sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2010

Some day classic: Cheese Kit Diptych

Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertueella matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian, Venäjän, Tanskan ja Belgian jälkeen rajan yli Hollantiin, sieltä tulee jotain erinomaisen kummallista. Tämä musa ei ikinä nouse millekään listalle ja siksi sitä pitää soittaa nyt.

Han Bennink on hollantilainen jazzrumpali ja säveltäjä. Satunnaisesti hän on soittanut myös klarinettia, viulua, banjoa ja pianoa levytyksissään. Bennink tunnetaan näkyvänä hahmona eurooppalaisessa free jazz-genressä ja improvisaatiomusiikissa.

Hänen musiikkinsa tunnetaan varsin laaja-alaisena perinteimmästä soitosta hyvinkin vapaaseen improvisaatioon, jossa ei tyydytä soittamaan pelkästään rummuilla, vaan mukaan otetaan niitä esineitä,joita nyt vaan sattuu olemaan lavalla. Hän käyttää joskus myös omaa kehoaan tai vaikkapa esiintymispaikan seiniä tai lattiaa soittimena. 

Vuonna 1942 syntynyt Bennink soitti jo 1960-luvulla Euroopassa kiertueella olleiden jazzkuuluisuuksien, kuten Dexter Gordon, Sonny Rollins ja Eric Dolphy kanssa.

Bennink on levyttänyt lukuisan määrän omia sooloalbumeita, mutta myös tehnyt yhteistyötä monie muiden free jazz-artistien, kuten Derek Bailey, Conny Bauer, Don Cherry ja Alexander von Schlippenbach kanssa. Hän on soittanut myös klassisempien muusikoiden kuten Lee Konitz kanssa.

Han Bennink on ollut aktiivinen myös kuvataideiden puolella tehden esimerkiksi usean levytyksensä kannet.

Videolla Bennink käyttää rumpuina juustoa. Videolla nähdään kaksi rumpupatteria, joista toisessa on oikeaa juustoa ja toisessa esimerkiksi kauppojen näyteikkunoissa käytettäviä muovisia juustojäljitelmiä. Cheese Kit Diptych on Walter Willemsin Benninkille tuottama teos, jossa hän haluaa kuvauksen mukaan vahvistaa kansainvälistä stereotypiaa hollantilaisista käyttämällä soittimina maan vientituotteita.

Videon lähde: YouTube. Koko teos on pätkitty kolmeen osaan, joista em. video on siis ensimmäinen osa.

Tässä suorat linkit kaikkiin osiin:

Toisessa ja kolmannessa osassa lavalla käytetään tavallista rumpupatteria ja mm. puukenkiä. Kannattaa kuunnella kaikki.

Lähteitä ja lisätietoja:

14 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Tämähän hauska oli! Kiitosta tutustuttamisesta. Vaik ensin suurella epäilyksellä aloin kuuntelemaan, sillä hollantilainen jazz ei ensiajatuksena kuulosta kovin houkuttelevalta ;)

Ink Narrative kirjoitti...

Kuunneltavaa taputtelua. Minulla tämä vaatii erityisen tunnelman, vaikkapa loppuilta tms.

SusuPetal kirjoitti...

Olisi hauskaa itse jammailla tuon mukana.

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Ole hyvä vaan. Hollantilaiset ovat jotenkin erikoistuneet tuollaiseen improvisaatiomusiikkiin ja sieltä tulee oikeasti aika erikoista musaa. Hyvääkin sellaista, mutta myös kummallista.

Kari,
Niinhän se on, että tuo vaatii tietyn fiiliksen ennen kuin se lähtee lentoon. Tosin, kuuntelin itse kaikki nuo kolme läpi jo aamupäivällä ja ihan hyvällä sykkeellä :-)

SusuPetal,
Hepulla on aika välitön kontakti yleisöönsä, mikä näkyy viimeistään osassa 2.

Ari kirjoitti...

"Tee se itse" instrumentit.

Vaiheinen kirjoitti...

Niitäpä nuo. Arvatenkin alkavat myös haista, jos soittimet jätetään tuohon olemaan ihan itsekseen :-)

Timo kirjoitti...

Löysitpä taas erilaista musaa, kiinnostavaa kuulla. Vaikkei niinkään korvin. :-)

pilvikki kirjoitti...

Omaperäistä! Juustot saivat kyytiä : )
Jazzrumpaleista on vaikka mihin!

Vaiheinen kirjoitti...

Timo,
Musaa on maailmalla kaikenlaista. Osa toimii kuunnellen, osa jotenkin muuten.

Taru,
No ei nyt ehkä ihan enmmäisenä tulisi mieleen käyttää juustoa rumpuina tai muuna sellaisena, mutta jos siitä kerran lähtee ääni, niin mikäs siinä.

Tuima kirjoitti...

Kieltämättä tämän jälkeen saattaa katsella jääkaapista ottamaansa juustopalaa uudella tavalla ja alkaa vaikka miettiä juustobiittiä... Ja mitkä välijoi'ut! Vain rumpalit kykenevät tällaiseen?

Mistä ihmeestä sinä kaikki nämä löydät!?!

Tuima kirjoitti...

Kieltämättä tämän jälkeen saattaa katsella jääkaapista ottamaansa juustopalaa uudella tavalla ja alkaa vaikka miettiä juustobiittiä... Ja mitkä välijoi'ut! Vain rumpalit kykenevät tällaiseen?

Mistä ihmeestä sinä kaikki nämä löydät!?!

Vaiheinen kirjoitti...

Tosiaan, siellä on välissä varsinaista runoutta:-)

Ai mistäkö löytyy?

Klassikoidenvenyttelykiertueen (ja muidenkin klassikoiden) biiseistä suurin osa (ei kaikki) on löytynyt siten, että tulee soiteltua omasta levyhyllystä (joskus Spotifysta) jotain ja sitten vain katsomaan mitä ko. artistilta löytyy verkosta (esim. mulla on Han Benninkin levytyksiä, mutta ei tätä juustohommaa, joka yllättäen löytyi ihan Googlella). Osa artisteista (esim. Valravn) on sellaisia, jotka on nähnyt livenä (tosin heidänkin levy löytyy) ja osasta on muusta yhteydestä (esim. joiltain jazzsaiteilta tai vaikkapa festariohjelmista havainto (esim. Chizhik) ja sitten eikun Googlella etsimään sopivia videoita.

Siis vähän sieltä sun täältä näitä kunnallisuuksia löytyy :-)

uuvana kirjoitti...

Mahtavaa meininkiä, tätä pitää ehdottomasti soittaa. Hyvä säpinä ja aikas huikaiseva tekniikka.
Kiitos esittelystä!

Vaiheinen kirjoitti...

Ole hyvä vaan:-) Tekniikka on äijällä hanskassa ja näkyy tuota luovuuttakin löytyvän.