maanantaina, kesäkuuta 28, 2010

Saivatko ydinvoiman kannattajat enemmän vaalirahaa sattumalta?

Greenpeace on selvittänyt:

"Kahta uutta ydinvoimalaa kannattavat kansanedustajat saivat viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän vaalirahaa ydinvoiman vastustajiin nähden. Yritysten antamassa tuessa ero on nelinkertainen."
Pointti on myös siinä, että "yritysten ja etujärjestöjen antamasta vaalituesta vain murto-osassa tuen antaja on julkistettu". Säätiöiden ja yhdistysten jakamaa rahaa, jonka antajasta ei ole tietoa, on ilmoituksissa 1,5 miljoonan euron verran. Kehittyvien maakuntien Suomen julkisuudessa velloneet tukisummat ovat olleet 406 000 euroa ja sitä on riepoltu kyllästymiseen asti.

Yhteensattumat ydinvoiman vastustajien ja kannattajien välillä jatkuvat myös puolueiden sisällä:"SDP:hen kuuluva ydinvoiman vastustaja keskimäärin 13 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 27 000 euroa". Keskustassa vastustaja sai keskimäärin 28 000 euroa ja kannattaja 37 000 euroa. Ammattiyhdistysliikkeen tukea päätyi ydinvoiman kannattajille kaksi kertaa niin paljon kuin vastustajille. Ja niin edelleen.

Kukaan ei siis tiedä, kuinka suurilla summilla ydinvoimalobby on erilaisten välikäsien tai muiden kautta osallistunut vaalirahoitukseen. Viralliset selitykset kaiketi ovat sellaisia, joiden perusteella vaalirahaa ei ole jaettu. Ei kukaan näköjään edelleenkään kerro, kenen intressiryhmiltä rahat tosiasiassa ovat tulleet.

Kun kuitenkin vaalirahoituksen ja ydinvoiman kannattamisen välillä on selkeä tilastollinen yhteys, joten uskokoon ken tahtoo erilaisia selvityksiä siitä, ettei ydinvoimalla ole ollut merkitystä vaalirahaa jaettaessa. Sattumaa tällaisissa asioissa vaan harvemmin on.

Eduskunta äänestää asiasta 1.7.2010 ja koko päätöksentekoprosessi on tähänkin mennessä rusikoinut demokratiaa kovalla kädellä alkaen siitä, ettei sillä nyt ole ollut merkitystä, että hallituksen päätökset on tehty valmistelusta, joka on vaarantanut luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen eli päätöksiä on valmisteltu esteellisenä.

Eipä siis olisi ihme, jos tuosta 1,5 miljoonasta eurosta vielä joku päivä paljastuisi jotain lisää ydinhulluuden syitä. Nykymaailmassa kun sillä on merkitystä millaisilla pelimerkeillä vaalikampailuja käydään.

Ei kommentteja: