Ydinvoimalobbylla ei hätää jätteistä
Ydinjätteistä uusia ydinvoimalalupia hakevat yhtiöt eivät kanna huolta, vaikka jäteongelmaa ei ole ratkaistu ja päätökset uhkaavat viivästyä. YLE:n uutisen mukaan ydinjäteselvitysten viivästyminen ei stressaa Posivan ydinjäteluolaan omaa jätettään sijoittavia TVO:ta tai Fortumia eikä edes ilman mitään ydinjäteongelman ratkaisumallia touhuavaa Fennovoimaa.
Syykin on tietysti helppo sillä vielä ei tarvitse ja välivarastoinnin tilat riittävät vielä pitkän aikaa. Ongelma pitemmällä aikavälillä vain on se, että ydinjäteluolat voivat osoittautua teknisesti turvattomiksi, koska Posivan ongelmana on se, ettei tarvittavia tutkimuksia kenties saada loppuun (paitsi luopumalla eräistä kriteereistä).
Tosin sekään ei välttämättä ole yhteiskunnan kannalta huono asia, sillä ydinjätteiden kaivaminen maahan voi osoittautua ihan lähtökohtaisesti huonoksi ideaksi, jos löydetään järkevä keino saattaa ydinjäte turvattomaksi muuten. Tästä tosin ei ole mitään malleja, koska sellaisia ei ole juuri vaivauduttu tekemään.
Yksi asia jää kuitenkin huomiotta, samaan tapaa kuin se, että ydinvoimaonnettomuuden kohdatessa nykyinen lainsäädäntö käytännössä sysää kustannukset veronmaksajan maksettaviksi (mikä johtuu siitä, että ydinvoimayhtiöiden vastuu on rajoitettu naurettavan pieneksi eli yhteiskunta subventoi ydinvoimaa poistamalla siltä merkittävän riskin).
Ydinjätteet eivät todellisuudessa ole ydinvoimayhtiöiden ongelma. Yhteiskunnalla ei ole varaa olla hoitamatta niitä. Jos turvallista ratkaisua ei löydy, monikansalliseksi muodostunut ydinvoimalobby voi kohotella hartoitaan ja todeta, että turvallista ratkaisua ei ole, joten eipä kannata mitään tehdä.
Ydinjätteiden hoitaminen on ydinvoimayhtiöille yhteiskunnan asettama velvoite, ei yhtiöiden oman sisäisen liiketoimintalogiikan vaatimus. Markkinatalouden mukainen kilpailuun viittaava teoretisointi on aika turhaa, sillä ydinvoimabusiness on suljettua businesta, eikä mitään avoimen talouden toimintaa, missä eettisellä toiminnalla saattaisi saavuttaa kilpailuetua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti