tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Ämpäripäät

Venäjällä on viime aikoina sallittu oppositionkin mielenosoituksia. Oman osansa on saanut myös pääministeri Vladimir Putin, jonka Toimittajat ilman rajoja-järjestö erääksi maailman pahimmista vapauden raatelijaksi. Saamaan sarjaan pääsevät esimerkiksi Kiinan ja Ruandan johtajat, Pohjois-Korean Kim Jong-il ja Burman sotilasjuntta.

Viimeisin villitys Venäjällä ovat siniset ämpärit. Viimeisen kuukauden ajan Venäjällä on pilkattu eliittiä, joka ajelee pitkin katuja miten sattuu siniset vilkkuvalot katolla. Ihmisille ei ole oikein selvää, kenelle tällaisia lisäoikeuksia antavia vilkkuvaloja annetaan eikä siitäkään ole tietoa, mitä sellaisten valojen kanssa saa tehdä.

Sen lisäksi, että ihmiset ovat ryhtyneet liimailemaan sinisiä ämpäreitä autojensa katolle, ovat he kulkeneet mielenosoituksissa ämpärit päässään. Tästähän poliisi ei ole pitänyt, vaan on tulkinnut ämpärin päässä kulkemisen luvattomaksi mielenosoitukseksi.

Jos joku nyt ajattelee, että olot Venäjällä olisivat vapautumassa, kun mielenosoittaminenkin sallitaan, ajattelee kenties väärin. Lainsäätäjä Venäjällä haluaa lisätä myös turvallisuuspalvelu FSB:lle oikeuksia. Käytännöt ovat palaamassa KGB-aikaan, kun viranomaiset saisivat ryhtyä kutsumaan kansalaisia epäviralliseen neuvonpitoon, julkaisemaan kirjallisia varoituksia osallistumisesta "ei-hyväksyttäviin" kokoontumisiin tai muihin hallituksen vastaisiin toimiin sekä sakottamaan tai pidättämään henkilöitä, jotka eivät tottele turvallisuusviranomaisia.

Ei kommentteja: