tiistaina, toukokuuta 18, 2010

Tsoukkailu jatkuu

Tämä nyt ei ole oikeastaan uutinen, mutta kuten YLEn uutiset kertovat, Suomi rakentaisi ydinvoimaa vientiin, jos nyt eduskunnassa olevat ydinvoimalaluvat myönnettäisiin ja laitokset saataisiin joskus tuotantoon.

Näillä laitoksilla syntyisi rutkasti ylituontantoa, jonka jätteistä vastuu jäisi maahamme.

Hallitushan tällaista ei tietenkään ääneen myönnä suoraan, vaan siltä suunnalta viestitään mielikuvituksellisin sanankääntein. Esimerkiksi valtakunnantsoukkailija, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen  sanoi eduskunnalle ydinvoimalupien käsittelyn lähetekeskustelussa Suomen pyrkivän omavaraisuuteen ja muotoili virkkeensä näin: "Suomi tuottaa hyvinkin sen määrän sähköä, minkä se itse täällä kuluttaa".

Erittäin hyvinkin Suomi tuottaisi kuluttamansa määrän, kun käytännössä toinen Pekkarisen esittelemistä voimaloista on vientiin menevää ylituontantoa. Siis ministeriön omien laskelmien mukaan. Ylipäätänsä nämä laskelmat ovat metsäteollisuuden hyvin lobbaamia.

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa puhutaan siitä, ettei Suomeen rakenneta ydinvoimaa "pysyvää sähkönvientiä varten". Mitähän tällä pysyvällä sitten tarkoitetaan, sitä kukaan ei taida tietää? Ilmeisesti hallituksen muotoilu on jonkinlainen tsoukki.

Ydinvoimapelin lähtökohtana muutenkin on strategia, jolla sitä kapasiteettia halutaan rakentaa vientiin. Se käytännössä tarkoittaa sitä, suomalainen yhteiskunta vastaa ydinjäteongelmasta ja pahimmassa tapauksessa muusta ydinvoimaan sisältyvästä riskistä, kun ydinvastuulakia ei ole saatu voimaan.

Ei kommentteja: