keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2010

Ydinvoimapäätös vaaransi luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen

Breaking news.

"Oikeuskansleri Jaakko Jonkka: Luottamus puolueettomuuteen vaarantui ydinvoimalupapäätöksen valmistelussa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Taisto Turusta esteellisenä ydinvoimalupapäätöstä koskevan asian valmistelussa. Turusen aikaisempi jäsenyys Outokumpu Oyj:n hallituksessa ja Turusen asema ydinvoimalaitosten rakentamista koskevien periaatepäätöksien valmistelusta vastaavan työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkönä on muodostanut asetelman, joka on hallintolain 28 §:n 1 momentin 7 kohdan tarkoittamalla tavalla vaarantanut luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen."

Lue myös Oikeuskanslerinviraston tiedote kokonaisuudessaan.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) aikoo YLE:n mukaan kuunnella asiassa asiantuntijoita, mutta ei usko ydinvoimaesitysten perumiseen. HS:n mukaan työ- ja elinkeinoministeriö ei näe asiassa ongelmaa eikä sen mukaan ei vaikuta ydinvoimapäätösten käsittelyyn.

Nyt onkin jännittävää nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu, sillä yleensä vastaavanlaisissa tilanteissa kyseinen päätös on tehtävä uudelleen asianmukaisessa järjestyksessä. Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikka kaavapäätös jossain kunnassa. Jos esittelijä todetaan esteelliseksi ja päätöksestä valitetaan, niin arvatenkin asia palautetaan uudelleen käsiteltäväksi.

Asiassa on aidosti sekin puoli, että selitys jonkun osallistumattomuudesta ei riitä, vaan asian käsittelyn pitää aidosti myös näyttää ulospäin puolueettomalta. Liiketaloudellisesti esimerkiksi Fortumilla on valtioneuvoston päätöksen osalta suuriakin intressejä, joihin esteellisyyden voidaan perustellusti ajatella vaikuttavan.

Luottamus viranomaistoiminnan puolueettomuuteen vaatii tässäkin tapauksessa uuden valmistelun ja uuden esittelyn valtioneuvostolle. Kysymys ei ole tekninen tai edes energiapoliittinen, vaan kysymys on oikeusjärjestyksen toteutumisesta maassamme ja siitä, noudatetaanko ydinvoimakysymyksissä Suomen lakeja vai ei. Jos ei noudateta, voinemme saman tien jättää muutamia muitakin lakeja noudattamatta?

Jos hallitus ei vedä asiaa eduskunnasta uuteen asianmukaiseen käsittelyyn, on ilmeisesti hallitus on haastettava oikeuteen. Niinkö tämä menee?

EDIT klo 16.32
Hallituksen periaatepäätöstä ja tulevaa eduskunnan päätöstä koskee valituskielto, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo, joten juridiikan keinot kotimaassa tämän hoitamiseksi ovat vähissä. Samalla on selvinnyt, että virkamiesvalmistelussa ei ole katsottu tarpeelliseksi antaa lupa kuin yhdelle ydinvoimalalle, mutta poliittisella ohjauksella esitykseen on kirjoitettu kaksi.

Eduskunnassa talousvaliokunta ei aio jatkaa asiantuntijakuulemisia, vaikka tiedot asian valmistelun taustoista vaihtuvat ja muuttuvat. Ilmeisesti valiokunnan mielestä lain määräämän "yhteiskunnan kokonaisedun" tarkastelemiseksi riittää se, mitä lobbarit ovat hallituksen esityksiin saaneet aikaiseksi.

Päivän saldona on se, että ilmeisesti Suomessa saa tehdä valtioneuvoston päätöksiä ilman, että viranomaistoiminnan puolueettomuudesta tarvitsee huolehtia, eikä tällaisista virheistä tarvitse kantaa minkäänlaista poliittista vastuuta tai moraalia. Ei ainakaan silloin kun kyseessä on ydinvoima, jota halutaan lisäksi rakentaa (vastoin eduskunnan aikaisempia päätöksiä) pelkästään vientiä varten.

Tilanne on nyt tämä. Kuva on rupinen ja ruma, kun asiaa katsoo suomalaisen demokratian toteutumisen ja toimintamekanismien kannalta.

Tilanne voinee muuttua vain, jos tulevalla pääministeri Mari Kiviniemellä (kesk.) on nykyistä hallitusta enemmän moraalista selkärankaa puolustaa oikeusvaltiota Suomessa, mihin viittaavat myös vihreiden euroedustajat Satu Hassi ja Heidi Hautala.

Koko ydinvoimalupien sekava ja oikeusvaltion periaatteita polkeva käsittelyprosessi on ihan yhtä huono juttu, kuin mahdollinen myönteinen ydinvoimapäätös itsessään.

3 kommenttia:

Hirlii kirjoitti...

Mari Kiviniemen olisi syytä tehdä asialle tosiaankin jotain.

Huomasitko tämän pikku-uutisen:

Arevan eli Framatomen rakentama PWR-tyyppinen reaktori, samantyyppinen kuin OL3, on vuotanut Kiinassa.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/95193-sateilyvuoto-ydinvoimalassa-kiinassa

Pellon pientareella kirjoitti...

On tämä niin käsittämätöntä. En usko edes Kiviniemeen. Eihän poliitikoilla ole muuta tavoitetta kuin "voittaa seuraavat vaalit". Sitä jankutettiin puoluekokouksessakin, ei sisällöstä. Ja jos asettuu vittumaiseksi akaksi vastahankaan, se ei aja voittoa kotiin?

Vaiheinen kirjoitti...

Hirlii,
Huomasin tuon uutisen. Siihen liittyi sekin, mikä ydinvoima-asioissa on kovin tavallista, että aluksi mitään ei informoida ja sitten kerrotaan, että ihan pikkuinen ja vaaraton tussaus se vaan oli ja lopulta selviää, ettei se nyt ihan niin kuitenkaan ollut.

Pellon pientareella,
Arvattavasti asiaa ei avata ainakaan hallituksen voimin. Se vain alleviivaa sitä moraalin alhaista tasoa, jolla koko asiassa edetään.