sunnuntaina, heinäkuuta 11, 2010

Some day classic: Cosmic Messenger

Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertue jatkuu pienen tauon jälkeen. Nyt matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian, Venäjän, Tanskan, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin jälkeen Ranskaan.

Ranskalainen Jean-Luc Ponty on eräs kuuluisimmista jazz-viulisteista Stéphane Grappellin ohella. Vuonna 1942 syntynyt Ponty sai alunperin klassisen musiikin koulutuksen ja soitti nuorempana joitain vuosia Concerts Lamoureux-orkesterissa. Samoihin aikoihin hän alkoi kuitenkin soitella myös jazzklubeilla ja aikanaan oli edessä valinta klassisen ja jazzin välillä. Ponty valitsi Miles Davisin ja John Coltranen musiikin innoittamana jazzin.

Pontyn levytysura alkoi jo vuonna 1959, mutta ensimmäisen sooloalbuminsa Jazz Long Playing hän julkaisi vain 22-vuotiaana vuonna 1964. Sen jälkeen Ponty on tehnyt yhteistyötä mm. Modern Jazz Quartetin, Svend Asmussenin, Stéphane Grappellin ja Stuff Smithin kanssa.

Vuonna 1969  Frank Zappa sävelsi musiikkia Pontyn sooloalbumille King Kong ja hieman myöhemmin Ponty lähti Frank Zappa and the Mothers of Inventionin kiertueelle ja edessä oli muutto Yhdysvaltoihin. Siellähän on tehnyt yhteisiä projekteja esimerkiksi  John McLaughlin Mahavishnu Orchestran,  Al Di Meolan, Stanley Clarken ja  Béla Fleckin kanssa.

Jean-Luc Ponty on Herbie Hancockin ohella eräs harvoista jazzmuusikoista, jotka ovat tehneet oman musiikkivideonsa jakeluun. Louis Schwarzberg tuotti vuonna 1984 vudeon Pontyn biisistä Individual Choice.

Pontyn levytysura on jatkunutviime vuosiin asti ja viimeisin levytys on The Atacama Experience vuodelta 2007. Albumi nousi sijalle 24 Billboardin jazz-listalla.

Videolla esitetään kappale Cosmic Messenger, joka löytyy Pontyn saman nimiseltä albumilta vuodelta 1978. Albumi nousi Billboardin jazzalbumilistalla sijalle 2 ja popalbumilistalla sijalle 36. Video on vuodelta 1981.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

4 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Kuulostipa ihanalta, kiitos.

Tuima kirjoitti...

Pontyn nimi on tuttu, mutta en ole koskaan kuunnellut oikein urakalla. Omalla tavallaan sopii kuumaan kesäpäivään, eniten pidin juuri Pontyn viulusta.

Taru kirjoitti...

Nautinnollista kuunneltavaa tähän kosmiseen helteeseen.
Viulu oli oikeissa käsissä!

Vaiheinen kirjoitti...

SusuPetal,
Ole hyvä vaan.

Tuima,
Tuttu artistihan tuo on, vaikka vähän ohi on vuosien varrella mennyt.

Taru,
Sopii tosiaan näihin hetkiin ja tunnelmiin.