torstaina, toukokuuta 20, 2010

Lisää pahoja

Jos eilen tuli kirjoitettua huonoista uutisista, niin lisää tulee.

Merten lämpötila on YLE uutisten mukaan noussut vuosina 1993 - 2008 nopeammin kuin Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC ennusti viimeisimmässä raportissaan. Merten lämpötila on toimiva mittari ilmaston lämpötilan muutoksille. Asiaan liittyy se, että meren pinta on noussut koko ajan.

Merten lämpeneminen vaikuttaa myös toista tietä pitkin eli lämmetessään merivesi kykenee huonommin imemään lämpöä ja samalla huonommin sitomaan ilmakehän hiilidioksidia.

Joku aika sitten kohkattiin joistain IPCC:n asioista ilmastodenialistien johdolla ja oikeastaan vain tuhlattiin hetki aikaa. Matkan varrella on tullut erilaisia tutkimustuloksia ja raportteja siitä, että IPCC:n aiemmat arviot ilmastonmuutoksesta ovat olleet turhankin konservatiivisia. Ongelma ei ole poistunut tai poistumassa mihinkään.

Kansainväliset ponnistelut eivät ole sen kummemmin viime aikoina edenneet ja loppuvuodesta Meksikossa pidettävä ilmastokokous on jo ennakolta osoittautumassa tuloksiltaan vaatimattomaksi. Mitään sitovaa kansainvälistä sopimusta ei ole tulossa. Ihmiskunnalla ei ole tahtoa yrittää selvitä.

Tässä sitä tulevaisuuskuvaa lisää tuleville vuosikymmenille.

Ei kommentteja: