maanantaina, kesäkuuta 21, 2010

Seuraavaa katastrofia odotellessa

YLE Uutiset kertoo, että "sisäministeri Anne Holmlund (kok.) ei aio viedä vaadittua puoliautomaattiaseiden täyskieltoa eteenpäin". Ei vaikka Kauhajoen koulusurmien tutkintalautakunta esittää sitä. Ei vaikka Kauhajoen lisäksi Jokelan ja Sellon tragedioissa käytettiin puoliautomaattiaseita.

Holmlundin selitys on hatara, mutta teoreettisesti aina pätevä. Hän ei usko, että "yhden toimintatavan kieltäminen aseista olisi kuitenkaan se ratkaisu, joilla voitaisiin joukkosurmia estää". Ei tietenkään. Mikään yhdistelmä mistään monistakaan keinoista ei voi loppujen lopuksi joukkosurmia estää.

Pointti ei olekaan siinä, että yhden asian kieltämisellä kaikki pahuus maasta saataisiin kitkettyä, vaan siitä kuinka näiden tragedioiden todennäkösiyyttä saadaan vähennettyä ja yksi keino siihen, on tehdä näiden tuhoisien ja tavallaiselle kansalaiselle täysin tarpeettomien aseiden saamisen vaikeuttaminen nykyisestään. Ja selvästi.

Aselakiin Holmlund tarjoilee nyt pitkän tuuminnan jälkeen tiedonsaannin keinoja, ikärajoja ja muuta sellaista. Varmaan ihan hyviä pyrkimyksiä, mutta tehot jäävät puolitiehen ja nykyinen tilanne, jossa siviileillä on Suomessa suuri määrä aseita, jatkuu.

Aselain uudistuksessä näyttäisi esiintyvän ilmiö, jossa äänekäs intressiryhmä pääsee suhmuroimaan uudistuksia ja kokonaisuus pääsee hämärtymään. Jos puoliautomaattiaseiden kieltämien uhkaisi jotain vähälukuisen joukon harrastusta, niin mitä sitten? Yhteiskunnassa on kielletty koko joukko muitakin asioita, eivätkä esimerkiksi huumeista kiinnostuneet saa harrastaa asiaansa laillisesti ihan miten vaan.

Ennuste tulevaisuudelle ei siis ole nykyistä parempi ja saamme pelolla odotella seuraavia tapahtumia.

* * *

Missäköhän puoskarilaki viipyy? Ovatkohan sitä erilaiset vaihtoehtohoitajat päässeet puoskaroimaan.

6 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Tuo oli aika paukku!

Vaiheinen kirjoitti...

Ihan turha paukku kaiken hyvän lisäksi. Näyttäisi jatkavan sujuvaa poliittista linjaa, jossa puuttuu rohkeus tarttua asioihin ja puolustaa status quota, vaikka tietääkin sen pitemmän päälle haitalliseksi.

Timo kirjoitti...

Puoskarilaki toivottavasti saadaan pian, sillä voi hyvinkin olla kansan terveydelle suurempi positiivinen vaikutus kuin aselailla, jos saataisiin uskomuslääkitsijöitä edes vähän kuriin...

Vaikken asetta ole käyttänyt nuoruuden huonojen ilmakiväärien ja armeija-aikojen jälkeen kuin suunnilleen paintball-radalla (kerran) niin oma mielipiteeni lievittyi kun luin Anssi Kelan mielipiteen korjauksesta, jonka teki kun oli löytänyt tämän tekstin.

Useimmat asiat tosiaan ovat niitä harmaasävyisiä.

Vaiheinen kirjoitti...

Toki maailmassa kaikki asiat ovat pitkälti harmaan sävyjä.Mutta eivät ihan kaikki. Ihmisellä on yksi elämä ja sitä joko on tai ei ole. Jos ase sen lopettaa, niin siinä ei paljoa harmaata aluetta taida olla.

Pointti on oikeastaan se, Anssi Kelan ansiokkaasta tekstistä huolimatta, että moraalisesti ei tässä kysymyksessä ole välttämättä mitään välimaastoa, jossa kulkea.

Jos aseiden pois kerääminen vaatii X miljoonaa ja sillä säästetään vaikkapa 10 ihmiselämää, niin onko se paljon tai "liikaa"? X:stä riippumatta vastausta on mahdoton antaa, koska elämälle ei hintaa voi laittaa.

Asia on tietenkin eettinen ja siihen ei oikein ole sovellettavissa tilastomatematiikkaa.

Ja joo. Se puoskarilaki olisi nyt tarpeen saada, jotta tuota huuhaata saadaan kuriin ja järjestykseen.

Timo kirjoitti...

Tuossa X-perustelussa taas on omasta mielestäni heikkoutena se, että niitä X:iä ei ole rajattomasti käytettävissä vaan pitää katsoa saako X:llä miljoonalla jotain muuta tekemällä pelastettua 30 ihmiselämää.

Vaiheinen kirjoitti...

X:ssä on heikkoutensa, kuten tuossa Kelan logiikassakin. Jos et voi määritellä ihmiselämän hintaa, niin miten voi katsoa missä rahalla saa enemmän?

Kokonaan toinen juttu on se, että tuo hinta aseiden pois keräämisestä kansalaisilta on nk. keksitty. Se ei tarvitse olla esimerkiksi 100 miljoonaa. Tai vaikka olisikin, niin se ei estä sinänsä uusien lupien myöntämisen kieltämistä. Kielto ei välttämättä maksa euroakaan ylimääräistä.

Aseiden poiskräämisen hinnan voi kaiken hyvän lisäksi jakaa usealle vuodelle, jos niistä halutaan maksaa. Esimerkiksi luonnonsuojelussa käytetään erilaisia keinoja, joista yksi on vapaaehtoinen suojelu ja toinen ääripää pakkolunastus. Tuohon väliin mahtuu kaikenlaisia keinoja.