maanantaina, toukokuuta 10, 2010

Maailman parantamista?

Eurooppa oli viikonloppuna taloudellisessa mielessä kuilun partaalla, mutta antamalla vakuuksia jättimäisistä rahasummista tilanne näyttää YLEn uutisen mukaan hetkeksi rauhoittuneen. Se ei kuitenkaan pitemmän päälle riitä, vaan EU:n jäsenmaiden talouksillekin pitää tehdä jotain. Samalla puheet siitä, että EU:lla olisi syytä olla suhteessa jäsenvaltioihin kontrollikeinoja, kasvavat.

Pelastus oli jälleen lopulta markkinoiden käsissä ja oletettavaa on, että talousongelman jälkihoito ratkaisee, miten kestäväksi nyt nähdyt toimenpiteet osoittautuvat. Ongelman juuret ovat varsin syvällä ja lopulta kasvuhakuisen talouden mekanismeissa.

* * *

Tarjalla on oikeita puheenaiheita kanaalin varrella. Samalla kun esillä pidetään kaikenlaisia joutavia puheenaiheita ja juorumasiinaa, maailmaa vaivaavat suuret kysymykset kuten vesi ja sen puute, peak oil, mehiläiset, ruoantuotanto ja kontrolli.

Kannattaa katsoa ja pohtia mikä onkaan tärkeää.

* * *

Yhdysvalloista kuuluu kaikenlaisia uutisia. Meksikonlahti valuu öljyä ja asian korjausyritykset eivät näytä onnistuvan. Öljybusineksen pahimmat skenariot kelluvat meren pinnalla.

New Jerseyssä Oyster Creekin ydinvoimalaitos vuotaa radioaktiivista tritiumia, joka ei ole kaikista pahimpia radioaktiivisia aineita. Silti pitoisuudet ylittävät selvästi lain salliman ja aiheuttavat huolta. Vaikka kyse ei ole mistään pahimmasta kriisistä, tapahtuma muistuttaa siitä, että nämä laitteet eivät ole idioottivarmoja.

Senaatti on keskiviikkona ottamassa käsittelyyn odotetun ilmasto- ja energialain, jolla pyritään myös luomaan reippaasti työpaikkoja puhaan energian parissa. Se voi olla Yhdysvaltojen taloudessa yksi pitemmänaikavälin suuntaa muuttava tekijä.

Ei kommentteja: