keskiviikkona, toukokuuta 19, 2010

Pari pahaa juttua

Paremman pohdinnan puutteessa poimitaan pari uutista eli

Kumpikin on huono tai vieläkin huonompi uutinen. Grönlannin maanpinnan nouseminen ja vieläpä se, että nouseminen on kiihtyvää kielii siitä, että Grönlanti on sulamassa ja se taas nostaa merenpintaa.

Kalakannat taas ovat tuhoutumassa valtameristä vuoteen 2050 mennessä ja jo nyt 30 prosenttia maailman kalavarannoista on jo romahtanut.Vain neljännes kalakannoista on järkevissä lukemissa. Ongelma uhkaa suoraan miljardin ihmisen ruokahuoltoa.

Homman nimi on se, että nykyinen tapamme ylikuluttaa maapalloa on kestämätön ja tulossa viimeiselle rajalle vielä nyt elävien sukupolvien eliniän aikana.

Kun seuraa esimerkiksi energiakeskustelua tai talousasioita, ei voi välttyä siltä ajatukselta, että poliittinen eliitti lyö kollektiivisesti päätään samaan pensaaseen selittäessään, kuinka talouskasvua pitää nyt saada. Se kasvu, mistä silloin puhutaan, tehdään sillä hinnalla, joka maksetaan noiden uutisten kaltaisilla asioilla ja se maksetaan todennäköisesti vieläpä siten, että osa nykyisistä päättäjistä on näkemässä pahimman alun.

Ei kommentteja: