Ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu
Kun näitä uusia ydinvoimaloita himoitaan onnellisena, unohtuu helposti, ettei ydinjäteongelmaa ole vielä ratkaistu. Posivalla on Eurajoella koelaitos, mutta loppusijoituslaitosta ei ole olemassa. Sellaisella ei ole edes lupaa vielä.
YLE Uutiset kertoo nyt, että loppusijoituslaitoksen rakentamislupa-aikataulu voi olla liian kireä. Posivan mukaan loppusijoittamisen turvallisuudessa on yhä kysymysmerkkejä ja on siksi valmis lykkäämään loppusijoituslaitoksen rakentamisluvan hakemista.
Avoimia asioita liittyy esimerkiksi kuparikapseleihin, sitä ympäröivän bentoniittisaven ja tunneleiden täyteaineeseen. Uutisen mukaan "Yhdenkään vapautumisesteen turvallisuutta ei ole tähän mennessä pystytty aukottomasti todistamaan". Nämä eivät ole nk. pikkujuttuja, vaan koko konseptin keskeisiä asioita.
Ongelma on helppo ymmärtää esimerkiksi siten, että yrittää keksiä menetelmän, jolla tutkitaan vaikkapa bentoniitin ominaisuuksien muuttumista 100 000 vuoden aikana. Sehän onnistuisi tietysti siten, että pistetään bentoniittia luolaan ja mennään 100 000 vuoden päästä katsomaan mitä sille tapahtui. Ehkä 1000 vuottakin riittäisi siihen, että saataisiin esiin kehityssuuntia. Tällaiseen nyt tietenkään ei ole aikaa.
Jutun mukaan kireä aikataulu kiristää tutkijoiden hermoja ja oikominen pulmien edessä on tullut ilmeisesti mieleen. YLE kertoo asemansa vuoksi nimettömänä pysyttelevästä tutkijasta, joka väittää:
"Tutkimusten lopputulokset määritellään etukäteen. Sen jälkeen etsitään tarkoitushakuisesti aineistoa, joka johtaa kyseiseen tulokseen. Jos jokin tieto ei tue lopputulosta, se sivuutetaan."Niin tai näin, mutta joka tapauksessa asiaan liitty ongelmia, joita ei voi sivuuttaa olan kohautuksella ja todeta, että ehkä se joskus selviää oliko se turvallista vai ei. Se olisi moraalitonta säteilevän ongelman siirtämistä tuleville sukupolville.
Paras tapa hoitaa ydinjätteet on se, ettei niitä tuoteta lainkaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti