainen kalastuslupasysteemi muistuttaa enemmänkin sekavaa salapoliisiromaania kuin jotain nykyaikaista lupamenettelyä. Vaatii taitoa selvitä siitä viidakosta.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 19:10 6 kommenttia
maanantaina, heinäkuuta 05, 2010
Odotus
ovat varsin hankalakäyttöisiä. Niiden vihreiden pömpeleiden edessä kumarteleminen ja ohjelmiston pyytämien temppujen hetkellinen arvailu ei anna kovinkaan uskottavan asiakaspalvelun kuvaa.
Yksi havainto on se, että syöttääkseen pankkikortin tunnusluvun, keskimittaisen ihmisen on tehtävä se asennossa, jossa ei oikein voi estää muita näkemästä numeroa. Toisaalla aseman ainoa automaatti pyysi kirjautumaan ensin Microsoft Windowsiin syöttämällä Alt+Crtl+Del-näppäinyhdistelmän (jota ei tienkään ole mahdollista tehdä). Ja laitteen status on ollut tämä 4 päivää. Ei tämä ole matkantekoa estänyt, mutta kertoo jostai jotain.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 19:11 2 kommenttia
Asiasanat: loma
Pari tuumaa
Matkabloggaaminen jatkuu. Harmillista kyllä, mutta näin mobiilisti kommentointi eli kommentteihin vastaaminen on vähän hankalaa, teknologia ei ole vielä täydellistä näissä mobiililaitteissa. Tosin suurin ongelma ei ole laite, vaan ohjelmistot.
Reissun päällä on tullut havaittua selkeämmin se keskustelu, jota käydään ruoan lähituotannosta ja siihen liittyvistä EU-direktiiveistä. Ne eivät oikein kohtaa, mutta tilanne saattaa sopia suurille teollisille ruokavalmisteiden tuottajille tehtaineen.
Pienyrittäjyydelle ja lähituotannolle, niistä näyttää olevan harmia. Tai ainakin niiden soveltamisesta. Esimerkki löytyy kalakukosta, jonka perheleipomo tuotantoa pykälät uhkaavat.
Palataan tähän asiaan.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 12:09 0 kommenttia
sunnuntai, heinäkuuta 04, 2010
lauantaina, heinäkuuta 03, 2010
perjantaina, heinäkuuta 02, 2010
Matkaan
Sen sijaan jokunen kuva saattaa tulla. Jotain menee myös nurinperin. Tai jotain.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 12:55 6 kommenttia
Asiasanat: loma
torstaina, heinäkuuta 01, 2010
Lisää virheitä
Eduskunta sitten päätti äänin 120 jaa, 72 ei, 2 tyhjää ja 5 poissa hyväksyä TVO:n ydinvoimalupahakemuksen ja äänin 121 jaa, 71 ei, 2 tyhjää, 5 poissa Fennovoiman hakemuksen. Eduskunta haluaa maahamme siis kaksi virhettä lisää, vaikka viidettäkään ei ole saatu valmiiksi eikä saada vielä vähään aikaan. Lisäksi eduskunta päätti antaa Posivalle mahdollisuuden laajentaa ydinjäteluoliaan.
Eipä siinä mitään, näin voidaan näköjään päättää. Kokonaan toinen asia on se, rakennetaanko näitä virheitä ikinä. Jos arvaa, että tässä ydinvoimasekoilussa on hukattu vain aikaa ja hukataan jatkossakin vain aikaa, ei välttämättä arvaa väärin.
Huonoa yhteiskuntastrategiaa.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 10:17 4 kommenttia
Asiasanat: ydinvoima, yhteiskunta
Tiivistetysti
Täällä on harvemmin tullut käsitelty yksittäisten poliitikkojen blogeja, mutta nyt tehdään niin. Tämän pian päättyvän ydinvoimalalupafarssin ytimen tiivistää Satu Hassi (vihr.):
Kaiken kaikkiaan ydinvoimalupien valmistelu ja päätöksenteko on ollut uskomaton farssi. Ministeriössä asian valmistelua johtaa jäävi virkamies. Vaikka oikeuskansleri toteaa hänet jääviksi, prosessi jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tulevia sähkön kulutusarvioita paisutellaan jotta papereista ei avoimesti näkyisi että uudet ydinvoimalat tulevat tuottamaan sähköä vientiin. Sähkömarkkinaselvityksiä arvostellut tutkija saa rapsut työnantajaltaan, valtion laitokselta. Eduskunnan asiantunjakäsittely vedetään läpi poikkeuksellisen nopeasti, jotta päätös saadaan nuijittua ennen syksyä jolloin olisi enää puoli vuotta eduskuntavaaleihin. Eduskunta kokoontuu poikkeuksellisesti istuntoon heinäkuun alussa. Eduskunnnan pääkäsittelyvaliokunnan puheenjohtaja on toisten ydinvoimaluvan hakijafirman osakasyhtiön hallituksen jäsen.Tuohon voi lisätä vielä sen, että kukaan ei todellisuudessa tiedä paljonko ydinvoimafirmat ovat käyttäneet erilaisten välikäsien kautta tai muuten vaalirahaa.
Meillä ei Suomessa oikein ole mitään syytä arvostella muita maita siitä, millaiseen jamaan ovat demokratiansa saattaneet.
Kirjoittanut Vaiheinen klo 09:22 4 kommenttia
Asiasanat: moraali, ydinvoima, yhteiskunta