tiistaina, toukokuuta 11, 2010

Roskaposti ja paketti

Eipä ole näkynyt sähköpostilaatikoissa enää entistä määrää roskapostia aikoihin. Nykyisellään ei tule edes yhtä spammia päivässä. Olisikohan sikanauta kuolemassa sukupuuttoon? Todennäköisemmin kyseessä on kuitenkin ihan subjektiivinen kokemus.

Kenties kyse on vain tuurista, sillä Sophoksen mukaan 97 % liiketoiminnassa palvelimille vastaanotetusta sähköpostista on roskapostia. Yhdysvallat, Intia ja Brasilia ovat kärkimaita sillä listalla, mistä roskapostia välitetään. Kiinan osuus on pudonnut viime vuosina huomattavasti.

Vaikka spammifiltterit ovat siis kehittyneet niin, että saavat poimittua merkittävän osan roskasta pois, spam vain porskuttaa. Kaikki tavat tehdä spammista hyödytöntä ovat edelleen tarpeen.

* * *

Miten tähän vastaa kotimainen liikenne- ja viestintäministeriö? Verkosta löytyy tällainen päivittämätön saitti kuin Roskapostipaketti (päivitetty viimeksi 25.8.2006).

Sivusto on ajastaan jäljessä näköjään useammassakin kohdassa, mutta eniten ehkä häiritsee sellainen diibadaaba-kieli, jota näissä helposti käytetään kun pyritään puolueettomuuteen, kuten sivustolla luvataan (miksi ihmeessä spammiin pitää suhtautua puolueettomasti, kyseessä on yhteiskunnalle pelkästään kuluerä?).

Otetaan pari selventävää näytettä kielioppivirheineen:
"Roskapostiin liittyy myös monenlaisia huijauksia, joista verkkojen käyttäjien tulee saada tietoa."
"Roskaposti on ilmiönä hyvin moninainen."
"Roskaposti on moninainen ilmiö, joka aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia hyvin monille eri tahoille."
"Roskapostiongelma on maailmanlaajuinen; sitä voidaan lähettää mistä tahansa, jossa on Internet yhteys."
Ja niin edelleen.

Löytyy sivustolta hyviäkin asioita. Katso tästä mitä itse voit tehdä roskapostin kanssa.

Toivottavasti projekti sivuston uusimiseksi on käynnissä. Jos ei, niin joku osaava firma voisi käydä myymässä pikkuisen projektin.

Vaihtoehtoisesti päivittämättömän sivuston voisi lakkauttaa, sillä laajemmin asiaan ja tietoturvaan yleisemmin saa tietoja Viestintäviraston tietoturvaoppaasta.

Ei kommentteja: